Έχετε μόλις γυρίσει σπίτι από τη δουλειά, νιώθετε πολύ κουρασμένοι, αλλά πρέπει να ανακτήσετε την ενέργειά σας γιατί έχετε ένα κάλεσμα το βράδυ. Ίσως το να πιείτε ένα ακόμη φλιτζάνι καφέ και να πάρετε ένα υπνάκο τελικά σας «σώσει». Το TikTok hack “coffee nap” έχει πάνω από 14 εκατομμύρια δημοσιεύσεις και πολλοί κάνουν λόγο για τα οφέλη του.

Ο συνδυασμός του καφέ κι ενός ολιγόλεπτου υπνάκου φαίνεται να είναι το κόλπο για να αξιοποιήσουμε τη μέγιστη απόδοση και να βελτιστοποιήσουμε την ενέργειά μας. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που θα μας βοηθήσει να βγούμε από την απογευματινή κατάπτωση ή να μας βοηθήσει τις ημέρες που δεν έχουμε κοιμηθεί πολύ.

@doctormyro Coffee nap: studies show that trying take a nap while the coffee is kicking in can leave you more refreshed! The effect revolves around adenosine, which is a “tiredness” chemical in your brain. When adenosine accumulates over the course of the day, you feel more tired. Caffeine is an adenosine receptor blocker. So even if adenosine is present, it can’t make you feel tired, because caffeine blocks the receptor. Sleep, with time, actually reduces the amount of adenosine. Doing both together seem to have an additive effect. Thus, Coffee Nap! Now, what will you do with this knowledge? #doctor #coffeehack #productivityhack #caffeine #stayingup #nosleep #PepsiApplePieChallenge ♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz

Τι είναι το “coffee nap”

Το “coffee nap” είναι ουσιαστικά όταν πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ, ένα εσπρεσάκι ή άλλο ρόφημα με καφεΐνη της επιλογής σας και μετά παίρνετε αμέσως έναν σύντομο υπνάκο για περίπου 15 έως 20 λεπτά. Έτσι, παίρνετε το καλύτερο και από τους δύο κόσμους: από τη μια, τα αναζωογονητικά προνόμια ενός υπνάκου και από την άλλη τα διεγερτικά αποτελέσματα της καφεΐνης.

Πώς λειτουργεί

Ο χρόνος είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητα ενός “coffee nap”. Σύμφωνα με το The Sleep Foundation, η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου για τους ενήλικες έχει αποδειχθεί ότι είναι περίπου 20 λεπτά, επειδή σας επιτρέπει να έχετε έναν αποκαταστατικό ύπνο χωρίς να κοιμάστε βαθιά.

Ο μεσημεριανός ύπνος για περισσότερο από 20-30 λεπτά μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερο ύπνο και να προκαλέσει αδράνεια ύπνου (δηλαδή αίσθημα αποπροσανατολισμού, μειωμένη εγρήγορση και νωθρότητα μετά το ξύπνημα). Κατά μέσο όρο, η καφεΐνη χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να απορροφηθεί πλήρως από τον οργανισμό. Έτσι, ξυπνάτε από την ιδανική διάρκεια του ύπνου, τη στιγμή που αρχίζουν να εμφανίζονται τα οφέλη της καφεΐνης.

Τα “coffee naps” λειτουργούν επειδή η καφεΐνη χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να φτάσει στον εγκέφαλό σας και να μπλοκάρει την αδενοσίνη, μια χημική ουσία που σας κάνει να νιώθετε υπνηλία, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. Όταν κοιμάστε, ο εγκέφαλός σας «καθαρίζει» μέρος της αδενοσίνης, οπότε όταν η καφεΐνη «χτυπάει», υπάρχει λιγότερη αδενοσίνη για να ανταγωνιστεί. Αυτό σημαίνει ότι νιώθετε ακόμα πιο ξύπνιοι και ανανεωμένοι.

Ωστόσο θυμηθείτε ότι ο ποιοτικός ύπνος, τουλάχιστον οκτώ με εννέα ώρες κάθε βράδυ, είναι κομβικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.