Είναι γεγονός ότι η περίοδος της εμμηνόπαυσης έχει αντίκτυπο και στην ερωτική μας ζωή. Κι αυτό συμβαίνει λόγω τόσο αντικειμενικών προβλημάτων όπως η ξηρότητα του κόλπου, που κάνει επώδυνη την επαφή, όσο και της αντίληψης ότι οι γυναίκες από την περιεμμηνόπαυση και μετά δεν ενδιαφέρονται πλέον για το σεξ επειδή δυσκολεύονται να το απολαύσουν και, κατά συνέπεια, σταματούν να το επιδιώκουν.

Επιπλέον, η ξηρότητα του κόλπου ευνοεί και τις λοιμώξεις στην περιοχή, που, με τη σειρά τους, οδηγούν τις γυναίκες στην αποχή.

Όλα όμως τα προβλήματα που προκαλεί η εμμηνόπαυση και που επηρεάζουν τη λίμπιντο και τη σεξουαλική ζωή μας μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια των ειδικών γιατρών και διαφόρων παρεμβάσεων, σε επίπεδο είτε φαρμάκων και συμπληρωμάτων είτε τεχνικών και ψυχοθεραπευτικών πρακτικών.

Οι ορµόνες καθορίζουν τη λίµπιντο

Η σεξουαλική διάθεση κυριαρχείται από τις ορμόνες του φύλου, την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, αλλά και από τους νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.

Έτσι, ξεκινά στην ηλικία μεταξύ 9 και 15 ετών και αυξάνεται στα επόμενα χρόνια της σεξουαλικής ωρίμανσης, ενώ για τις γυναίκες μειώνεται πολύ στην εμμηνόπαυση.

Εκτός από τις ορμονικές αλλαγές, την πτώση δηλαδή των οιστρογόνων, που πραγματοποιούνται σε αυτήν τη φάση της ζωής μας, πίσω από την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας μπορεί να κρύβονται και άλλοι παράγοντες, όπως είναι το στρες, κάποια φάρμακα, διάφοροι φόβοι και προκαταλήψεις, η ψυχική και η σωματική κούραση, η κακή διάθεση αλλά και ορισμένα χρόνια προβλήματα υγείας.

Τι θα µας βοηθήσει

Εστιάζουµε στους µυς του σεξ

Οι ασκήσεις Κέγκελ γυμνάζουν τους ηβοκοκκυγικούς μυς (αυτούς που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να διακόψουμε την ούρηση), γνωστούς και ως «μύες του σεξ».

Πώς τις πραγματοποιούμε; Σφίγγουμε τους εν λόγω μυς για τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα σαν να προσπαθούμε να καθυστερήσουμε την ούρηση.

Εισπνέουμε κάθε φορά που σφίγγουμε και μετά εκπνέουμε χαλαρώνοντας τους μυς.

Καλό είναι να επαναλαμβάνουμε τις ασκήσεις Κέγκελ πολλές φορές μέσα στην ημέρα.

Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι τα δέκα περίπου σετ κάθε ώρα (από 5 δευτερόλεπτα το καθένα).

Οι ειδικοί θεωρούν ότι αν τις κάνουμε καθημερινά για ένα μήνα, θα δούμε αποτελέσματα στη σεξουαλική μας ζωή.

Αντιμετωπίζουμε την ξηρότητα του κόλπου

Τα κολπικά υγρά παράγονται χάρη στα οιστρογόνα και, όπως είναι φυσικό, όταν αυτά μειώνονται – όπως συμβαίνει στην περίοδο της εμμηνόπαυσης -, ο κόλπος ξηραίνεται.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστη αίσθηση και πόνο κατά την επαφή.

Υπάρχουν ωστόσο πολλά σκευάσματα οιστρογόνων, τα οποία εφαρμόζονται στον κόλπο και έχουν τοπική δράση, καθώς και λιπαντικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αφού συμβουλευτούμε το γυναικολόγο ή το φαρμακοποιό μας.

Use it or lose it

Οι ειδικοί εξηγούν ότι όσο πιο συχνά κάνουμε σεξ, αλλά και όσο πιο πολύ χρόνο αφιερώνει ο σύντροφός μας στο να μας κάνει να νιώσουμε ωραία κατά τη διάρκειά του, τόσο πιο καλά αντιμετωπίζονται τα ζητήματα της μειωμένης λίμπιντο που φέρνει μαζί της η εμμηνόπαυση.

Ευχαριστούμε τον Κωνσταντίνο Ι. Πριονιστή, μαιευτήρα-χειρουργό-γυναικολόγο, για τη συνεργασία.