Σου έχει τύχει να δεις ποτέ ένα «ζωντανό» ή συνειδητό όνειρο; Διαυγές λέγεται ένα όνειρο στο οποίο ο «ονειροπόλος» γνωρίζει το γεγονός ότι ονειρεύεται. Σε αυτό το σημείο μπορεί να επιλέξει να ξυπνήσει ή μπορεί να συνεχίσει να ονειρεύεται, με ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα: Ξέρει, ότι ο κόσμος που βιώνει είναι δημιουργημένος από τον ίδιο. Έχει την απόλυτη εξουσία. Μπορεί να αλλάξει τους νόμους που διέπουν τον κόσμο του ονείρου κατά το δοκούν.

Τα συνειδητά ή διαυγή όνειρα προκύπτουν κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, όταν ένα άτομο έχει επίγνωση ότι ονειρεύεται, ενώ βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση ονείρου.

Επιστήμονες στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών βρήκαν ότι αυτού του είδους τα όνειρα θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν νέες διαστάσεις της επικοινωνίας και των δυνατοτήτων της ανθρωπότητας.

«Σε ξέρω από κάποιο όνειρο;»

Χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό, δύο άτομα προκάλεσαν με επιτυχία διαυγή όνειρα και αντάλλαξαν ένα απλό μήνυμα – σηματοδοτώντας την πρώτη «συνομιλία» που ανταλλάχθηκε ποτέ σε όνειρα!

Οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν στα σπίτια τους όταν τα εγκεφαλικά τους κύματα και άλλα δεδομένα παρακολουθούνταν εξ αποστάσεως από μια ειδικά αναπτυγμένη συσκευή.

Όταν ο διακομιστής εντόπισε ότι ο πρώτος συμμετέχων εισήλθε σε ένα διαυγές όνειρο, δημιούργησε μια τυχαία λέξη Remmyo και του την έστειλε μέσω ακουστικών. Ο συμμετέχων επανέλαβε τη λέξη στο όνειρό του, με την απάντησή του να καταγράφεται και να αποθηκεύεται στον διακομιστή. Οκτώ λεπτά αργότερα, ο επόμενος συμμετέχων εισήλθε σε διαυγές όνειρο. Έλαβε το αποθηκευμένο μήνυμα από τον πρώτο συμμετέχοντα και το επιβεβαίωσε όταν ξύπνησε.

«Χθες, η επικοινωνία στα όνειρα φαινόταν σαν επιστημονική φαντασία. Αύριο, θα είναι τόσο συνηθισμένη που δεν θα μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτή την τεχνολογία. Αυτό ανοίγει την πόρτα σε αμέτρητες εμπορικές εφαρμογές, αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση στον κόσμο των ονείρων», σχολιάζει η ερευνητική ομάδα.

Το επίτευγμα αυτό είναι αποτέλεσμα σχεδόν πέντε ετών σχολαστικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να καταστήσει δυνατή την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο στα διαυγή όνειρα. Αν και αυτό είναι περίπλοκο, εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να το πετύχουν μέσα σε λίγους μήνες.