Οι ξηροί καρποί μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη της άνοιας, αποκαλύπτει νέα έρευνα. Η κατανάλωση μόλις 30 γραμμαρίων ανάλατων και μη επεξεργασμένων ξηρών καρπών φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης κατά 12%, αναφέρουν Ισπανοί και Πορτογάλοι ερευνητές.

Τα οφέλη είναι πιο έντονα για τις γυναίκες άνω των 60 ετών και για εκείνες που δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως παχυσαρκία ή υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.

Στα πλαίσια της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο GeroScience, αναλύθηκαν δεδομένα για περισσότερους από 50.000 Βρετανούς για επτά χρόνια, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη UK Biobank και το ερωτηματολόγιο Oxford WebQ.

Ξηροί καρποί… το superfood κατά της άνοιας

«Η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να έχει προστατευτική δράση ενάντια στην άνοια» ανέφεραν οι ερευνητές από το University of Castilla-La Mancha και το University of Porto.

«Μετά από επτά χρόνια παρακολούθησης, οι ενήλικες που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς καθημερινά φάνηκαν να έχουν μειωμένο κίνδυνο άνοιας κάθε αιτίας σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν, ανεξάρτητα από την προσαρμογή στον τρόπο ζωής, τα προβλήματα ακοής, την αυτοαναφερόμενη υγεία και τον αριθμό των χρόνιων ασθενειών» επισημαίνουν οι ίδιοι.

«Δεδομένου ότι οι ξηροί καρποί σχετίζονται επίσης με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη τύπου 2, πρόκειται για μια εξαιρετική τροφή, ένα superfood που επάξια έχει κερδίσει την θέση του στην διατροφή μας» σημειώνουν.

Ωστόσο, θυμηθείτε ότι είναι πλούσιοι σε θερμίδες, επομένως είναι σημαντικό να προσέχετε τις μερίδες που καταναλώνετε.

Πώς θα τους βάλετε στην διατροφή σας

Για να τους εντάξετε στα γεύματά σας, μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Συνδυάστε τα δημητριακά σας με λίγους ξηρούς καρπούς για ένα θρεπτικό πρωινό.
  • Πασπαλίστε το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με λίγα αμύγδαλα.
  • Προσθέστε ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια στις σαλάτες σας για να αντικαταστήσετε τα κρουτόν.
  • Δώστε έξτρα υφή στα ζυμαρικά σας, πασπαλίζοντάς τα με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
  • Εκτός από τα μύρτιλα, προσθέστε στο πλιγούρι βρώμης ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα και καρύδια.
  • Απολαύστε τα λαχανικά σας στον ατμό με μια χούφτα ξηρούς καρπούς.