Θα έχετε ακούσει τα τελευταία χρόνια πολλούς όρους σχετικά με το φαγητό και τη διατροφή. Ενσυνείδητη διατροφή ή διαισθητική; Και στις δύο περιπτώσεις η βάση είναι η υγιεινή διατροφή, η οποία φαίνεται να συνδέεται όλο και περισσότερο με το μυαλό μας.
Αυτό συνεπάγεται ότι ο στόχος πρέπει να επικεντρώνεται στην υγεία και στην εμπιστοσύνη που το μυαλό δείχνει στο σώμα σας όταν πεινάει, όταν είναι χορτασμένο ή κουρασμένο κ.ο.κ.
Σε μια μελέτη σχετική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαισθητική διατροφή και η ενσυνείδητη διατροφή συνδέονταν με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, καλύτερη διατροφή γενικότερα και πιο συχνή σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, εμφανίστηκαν λιγότερα περιστατικά διαταραγμένης διατροφής και καταθλιπτικών συμπτωμάτων, ενώ τα άτομα είχαν μια καλύτερη εικόνα για το σώμα τους. Ταυτόχρονα, τα άτομα που ακολουθούσαν διαισθητική διατροφή κατανάλωναν παραπάνω φρούτα και λαχανικά.
Ωστόσο, τα δύο αυτά είδη διατροφής, η ενσυνείδητη και η διαισθητική, έχουν από τη μία κοινά, αλλά από την άλλη παρουσιάζουν βασικές διαφορές. Η διαισθητική διατροφή στηρίζεται στην απόλυτη εμπιστοσύνη όσων νιώθει, εκπέμπει και χρειάζεται το σώμα. Η ενσυνείδητη διατροφή προσκαλεί το σώμα και το μυαλό να επιβραδύνουν και να δεσμεύσουν όλες τις αισθήσεις στην πράξη του φαγητού.
Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι να νιώθετε πιο άνετα και πιο χαρούμενοι με το φαγητό που καταναλώνετε. Δεν είναι απαραίτητο να επιλέξετε κάποια από τις δύο. Μπορείτε να υιοθετήσετε έναν συνδυασμό. Ας δούμε κάποια από τα οφέλη τους ξεχωριστά.
Πώς μας ωφελεί η διαισθητική διατροφή;
Το διαισθητικό φαγητό είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τους διαιτολόγους Evelyn Tribole και Elyse Resch το 1995. Αφορά 10 αρχές που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να συντονίζουν όσα δέχονται από εξωτερικούς παράγοντες για τη διατροφή με όσα οι ίδιοι λαμβάνουν ως μηνύματα από το σώμα τους. Αυτο μπορεί να περιλαμβάνει να τρώτε όταν πεινάτε και να σταματάτε το φαγητό όταν είστε πλήρεις. Η διαισθητική διατροφή προωθεί, επίσης, την αποδοχή και το σεβασμό προς το σώμα, ωθώντας το άτομο να αγαπήσει όσα του έχει χαρίσει η φύση.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022, οι γυναίκες που σημείωσαν υψηλότερα σκορ σε μετρήσεις διαισθητικής διατροφής παρουσιάζουν και χαμηλότερη ψυχολογική πίεση, μειωμένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), λιγότερο διαταραγμένα πρότυπα διατροφής, μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων ή προβλημάτων αυτοεκτίμησης. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι οι μητέρες που ακολουθούσαν διαισθητική έδιναν ένα πολύ υγιές παράδειγμα στις κόρες τους, οι οποίες φαίνεται να το υιοθετούσαν αργότερα.
Πώς μας ωφελεί η ενσυνείδητη διατροφή;
Η ενσυνείδητη διατροφή επικεντρώνεται στην πλήρη συμμετοχή των αισθήσεων κατά τη διάρκεια της πράξης του φαγητού. Αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να τρώτε χωρίς τηλεόραση ή άλλα ερεθίσματα.
Πώς να αλλάξετε τον τρόπο που τρώτε
Δεν είναι για όλους τους ανθρώπους εύκολο να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν το φαγητό. Αν, μάλιστα, υπάρχει το ενδεχόμενο διατροφικής διαταραχής, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε ειδικούς για να σας βοηθήσουν. Μπορεί να χρειάζεται χρόνος και υπομονή. Οι συνήθειες είναι δύσκολο να αλλάξουν, αλλά όταν συμβαίνει αυτό ανοίγονται πάντα νέοι δρόμοι.
Μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρά βήματα. Αρχικά, προσπαθήστε να πετάξετε από πάνω σας την ιδέα ότι τρόφιμα είναι «κακά» ή καλά». Να τρώτε αργά, να μασάτε καλά και να απολαμβάνετε κάθε μπουκιά σας. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβετε πραγματικά πότε θα είστε χορτάτοι και θα πρέπει να σταματήσετε, ενώ θα αισθάνεστε την πληρότητα της γεύσης. Το να ακολουθείτε αυτό που ζητάει το σώμα σας δεν λειτουργεί αρνητικά. Αντιθέτως, το να περιορίζεστε συνεχώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής