Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για περισσότερους από 20,5 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Μάλιστα, η γυναικεία καρδιά φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητη, καθώς η καρδιαγγειακή νόσος στις γυναίκες έχει υψηλότερη θνητότητα απ’ ό,τι στους άνδρες.

Γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη εγρήγορση και ενημέρωση για τη σημασία της πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας, των απειλητικών για την ζωή καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου.

Τα καλά νέα είναι ότι ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία βρήκαν έναν πρωτοποριακό τρόπο ανίχνευσης του κινδύνου, μέσω ενός συγκεκριμένου αντισώματος σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες: Η ερευνητική ομάδα προτείνει την επόμενη φορά που θα επισκεφθούν το γιατρό τους, να τον ρωτήσουν για τα επίπεδα IgM anti-PC.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων αυτού του αντιφλεγμονώδους αντισώματος και του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και καρδιακής προσβολής.

«Τα χαμηλά επίπεδα του αντισώματος αυτού μπορεί να χρησιμεύσουν ως δείκτης κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις στις γυναίκες, ανεξάρτητα από προηγουμένως γνωστούς παράγοντες κινδύνου», αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

«Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι το συγκεκριμένο αντίσωμα έχει αντιφλεγμονώδη δράση, που σημαίνει ότι προστατεύει από την αθηροσκλήρωση, μια χρόνια φλεγμονή του τοιχώματος των αγγείων», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ευαίσθητη γυναικεία καρδιά

Η έρευνα για την καρδιαγγειακή υγεία έχει επικεντρωθεί κυρίως στους άνδρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εκδηλώνονται οι καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες. Αυτή η διαφορά έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε λανθασμένες αντιλήψεις ότι η καρδιακή νόσος είναι περισσότερο «ανδρικό ζήτημα», οδηγώντας σε υποβάθμιση της κατάστασης, λανθασμένες διαγνώσεις και ορισμένες φορές ακόμα και ανεπαρκή θεραπεία για τις γυναίκες.

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια των διαφόρων σταδίων στη ζωή μιας γυναίκας, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της εμμηνόπαυσης μπορεί να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς.

Η μέτρηση του συγκεκριμένου αντισώματος θα μπορούσε να δώσει στους γιατρούς μια σαφέστερη εικόνα του κινδύνου που διατρέχει μια γυναίκα να εμφανίσει καρδιακά προβλήματα αργότερα στη ζωή της.