Οι γυναίκες στην κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση είναι πιθανό να βιώνουν εναλλαγές στη διάθεση, στρες, ευερεθιστότητα ή ακόμα και θλίψη.
Αυτή η θλίψη δεν πρέπει να συγχέεται με την κατάθλιψη, η οποία μπορεί να απασχολήσει και τα δύο φύλα σε διάφορες στιγμές της ζωής τους, αν και εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες όταν υπάρχουν ορμονικές διακυμάνσεις.
Μερικές φορές τόσο η κακή διάθεση όσο και το στρες και τα νεύρα σχετίζονται – εκτός από τα ορμονικά σκαμπανεβάσματα – και με τις σωματικές αλλαγές που βιώνουν οι γυναίκες και οι οποίες καταλήγουν να τις επηρεάζουν και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Οι διάφοροι πόνοι, η πιθανή αύξηση του βάρους, η αραίωση των μαλλιών, το δέρμα που χάνει τη νεανική όψη και την ελαστικότητά του έχουν αντίκτυπο και στην αυτοπεποίθηση των γυναικών, κάνοντάς τες να νιώθουν άσχημες, γερασμένες ή πολύ μακριά από την παλιότερη εικόνα τους.
Από την άλλη πλευρά, ας μην ξεχνάμε και το ψυχολογικό βάρος που βιώνουν από αυτό τον ίδιο το συμβολισμό, που μέχρι πρότινος τουλάχιστον έφερνε μαζί της η εμμηνόπαυση και ο οποίος ήθελε μια γυναίκα μαζί με την περίοδό της να χάνει την αξία της, τη θηλυκότητά της, τη σεξουαλικότητά της, την καριέρα της κ.λπ.
Οι εναλλαγές στη διάθεση λιγότερο συχνές από το στρες στην εμμηνόπαυση
Σύμφωνα με έρευνες, οι εναλλαγές στη διάθεση αφορούν το 27-50% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών, ειδικά στην περίοδο πριν εδραιωθεί η εμμηνόπαυση, δηλαδή κατά την κλιμακτήριο.
Οφείλονται στα σκαμπανεβάσματα των ορμονών, κάτι που συμβαίνει όμως και την εποχή που υπάρχει κανονικά περίοδος, και κυρίως κατά τη διάρκεια του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, οπότε τότε είναι και πιο συνηθισμένες.
Συχνότερο στην περιεμμηνόπαυση είναι το στρες, καθώς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αφορά τη μία στις τρεις γυναίκες, που νιώθει έντονο άγχος σε αυτή την περίοδο της ζωής της, πάλι εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών.
Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από τα αντικαταθλιπτικά, που ενδεχομένως να βοηθήσουν, αν έτσι κρίνει ο γιατρός, υπάρχουν και πολλά φυτικά σκευάσματα που θα συμβάλουν στο να νιώθετε πιο ήρεμες.
Ό,τι μοιραζόμαστε φαντάζει ελαφρύτερο
Σίγουρα θα σας βοηθήσει να μιλήσετε για όσα νιώθετε και σας απασχολούν.
Δεν θα πρέπει να διστάσετε να εκμυστηρευτείτε τα προβλήματα και τις ανησυχίες σας στις φίλες σας που έχουν ήδη περάσει από τη φάση της εμμηνόπαυσης, στο σύντροφο και στα μέλη της οικογένειάς σας ή ακόμα και να ζητήσετε τη συνδρομή κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας, είτε σε ατομικό επίπεδο είτε, αν νιώθετε την ανάγκη, συμμετέχοντας σε ειδικά ομαδικά προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.
Τι άλλο θα σας βοηθήσει
Για να φτιάξετε τη διάθεσή σας και να νιώθετε ηρεμία, προσπαθήστε να κοιμάστε καλύτερα και τις σωστές ώρες και να γυμνάζεστε τακτικά.
Καλό είναι να αποφεύγετε το αλκοόλ γιατί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας.
Η γιόγκα και ο διαλογισμός επίσης μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στη διαχείριση του στρες.
Brain fog
Πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση περιγράφουν ότι έχουν την αίσθηση σαν να υπάρχει μια ομίχλη στον εγκέφαλό τους (brain fog). Αυτή η κατάσταση δυσχεραίνει τη λειτουργία της μνήμης, τη συγκέντρωση και τη λήψη αποφάσεων.
Ορισμένες αναφέρουν επίσης ότι δυσκολεύονται να θυμηθούν ονόματα ή να βρουν τις σωστές λέξεις σε μια συζήτηση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση τροφών που κάνουν καλό στον εγκέφαλο, όπως αυτές που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες, κυρίως Β, μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως και η σωματική άσκηση, αλλά και η ορμονική υποκατάσταση, που συστήνεται ούτως ή άλλως για όλα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Αν όμως ανησυχείτε για πιο σοβαρά προβλήματα μνήμης, καλό είναι να επισκεφθείτε ένα νευρολόγο ο οποίος θα κρίνει επίσης αν χρειάζεται να κάνετε και κάποιες ειδικές εξετάσεις.
Οι αλλαγές στις ορµόνες κατά τη διάρκεια της εµµηνόπαυσης συχνά επηρεάζουν και την ψυχική υγεία των γυναικών. Πολλές που διανύουν αυτή την περίοδο αντιµετωπίζουν επιπλέον προβλήµατα µε τον ύπνο. Η έλλειψη ύπνου και η κούραση µπορεί επίσης να επιδεινώσουν συµπτώµατα όπως η ευερεθιστότητα, η ικανότητα συγκέντρωσης ή το άγχος.
Ευχαριστούμε τη δρα Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Συμβουλευτική, για τη συνεργασία.