Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται όταν τα ανώμαλα κύτταρα του μαστού αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, σχηματίζοντας όγκους. Εάν δεν εντοπιστούν και δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τέτοια κύτταρα μπορεί να κάνουν μετάσταση (να εξαπλωθούν) σε κοντινούς ιστούς και άλλα μέρη του σώματος, προκαλώντας μεγαλύτερες βλάβες.
Περίπου ένας στους τρεις καρκίνους που εμφανίζονται σε γυναίκες κάθε χρόνο αποδίδεται στον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με την American Cancer Society (ACS). Ενώ δεν υπάρχει τρόπος για την πλήρη πρόληψη του καρκίνου του μαστού, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της πάθησης.
Παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία και το φύλο είναι μη τροποποιήσιμοι, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε. Ωστόσο, μπορείτε να αλλάξετε άλλους παράγοντες κινδύνου που αφορούν τον τρόπο ζωής:
Σωτήριος ο προσυμπτωματικός έλεγχος
Ο τακτικός προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου του μαστού συνιστάται για τις γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών. Μερικές κοινές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:
- Μαστογραφία, που πρόκειται για την ακτινογραφία του μαστού.
- Μαγνητική τομογραφία του μαστού.
- Κλινική εξέταση μαστού για έλεγχο για εξογκώματα ή οποιεσδήποτε αλλαγές στο στήθος.
- Γενετικό τεστ για να ελέγξετε εάν έχετε το γονίδιο BRCA, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Ο καρκίνος του μαστού προλαμβάνεται με αυτές τις αλλαγές
Οι καθημερινές συνήθειες του τρόπου ζωής σας μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας, μειώνοντας ή αυξάνοντας αντίστοιχα τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, μπορείτε να κάνετε από σήμερα κιόλας τις ακόλουθες προσαρμογές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή:
Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cancers 2022, αναφέρει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ειδικά σε άτομα με παχυσαρκία ή που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Οι ειδικοί της American Cancer Society συνιστούν να κάνετε τουλάχιστον 150-300 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης, κατανέμοντάς τα ομοιόμορφα μέσα στην εβδομάδα.
Καρκίνος του μαστού VS αλκοόλ
Ενώ οι ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες να μην πίνουν περισσότερα από ένα αλκοολούχα ποτά την ημέρα, ακόμη και οι μικρές ποσότητες αλκοόλ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνο του μαστού. Έτσι, εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο, ίσως είναι καλύτερα να αποφεύγετε εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ.
Επιλέξτε θρεπτικές τροφές
Αν και η σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου είναι αμφιλεγόμενη, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση αρκετών φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε ασβέστιο με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού.
Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Cancers 2021, η αποφυγή άλλων επεξεργασμένων και εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, νάτριο και ζάχαρη μπορεί να είναι εξίσου ωφέλιμη.
Κόψτε το κάπνισμα
Εάν καπνίζετε, η διακοπή αυτής της βλαβερής συνήθειας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρκετών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού ενώ έρευνα έχει αποκαλύψει ότι η διακοπή του σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να μας “χαρίσει” χρόνια.
Εάν δυσκολεύεστε να το κόψετε, μην διστάσετε να ζητήσετε την βοήθεια του γιατρού σας ή ενός επαγγελματία ψυχολόγου αλλά και την υποστήριξη από τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Διατηρήστε το κατάλληλο (για εσάς) βάρος
Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ειδικά στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση ή μετά την εμμηνόπαυση. Οι διατροφικές αλλαγές και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα συμβάλλουν στην υγιή και επιτυχημένη απώλεια βάρους με ασφάλεια, εάν το χρειάζεστε.
“Σύμμαχοί” σε αυτήν την προσπάθεια μπορεί να είναι ο γιατρός σας, ένας επαγγελματίας διαιτολόγος αλλά και ένας γυμναστής ή προπονητής, που θα σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε ένα εξατομικευμένο πλάνο για να διατηρήσετε ένα βάρος που καλύπτει τις ανάγκες και το σώμα σας.