Ο μήνας Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί διεθνώς ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Περισσότερες από δύο εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Μάλιστα, είναι ο πιο διαδομένος καρκίνος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τελευταία χρόνια, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον παρατήρησαν 20% αύξηση στις διαγνώσεις καρκίνου του μαστού και στις νεότερες γυναίκες.

Πριν αγχωθούμε όμως κοιτάζοντας τα νούμερα, ας μην ξεχνάμε ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προληφθεί: Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ τόνισαν ότι, πέραν των παραγόντων κινδύνου που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, όπως είναι για παράδειγμα η γενετική, υπάρχουν και άλλοι τροποποιήσιμοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως εάν οι γυναίκες έπιναν λιγότερο αλκοόλ και οι μητέρες θήλαζαν περισσότερο, οι περιπτώσεις αυτού του κοινού τύπου καρκίνου θα μπορούσαν να μειωθούν κατά χιλιάδες ετησίως.

Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες που διαγιγνώσκονταν με καρκίνο του μαστού και έκαναν τακτικές μαστογραφίες προσυμπτωματικού ελέγχου κάθε χρόνο, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο τελευταίο στάδιο και είχαν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης, συγκριτικά με εκείνες που υποβάλλονταν σε προληπτικό έλεγχο κάθε δύο χρόνια ή λιγότερο συχνά.

Οι δυνατότητες θεραπείας του καρκίνου του μαστού, βελτιώνονται συνεχώς καθώς όλο και περισσότερα καινοτόμα εργαλεία και φάρμακα υπόσχονται μακρά επιβίωση και καλή ποιότητα ζωής.

Ιδού οι «ζωντανές αποδείξεις»!

Διάσημες γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού

Οι διάσημες μαχήτριες της ζωής:

Angelina Jolie

Μετά από γενετικό έλεγχο, η Jolie στη ηλικία των 39 ετών, ανακάλυψε ότι ήταν φορέας μεταλλάξεων που αύξαναν τον κίνδυνο να νοσήσει από καρκίνο μαστού κατά 87%. Αυτό την οδήγησε σε προφυλακτική μαστεκτομή άμφω και ακολούθως προφυλακτική σαλπιγγοοωθηκεκτομή άμφω.

Kylie Minogue

Η Κάιλι Μινόγκ είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού το 2005, σε ηλικία 36 ετών, κι ενώ βρισκόταν στη μέση της παγκόσμιας περιοδείας της. Βγήκε νικήτρια, μετά από μια μερική μαστεκτομή, χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες.

Christina Applegate

Η πρώτη περιπέτεια της υγείας της «χτύπησε την πόρτα» το 2008, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή.

Cynthia Nixon

Το 2006 η μία από τις πρωταγωνίστριες του Sex and the City διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σταδίου 1. Δεδομένου του οικογενειακού ιστορικού της, η Nixon έκανε ετήσιες μαστογραφίες από την ηλικία των 35 ετών, γεγονός που βοήθησε στην έγκαιρη ανίχνευση.

Μετά την ογκεκτομή και την ακτινοθεραπεία στην οποία υπεβλήθη, συνεχίζει να εμπνέει κι άλλες γυναίκες μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια