Το πρωί συνηθίζετε να τρώτε πρώτα και μετά να πλένετε τα δόντια σας; Εάν ναι, ίσως, να πρέπει να το αποφεύγετε μιας και δεν είναι και η πιο υγιεινή συνήθεια.
Αδιαμφισβήτητα, όταν έχουν περάσει τόσες ώρες ύπνου, το σάλιο σας έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα το πρωί να νιώθετε ξηροστομία, μια ενοχλητική αίσθηση και δυσάρεστη αναπνοή. Αυτά συμβαίνουν καθώς έχει επηρεαστεί η οξύτητα του στόματος.
Να πλένουμε τα δόντια πριν το πρωινό ή μετά;
Προσπαθήστε να αποφεύγετε να τρώτε πρώτα και έπειτα να πλένετε τα δόντια σας, καθώς η στοματική κοιλότητα είναι επιρρεπής στα οξέα. Γι’ αυτό, καλύτερα να τα πλένετε αμέσως μόλις ξυπνήσετε.
Θα δημιουργήσετε μια ασπίδα ασφαλείας στο στόμα σας και θα προστατεύσετε τα δόντια σας. Αν επιθυμείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά το πρώτο σας γεύμα, υπολογίστε να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά, έτσι ώστε τα οξέα τον τροφών να μην επηρεάσουν το σμάλτο των δοντιών σας.
Η σωστή συχνότητα
Υιοθετήστε τον κανόνα του βουρτσίσματος τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα: μία το πρωί και μία πριν πάτε για ύπνο. Ιδιαίτερα το βράδυ είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε την υγιεινή του στόματός σας.
Το παραπάνω βούρτσισμα δεν συνεπάγεται και καλύτερη υγιεινή. Αυτό δεν αποκλείει, φυσικά, τη δυνατότητα να πλένετε τα δόντια σας και μετά το μεσημεριανό γεύμα. Απλώς, αφήστε ένα παράθυρο 30 λεπτών μετά το γεύμα ή ακόμα και μία ώρα.
Τι πρέπει να προσέξετε
Προτιμήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Χρησιμοποιήστε ποσότητα οδοντόκρεμας όσο ένα μπιζέλι και κρατήστε την οδοντόβουρτσά σας σε γωνία 45 μοιρών προς τα ούλα, ενώ βουρτσίζετε εμπρός και πίσω με σύντομες κινήσεις.
Προσπαθήστε να μην πιέζετε τα ούλα σας και μην είστε επιθετικοί με το βούρτσισμα. Αποτελεί την πιο συχνή αιτία υποχώρησης των ούλων και φθοράς του σμάλτου. Μην ξεχνάτε κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας. Επίσης, αν αρρωστήσετε θα πρέπει να την αλλάξετε. Τέλος, το νήμα είναι ένα σημαντικό εργαλείο που δεν πρέπει να παραλείπετε στον τέλος του βουρτσίσματος, καθώς θα κρατήσει την τερηδόνα μακριά.
Η υγεία της στοματικής κοιλότητας είναι νευραλγική για τη συνολική υγεία του οργανισμού σας. Ερευνητές συνέδεσαν τη νόσο των ούλων με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, άνοια, νόσο του Αλτσχάιμερ, ακόμη και στυτική δυσλειτουργία. Μετατρέψτε το βούρτσισμα των δοντιών σε τακτική καθημερινή συνήθεια και θα αποφύγετε πόνο και ταλαιπωρία στον οδοντίατρο, ενώ θα ενισχύσετε τη συνολική σας υγεία.