Η ακινησία για μεγάλο μέρος της ημέρας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ποικίλων προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος. Ωστόσο, Αυστραλοί ερευνητές αποκάλυψαν ότι και η παρατεταμένη ορθοστασία είναι επικίνδυνη, ειδικά για την υγεία της καρδιάς.
Οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολούθησαν τα μοτίβα άσκησης για περισσότερους από 80.000 Βρετανούς, υποστηρίζουν ότι η ορθοστασία για δύο ώρες την ημέρα είναι απίθανο να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης κυκλοφορικών προβλημάτων. Αλλά για κάθε επιπλέον μισή ώρα ορθοστασίας, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 11%.
Ο Δρ Μάθιου Αχμάντι από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ ήταν ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Ο ίδιος δήλωσε: «Η παρατεταμένη ορθοστασία δεν θα αντισταθμίσει έναν κατά τα άλλα καθιστικό τρόπο ζωής και θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη. Διαπιστώσαμε ότι το να στέκεται κανείς όρθιος για πολλή ώρα δεν βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία μακροπρόθεσμα και αυξάνει τον κίνδυνο κυκλοφορικών προβλημάτων».
Ορθοστασία και καθιστική ζωή: Η έρευνα
Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας για πάνω από 83.000 ενήλικες με μέση ηλικία τα 61 έτη, οι οποίοι φορούσαν συσκευές στους καρπούς τους παρόμοιες με smartwatch έτσι ώστε να παρακολουθούνται οι κινήσεις τους.
Σε διάστημα επτά ετών, περίπου το 8% των συμμετεχόντων έπασχε από καρδιαγγειακό πρόβλημα- καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια. Λίγο περισσότερο από το 2% ανέφερε προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα, όπως κιρσοί ή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό θρόμβων αίματος στις εν των βάθει φλέβες, συχνά στα πόδια. Ο κίνδυνος μάλιστα για τέτοιου είδους προβλήματα ήταν σημαντικά υψηλότερος ακόμη και μετά από λίγες μόνο ώρες παραμονής σε όρθια στάση, είπαν οι ερευνητές.
Αντιθέτως, ο κίνδυνος προβλημάτων στο κυκλοφορικό μειώθηκε ελαφρά μεταξύ 6 και 10 ωρών καθιστής στάσης. Κάθε επιπλέον ώρα καθιστής στάσης αύξανε την πιθανότητα κυκλοφορικών προβλημάτων κατά 26%. Η παραμονή σε καθιστή θέση για περισσότερες από 12 ώρες αύξησε επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 13% ανά ώρα.
Μιλώντας στο International Journal of Epidemiology, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι το να κάθεσαι για μεγάλες περιόδους κάνει κακό στην υγεία. Ωστόσο, συνέστησαν να ασκούμαστε πιο τακτικά αντί να παραμένουμε όρθιοι για μεγάλες περιόδους κάθε μέρα για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Εμμανουήλ Σταματάκης, δήλωσε: «Για τα άτομα που κάθονται για μεγάλες περιόδους και σε τακτική βάση, οι απλές κινήσεις και η δομημένη άσκηση μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουν την υγεία τους».
«Κάντε τακτικά διαλείμματα, πηγαίνετε σε μια συνάντηση με τα πόδια, χρησιμοποιήστε τις σκάλες, κάντε στάσεις όταν οδηγείτε μεγάλες αποστάσεις και αξιοποιήστε την ώρα του μεσημεριανού γεύματος για να ξεφύγετε από το γραφείο και να κάνετε κάποια κίνηση», προέτρεψε ο ίδιος.
Η καρδιά μας σε κίνδυνο
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι πρόωροι θάνατοι από καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία.
Οι περιπτώσεις καρδιακών προσβολών, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικών στα άτομα κάτω των 75 ετών είχαν μειωθεί από τη δεκαετία του 1960 χάρη στην πτώση των ποσοστών καπνίσματος και την πρόοδο της ιατρικής.
Αλλά στις μέρες μας, τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας και τα σχετικά προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, πιστεύεται ότι είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στις ανησυχητικές αυτές τάσεις.