Σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά, η πρωτεΐνη εξακολουθεί να είναι το πιο περιζήτητο μακροθρεπτικό συστατικό, χάρη στην ικανότητά της να χτίζει και να διατηρεί άλιπη μυϊκή μάζα, μεταξύ πολλών άλλων πλεονεκτημάτων. Όταν προσπαθούν να αυξήσουν την πρωτεΐνη στη διατροφή, πολλοί άνθρωποι στρέφονται στα άπαχα κρέατα, τα αυγά, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα όσπρια και ίσως τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, μια ομάδα τροφίμων που σπάνια βλέπουμε στις λίστες τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Παρόλο που δύσκολα θα βρείτε πολλή πρωτεΐνη στα εξευγενισμένα, λευκά δημητριακά, μια μερίδα ορισμένων δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να περιέχει μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης. Αν αναρωτιέσαι ποια είναι αυτά αλλά και πώς θα τα εντάξεις στη διατροφή σου θα το μάθεις εδώ!

2 δημητριακά πλούσια σε πρωτεΐνη

Βρώμη

Η βρώμη είναι ένα δημητριακό υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Αυτό το δημοφιλές σιτάρι είναι επίσης χωρίς γλουτένη, εφόσον έχει υποστεί επεξεργασία σε εγκαταστάσεις χωρίς διασταυρούμενη μόλυνση από σιτάρι, και περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 4 γραμμάρια φυτικών ινών σε 1 φλιτζάνι.

Επέλεξε να φτιάξεις overnight oats, για το οποίο μουλιάζεις τη βρώμη στο ψυγείο όλη τη νύχτα με τις αγαπημένες σου γαρνιτούρες για ένα γρήγορο και ισορροπημένο πρωινό. Μπορείς να προσθέσεις γιαούρτι για επιπλέον πρωτεΐνη.

Η βρώμη μπορεί επίσης να προστεθεί σε ψωμιά, επιδόρπια, ακόμα και σε κεφτεδάκια ένα πιο χορταστικό πιάτο.

Κινόα

Η δημοτικότητα της κινόα έχει εκτοξευθεί την τελευταία δεκαετία χάρη στην υψηλή της περιεκτικότητα, συγκριτικά με άλλα δημητριακά, σε πρωτεΐνες, που φτάνουν τα 8 γραμμάρια ανά φλιτζάνι, μαγειρεμένη.

Επιπλέον, προσφέρει εντυπωσιακά 5 γραμμάρια φυτικών ινών, προωθώντας το αίσθημα της πληρότητας. Αυτός ο θρεπτικός σπόρος χωρίς γλουτένη που κατάγεται από τη Νότια Αμερική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του ρυζιού σε σούπες, βραστά, σαλάτες και μπιφτέκια λαχανικών.