Σου έχει τύχει ποτέ να είσαι «hangry», δηλαδή ιδιαίτερα ευερέθιστος/η και να χάνεις την υπομονή σου εύκολα όταν πεινάς;
Στο έντερό σου υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια νευρώνες που βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον εγκέφαλο. Όταν το στομάχι αρχίζει να αδειάζει, στέλνει ένα σήμα στα νεύρα λέγοντας «Έι, πεινάω!».
Όταν δεν ανταποκρίνεσαι αρκετά γρήγορα – ίσως έχεις κολλήσει στην κίνηση ή σε μια σύσκεψη στη δουλειά – αυτά τα σήματα γίνονται πιο επίμονα. Τότε είναι που ο εγκέφαλός σας αποφασίζει να σημάνει «συναγερμό» και τα συναισθήματα αρχίζουν να εμπλέκονται…
Τα συναισθήματα μάς… κάθονται στο στομάχι
Το πεπτικό απελευθερώνει το 90% της σεροτονίνης του σώματος, η οποία παίζει ρόλο κλειδί στην διάθεσή μας καθώς επηρεάζει την όρεξη, τα συναισθήματα, την κίνηση, τη συμπεριφορά και τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος.
Όταν τρώμε καλά και τα επίπεδα σεροτονίνης είναι σταθερά, τότε έχουμε καλή διάθεση. Όταν παραλείπουμε ένα γεύμα και η παραγωγή σεροτονίνης καθυστερεί, τότε γινόμαστε δύστροποι και ευέξαπτοι.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Reviews Neuroscience επιβεβαιώνει ότι η πείνα σχετίζεται με μεγαλύτερα επίπεδα θυμού και με χαμηλότερα επίπεδα ευχαρίστησης.
Το «ρολερ κόστερ» του σακχάρου στο αίμα
Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται γλυκόζη για να λειτουργήσει, η οποία προέρχεται από τα σάκχαρα της τροφής μας.
Όταν είσαι νηστικός/η, το σάκχαρο στο αίμα σου πέφτει και το ίδιο συμβαίνει και με την παροχή ενέργειας στον εγκέφαλό σου. Είναι σαν να προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις το smartphone με μπαταρία 1% – όλο το σύστημα κολλάει.
Αντίστοιχα, ο εγκέφαλός σου αρχίζει να δυσκολεύεται με τη λήψη αποφάσεων και τον έλεγχο των παρορμήσεων.
Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη.
Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που νιώθεις ότι θέλεις να ξεσπάσεις σε όποιον στέκεται ανάμεσα σε σένα και το πλησιέστερο σνακ!
Τι να τρώμε όταν είμαστε «hangry»
Τώρα ξέρεις ότι την επόμενη φορά που θα πεινάσεις, πρέπει να φας κάτι για να διατηρήσεις τα επίπεδα σακχάρου και σεροτονίνης σταθερά.
Ακολουθούν μερικές τροφές που μπορούν να μας κρατήσουν χορτάτους και ήρεμους:
- Τραγανά λαχανικά, όπως καρότα, σέλινο, αγγούρι, πιπεριά, κουνουπίδι. Η κατανάλωση φυτικών ινών έχει ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του εντέρου.
- Ρεβίθια. Τα όσπρια θεωρούνται τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, αποτελεσματικά στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης μετά το γεύμα και στη μείωση της έκκρισης ινσουλίνης σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.
- Γιαούρτι. Οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο γιαούρτι, γνωστοί ως προβιοτικά, συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στο υγιές εντερικό μικροβίωμα.
- Μούρα. Τα μούρα, όπως οι φράουλες, τα μύρτιλα και τα σμέουρα, είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες τα οποία βοηθούν στη καλύτερη κίνηση του εντέρου και εντείνουν τον κορεσμό.
- Καστανό ρύζι και κινόα. Αν καταναλώνετε 3 μερίδες τροφών ολικής άλεσης την ημέρα, μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, κατά 17%, σύμφωνα με έρευνα του Harvard Τ.Η. Chan School of Public Health.