Η επίδραση του κιρκάδιου ρυθμού και του στρες στο μικροβίωμα του εντέρου και η εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου προσέλκυσε πρόσφατα το επιστημονικό ενδιαφέρον. Οι ερευνητές ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου φαίνεται να επιδεινώνεται σε πειραματόζωα από τη διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού, η οποία συμβάλλει σε αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου που μπορεί, με την σειρά του, να αυξήσει τη διαπερατότητά του. Αυτό μπορεί να αυξήσει την φλεγμονή, οδηγώντας τελικά στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει το εντερικό μικροβίωμα, έχοντας αντίκτυπο στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου στα πειραματόζωα, έδειξαν άλλα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στην εβδομάδα UEG, United European Gastroenterology (UEG) Week 2024.
Και οι δύο αυτές μελέτες χρησιμοποίησαν μοντέλα με πειραματόζωα, που είχαν τροποποιηθεί γενετικά για να μιμούνται ορισμένες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της τάσης για σχηματισμό όγκων ή της κιρκαδικής διαταραχής.
Πώς επηρεάζει το άγχος το εντερικό μικροβίωμα;
Οι ερευνητές από το Τμήμα Γαστρεντερικού Καρκίνου και Νοσημάτων του Ήπατος στο West China Hospital στο Sichuan University of China, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στην Εβδομάδα UEG 2024, χρησιμοποίησαν μοντέλα πειραματόζωων, τα οποία χώρισαν σε διαφορετικές ομάδες.
Μια ομάδα εκτέθηκε σε χρόνιο στρες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μεταμοσχεύσεις για να διερευνήσουν την επίδραση του στρες στο μικροβίωμα και την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα πειραματόζωα που έλαβαν μεταμοσχεύσεις από την ομάδα του χρόνιου στρες εμφάνισαν υψηλότερο φορτίο όγκου σε σύγκριση με εκείνα που είχαν λάβει μεταμοσχεύσεις από την ομάδα ελέγχου (μοντέλα πειραματόζωων που δεν είχαν υποβληθεί σε στρες).
Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το χρόνιο στρες επηρεάζει τη μικροχλωρίδα του εντέρου με τρόπο που μπορεί ενδεχομένως να εμπλέκεται στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Πώς επηρεάζεται το έντερο από τον διαταραγμένο ύπνο;
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο τύπους γενετικά τροποποιημένου μοντέλου πειραματόζωου, ένα που είχε τροποποιθηθεί γενετικά ώστε να εμφανίζει προδιάθεση για ανάπτυξη όγκων και το άλλο με προδιάθεση κιρκαδικής διαταραχής.
Όταν η κιρκαδική διαταραχή συνδυάστηκε με τον καρκίνο του παχέος εντέρου στα πειραματόζωα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ποικιλομορφία του μικροβιώματος άλλαξε. Επιπλέον παρατήρησαν ότι οι συνδέσεις που ελέγχουν τη διαπερατότητα του εντέρου δεν λειτουργούσαν όπως συνήθως.
Οι ερευνητές θεώρησαν ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονής στο έντερο, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου στο μικροσκόπιο
«Αν και δεν αποδεικνύεται αιτιολογικά σε αυτή τη μελέτη, αυτές οι αλλαγές μπορεί πιθανόν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και ενδεχομένως και άλλων καρκίνων» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
«Δεδομένης της ανεξήγητης αύξησης του πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πιθανή εξήγηση, όμως θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες στο μέλλον για να φτάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα» καταλήγουν.