Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Όλοι σκεφτόμαστε το φαγητό μέσα στην μέρα, άλλοι συχνά και άλλοι πιο σπάνια. Είτε ονειρεύεστε τα λαζάνια που θα παραγγείλετε στο δείπνο απόψε, είτε σχεδιάζετε το επόμενό σας γεύμα ή σκέφτεστε εάν θα φάτε το δεύτερο μπισκότο σοκολάτας, όλοι έχουν παρόμοιες σκέψεις με τις δικές σας. Ορισμένες φορές, αναφερόμαστε σε αυτές με τον όρο «διατροφικός θόρυβος» (food noise).

Αυτές οι σκέψεις σηματοδοτούν τον εσωτερικό μας μονόλογο σχετικά με τις επιλογές φαγητού και το φαγητό γενικά και είναι σημαντικός, καθώς πυροδοτεί μια αντίδραση μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου, ειδοποιώντας μας για παράδειγμα πότε πεινάμε ή πότε έχουμε χορτάσει.

Για ορισμένους ανθρώπους όμως, αυτός ο θόρυβος μπορεί να είναι πολύ δυνατός και να συνοδεύεται από αρνητικές σκέψεις όπως ενοχή ή ντροπή.

Τι είναι ακριβώς το food noise;

Ενώ οι σκέψεις για το φαγητό είναι φυσιολογικές και απαραίτητες για την επιβίωσή μας, στην περίπτωση ορισμένων ανθρώπων μπορεί να γίνουν ενοχλητικές και να έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα της ζωής τους.

Η φράση «διατροφικός θόρυβος» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την υπερβολική ενασχόληση με το φαγητό. Αυτό μπορεί να μοιάζει σαν να σκέφτεστε συνεχώς τι ή πότε θα φάτε μέσα στην μέρα, τι ή πόσο φαγητό φάγατε στο τελευταίο σας γεύμα ή να έχετε έντονη επιθυμία για γλυκό ή αλμυρό.

Η έννοια προήλθε από το πεδίο της διατροφικής ψυχολογίας και κατόπιν μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, η οποία πρότεινε το φαινόμενο της αυξημένης αντιδραστικότητας στις ενδείξεις των τροφίμων να ονομαστεί «food noise».

Αυτή η έννοια μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε γιατί ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται με την υπερκατανάλωση τροφής ή γιατί δεν μπορούν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή, παρά τις προσπάθειές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι οι σκέψεις για το φαγητό δεν είναι εγγενώς προβληματικές. Εξάλλου, αν δεν δώσετε ποτέ προσοχή στα σημάδια της πείνας ή δεν προγραμματίζετε ισορροπημένα γεύματα, τότε είναι πιθανό να μην κάνετε θρεπτικές διατροφικές επιλογές και να χάνετε πολύτιμα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού συστατικά.

Ούτε είναι κακό να απολαμβάνετε απλώς το φαγητό, καθώς μέσα από αυτό ερχόμαστε κοντά, γνωρίζουμε νέους ανθρώπους και ανακαλύπτουμε νέες κουλτούρες.

Όταν ο θόρυβος… δυναμώνει

Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε εάν ο θόρυβος έχει γίνει πολύ δυνατός; Μία από τις πιο σημαντικές ενδείξεις είναι η εξαιρετικά περιοριστική διατροφή, σκεπτόμενοι όλα όσα μπορείτε και δεν μπορείτε να φάτε. Μία ακόμα ένδειξη θα μπορούσε να είναι εάν ο «διατροφικός θόρυβος» παρεμβαίνει συνεχώς στην καθημερινότητά σας.

Εάν δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε τις καθημερινές σας εργασίες επειδή σας αποσπούν οι σκέψεις για το επόμενο ή το τελευταίο σας γεύμα ή οι λιγούρες ή δεν μπορείτε να είστε απλά παρόντες στα γεύματα που απολαμβάνετε με τους αγαπημένους σας, επειδή κάνετε σκέψεις για το φαγητό μπροστά σας, τότε είναι πιθανό ο «διατροφικός θόρυβος» να είναι αυξημένος.

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια, περιλαμβάνουν:

  • Αναρωτιέστε συχνά αν έχετε φάει «πάρα πολύ».
  • Σκέφτεστε συχνά πότε θα φάτε, αν φάγατε αρκετά ή εάν φάγατε υπερβολικά.
  • Σκέφτεστε το φαγητό έντονα σε σημείο εξάντλησης ή πίεσης.