Εάν απολαμβάνατε τα όσπρια τώρα θα τα αγαπήσετε. Όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα, εντάσσοντας φασόλια, ρεβίθια και φακές στην καθημερινή σας διατροφή μπορείτε να ωφελήσετε την υγεία σας ποικιλοτρόπως, θωρακίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Στα πλαίσια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο συνέδριο της Academy of Nutrition and Dietetics, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την έρευνα National Health and Nutrition Examination Survey 2001–2018 για να εκτιμήσουν τα οφέλη της κατανάλωσης περισσότερων φασολιών και άλλων οσπρίων.

Πώς μας ωφελούν τα όσπρια;

Οι αναλύσεις μοντελοποίησαν πώς θα έμοιαζε η μέση αμερικανική διατροφή ενηλίκων με την προσθήκη μιας και δύο μερίδων φασολιών. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η αλλαγή θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά που στερούνται πολλοί, όπως οι διαιτητικές ίνες, το μαγνήσιο, το κάλιο και ο σίδηρος.

Η παρούσα ανάλυση έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα στοιχεία, που υποστηρίζουν ότι τα όσπρια (φασόλια, μπιζέλια, φακές, σόγια, ρεβίθια) μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της υγείας της καρδιάς, στην καλύτερη διαχείριση του βάρους και στην μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, κερδίζουμε τα περισσότερα οφέλη από την κατανάλωση των οσπρίων, καθώς προσλαμβάνουμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά αλλά και επειδή “παραγκωνίζονται” λιγότερο υγιεινές επιλογές.

Για παράδειγμα, η αντικατάσταση του λευκού ψωμιού, του κόκκινου κρέατος ή άλλων τροφών με έξτρα ζάχαρη με τα όσπρια θα είχε σαφώς όφελος όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, σημειώνουν οι ίδιοι.

Πώς θα τα βάλετε στην διατροφή σας

Μερικοί τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να τα ενσωματώσετε πιο εύκολα στα γεύματά σας, καθημερινά περιλαμβάνουν:

  • Δοκιμάστε να μαγειρέψετε ολόκληρη την συσκευασία και απλώς αποθηκεύστε τα φασόλια που δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε εκείνη την ημέρα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Έτσι θα έχετε πάντα μια μερίδα διαθέσιμη για να την προσθέσετε, για παράδειγμα στην σαλάτα σας.
  • Φτιάξτε μεγάλα γεύματα κατσαρόλας ή φούρνου, επιλέγοντας συνταγές όπου τα όσπρια πρωταγωνιστούν, όπως οι γίγαντες.
  • Δοκιμάστε να φτιάξετε τα δικά σας ντιπ, όπως για παράδειγμα χούμους που είναι μια καλή επιλογή για σάντουιτς ή και κράκερ.