Το περπάτημα είναι βασικό κομμάτι της καθημερινότητας του ατόμου… ή τουλάχιστον έτσι πρέπει να είναι. Στην πραγματικότητα, το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για να περπατάει. Πρόκειται για μια αερόβια δραστηριότητα χαμηλής έντασης με πολυάριθμα οφέλη, με ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις για το σώμα. Μάλιστα, αν είναι γρήγορο και συχνό, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης. 

Πολλές μελέτες έχουν κατά καιρούς μιλήσει για τα πολλαπλά οφέλη του περπατήματος. Ας δούμε αναλυτικά 10 από τα σημαντικότερα. 

1. Το περπάτημα ωφελεί την καρδιά

Το περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με έρευνα. Ειδικά εάν περπατάτε και γρήγορα, βελτιώνετε και την καρδιοαναπνευστική σας ικανότητα. 

2. Ενισχύει την υγεία των οστών

Περπατώντας, μην ξεχνάτε ότι σηκώνετε και όλο το βάρος του σώματός σας. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται αυτόματα και η δύναμη των οστών. Με αυτό τον τρόπο επιβραδύνετε και την οστεοπόρωση.

3. Δυναμώνουν οι μύες και οι αρθρώσεις

Όταν περπατάτε συχνά και μάλιστα με ελαφρά κλίση, γυμνάζετε ιδιαίτερα τους μυς των ποδιών, τα άκρα και το κάτω μέρος του κορμού σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς όσο μεγαλώνουμε πρέπει να επιδιώκουμε να διατηρούμε την ισορροπία μας. Επιπλέον, ενισχύεται και η ευλυγισία των αρθρώσεων

4. Συμβάλλει στη ρύθμιση της ινσουλίνης

Σύμφωνα με μελέτες, το περπάτημα μετά το γεύμα συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό συνεπάγεται τη μείωση της συσσώρευσης κοιλιακού λίπους, κάτι που γνωρίζουμε ότι σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και ηπατικά προβλήματα. Τα πράγματα είναι απλά. Η κίνηση κατά τη διάρκεια του περπατήματος βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη.

5. Επιβραδύνει τη γήρανση

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ αναφέρουν μια αιτιολογική σχέση μεταξύ του ρυθμού βάδισης και του μήκους των τελομερών (που προστατεύουν το DNA μας και υποδηλώνουν πόσο καλά γερνάμε). Συγκεκριμένα, το γρήγορο περπάτημα μπορεί να προσθέσει έως και 16-20 χρόνια στη διάρκεια ζωής μας. Μάλιστα, όσο περισσότερο περπατάτε, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα θνησιμότητας από κάθε αιτία.

6. Καίτε θερμίδες

Όταν περπατάτε χρησιμοποιείτε ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι στο περπάτημα καίτε συνεχώς θερμίδες, με αποτέλεσμα το περπάτημα να αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την απώλεια βάρους. Δοκιμάστε να περπατήσετε και νωρίς το πρωί. Θα δείτε ότι αυτό θα βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξής σαςοφέλη από το περπάτημα

7. Υποστηρίζει τη πρόσληψη βιταμίνης D

Το περπάτημα με καλό καιρό έξω και η έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου είναι ιδανικά για να απορροφήσετε και βιταμίνη D. Φυσικά, αν έχετε σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. 

8. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα 

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το περπάτημα σε ένα δάσος ή πάρκο, δηλαδή μέσα στο πράσινο  μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του IgA αντισώματος. Πρόκειται για ένα αντίσωμα που καλύπτει τις βλεννογόνους του στόματος, της μύτης και του εντέρου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη υγεία των πνευμόνων μας.

9. Διατηρεί την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου

Το τακτικό και γρήγορο περπάτημα έχει ευεργετική επίδραση στον αριθμό και την ποικιλία των καλών βακτηρίων στο έντερο. Και αν σκεφτείτε ότι η υγεία του εντέρου επηρεάζει τη συνολική υγεία του σώματός μας, θα καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι να την ενισχύσετε και με το περπάτημα. 

10. Ανακουφίζει από το άγχος και την ένταση

Πέρα από τα σωματικά οφέλη, το περπάτημα συγκεντρώνει και πολλά καλά για την ψυχική υγεία και την κοινωνικοποίηση σας. καθώς η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως αντικαταθλιπτικό. Με το περπάτημα ενισχύεται το αίσθημα του σκοπού ενώ χάρη στην απελευθέρωση των ενδορφινών βελτιώνεται και η διάθεσή σας. 

Το περπάτημα, ευτυχώς, είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να κινήσετε το σώμα σας καθημερινά. Δεν έχει κόστος και το προσαρμόζετε εσείς, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε περπάτημα ακολουθώντας αυτό το εβδομαδιαίο πρόγραμμα.