Ο έλεγχος τριών βιοδεικτών στην κυκλοφορία του αίματος μιας γυναίκας μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο να εμφανίσει καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα αργότερα στη ζωή της, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Μια ομάδα ερευνητών εξέτασε τρεις βιοδείκτες, την λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) χοληστερόλη, την λιποπρωτεΐνη (α) – επίσης γνωστή ως Lp(a) και την υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), δείκτη φλεγμονής και βρήκε ότι οι τρεις μετρήσεις σχετίζονταν με τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει ανεπιθύμητο καρδιαγγειακό επεισόδιο τουλάχιστον 30 χρόνια αργότερα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine και περιλαμβάνει δεδομένα από σχεδόν 28.000 συμμετέχουσες.

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν τη σημασία της έγκαιρης έναρξης προληπτικών εξετάσεων για την υγεία της καρδιάς, καθώς τόσο η φλεγμονή όσο και τα επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να μειωθούν εάν είναι πολύ υψηλά και ως εκ τούτου να μειωθεί και ο κίνδυνος, εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Paul Ridker, διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νόσων στο Brigham and Women’s Hospital.

Προειδοποιητικά σημάδια μελλοντικής καρδιοπάθειας

Επί του παρόντος, η μέτρηση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης πρόκειται για τον τυπικό προσυμπτωματικό έλεγχο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, ο Ridker και οι συνεργάτες του σκέφτηκαν ότι η προσθήκη άλλων βιοδεικτών μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη.

Η υψηλής ευαισθησίας CRP «είναι ένας αποδεδειγμένος δείκτης της σιωπηλής φλεγμονής, που μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκληρωτική νόσο», είπε. «Μετρήσαμε επίσης το [Lp(a)], το οποίο μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις εξετάσεις αίματος των συμμετεχόντων που μετρούσαν τα επίπεδα CRP, LDL χοληστερόλης και Lp(a) πριν από τρεις δεκαετίες. Στη συνέχεια, εξέτασαν τα δεδομένα για τυχόν καταγεγραμμένα καρδιαγγειακά συμβάντα, τα οποία περιελάμβαναν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία επαναγγείωση ή θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος

Βρήκαν ότι, σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα αυτών των βιοδεικτών, οι γυναίκες που είχαν υψηλά επίπεδα είχαν 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ένα σημαντικό καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Επιπλέον, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα CRP υψηλής ευαισθησίας είχαν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο. Αυτός ο κίνδυνος ήταν 36% και 33% υψηλότερος για τις γυναίκες με αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης και Lp(a), αντίστοιχα.

Αν και οι άνδρες δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτή την έρευνα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτοί οι βιοδείκτες θα μπορούσαν επίσης να προβλέψουν έναν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και για εκείνους.

Πώς συνδέονται με τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφαλικού. Ταυτόχρονα παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα μπορούν, με τη σειρά τους, να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.

Ομοίως, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης LDL και Lp(a) έχουν επίσης συσχετιστεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Η LDL ή «κακή χοληστερόλη» είναι ένα από τα σωματίδια χοληστερόλης που μπορεί να είναι υπεύθυνα για τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες του σώματος. Αυτή η συσσώρευση πλάκας κάνει τις αρτηρίες πιο στενές, εμποδίζοντας το αίμα να ρέει σωστά στην καρδιά, εξηγούν οι ειδικοί του αμερικανικού CDC.

Παρόμοια με τη φλεγμονή, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL συνδέονται συνήθως με κακή διατροφή, αδράνεια, κάπνισμα ή άλλους παράγοντες τρόπου ζωής. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι γενετικό, που σημαίνει ότι ακόμα και υγιείς άνθρωποι μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα.

Καταλήγοντας, τα υψηλά επίπεδα Lp(a) -ένα άλλο σωματίδιο χοληστερόλης που βρίσκεται στο αίμα- μπορεί επίσης να προκαλέσουν πλάκα και θρόμβους αίματος, εξήγησαν οι ερευνητές.