Κέτσαπ, μαγιονέζα, μουστάρδα, BBQ sauce δεν μπορούν να λείπουν από το τραπέζι. Αν και έχουμε συνηθίσει να τις αγοράζουμε συσκευασμένες από το σούπερ μάρκετ, αυτές οι σάλτσες γίνονται πολύ εύκολα και στο σπίτι.

Μέσα σε λίγα λεπτά, έχουμε έτοιμες χειροποίητες σως εξίσου νόστιμες με του εμπορίου, χωρίς χημικά πρόσθετα και ενισχυτικά γεύσης, με ελάχιστη έως καθόλου ζάχαρη.

Κέτσαπ

Χρόνος προετοιμασίας: 5΄ Βαθμός δυσκολίας:*

Υλικά για 500 γρ.

  • 300 γρ. πελτέ ντομάτας διπλής ή τριπλής συμπύκνωσης
  • 60 ml μηλόξιδο
  • 60 ml νερό
  • 1½ κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
  • 1½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 80 ml σιρόπι αγαύης (ή ένα ήπιο ρευστό μέλι, π.χ., ανθόμελο)
  • 1 κ.γ. ψιλό αλάτι
  • ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • ½ κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
  • Λίγο τσίλι σκόνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το τσίλι στον κάδο του πολυκόφτη και τα χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο ομοιογενές μείγμα. Ανάλογα από το πόσο πικάντικη θέλουμε τη σάλτσα, προσθέτουμε τσίλι και ανακατεύουμε.

Με τι ταιριάζει

Είναι σχεδόν απαραίτητο συνοδευτικό σε μπέργκερ και χοτ ντογκ. Μπαίνει σε μείγματα για μαρινάδες κρεάτων.

Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε λίγη για νοστιμιά μέσα στο μείγμα του κιμά για μπέργκερ και αποτελεί βάση της σπιτικής ΒBQ sauce που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με διάφορους τρόπους.

Μουστάρδα

Χρόνος προετοιμασίας: 15΄  Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 1 βαζάκι

  • 50 γρ. σιναπόσπορο + 1-2 κ.γ. επιπλέον (προαιρετικά)
  • 50 γρ. σκόνη μουστάρδας
  • 3 κ.σ. μηλόξιδο
  • ¾ κ.γ. κουρκουμά σκόνη
  • 1½ κ.σ. ρευστό και ήπιο μέλι (ανθόμελο)
  • 120 ml νερό
  • 1-2 κ.γ. σιναπόσπορο (προαιρετικά)
  • 5 γρ. ψιλό αλάτι

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα 50 γρ. σιναπόσπορου σε γουδί για να βγάλουν τα αρώματά τους και να γίνουν σκόνη. Τα αδειάζουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε με τη σκόνη μουστάρδας, τον κουρκουμά, το μέλι και το αλάτι. Χτυπώντας τα υλικά με σύρμα, προσθέτουμε σταδιακά το νερό. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί 5 λεπτά.

Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε σταδιακά το ξίδι χτυπώντας πάλι με σύρμα. Αν θέλουμε να έχει κόκκους η μουστάρδα, ανακατεύουμε μέσα και τον υπόλοιπο σιναπόσπορο.

Αδειάζουμε τη μουστάρδα σε αποστειρωμένο βαζάκι και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 10 ώρες, μέχρι να δέσει και να πήξει.

Με τι ταιριάζει

Έχει ευρεία χρήση στην κουζίνα, καθώς συνδυάζεται με πολλά φαγητά. Αναδεικνύει μοναδικά τα ψητά κρέατα και τις πατάτες φούρνου, αλλά συμμετέχει και σε σως για ψάρια. Μπαίνει σε μαρινάδες και ντρέσινγκ για σαλάτες, ενώ νοστιμίζει τα σάντουιτς με αλλαντικά.

Μαγιονέζα

Χρόνος προετοιμασίας: 10΄  Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 1 βάζο

  • 2 κρόκους αβγών κατά προτίμηση βιολογικών ή ελευθέρας βοσκής
  • 250 ml ηλιέλαιο
  • 2 κ.γ. μουστάρδα απαλή ή Dijon
  • 1 κ.σ. λευκό ξίδι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Χτυπάμε πολύ καλά σε ένα μεγάλο μπολ με το σύρμα τους κρόκους με τη μουστάρδα και λίγο αλάτι μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο, πηχτό και κρεμώδες μείγμα.

Σταδιακά αρχίζουμε να ενσωματώνουμε το ηλιέλαιο ενώ χτυπάμε συνεχώς και έντονα με το σύρμα. Όταν μπει όλη η ποσότητα του λαδιού, η σάλτσα πρέπει να έχει την υφή μαγιονέζας.

Τέλος προσθέτουμε το ξίδι και στη συνέχεια το χυμό λεμονιού (και το ξύσμα αν θέλουμε), αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε να χτυπάμε έντονα με το σύρμα για να αποκτήσει ωραία υφή. Ανάλογα με το πόσο ξινή τη θέλουμε, προσαρμόσουμε την ποσότητα χυμού που θα βάλουμε.

Με τι ταιριάζει

Μπαίνει σε μπέργκερ και χοτ ντογκ, ενώ συνοδεύει εξαιρετικά ψητό κοτόπουλο, ψητό ψάρι και άλλα θαλασσινά, ψητά λαχανικά όπως σπαράγγια, πατάτες και γλυκοπατάτες, κρεμμύδια και καλαμπόκι. Μπορούμε επίσης να τη χρησιμοποιήσουμε σε ντρέσινγκ για σαλάτες.

BBQ sauce

Χρόνος προετοιμασίας: 5΄ Χρόνος μαγειρέματος: 5΄  Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 1 βάζο

  • 280 γρ. κέτσαπ
  • 4 κ.σ. μηλόξιδο
  • 2 κ.σ. καστανή ψιλή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ανθόμελο
  • ½ κ.σ. Worcestershire sauce
  • ¾ κ.γ. ψιλό αλάτι
  • ¾ κ.γ. κύμινο σκόνη
  • ¾ κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • ¼ κ.γ. καυτερή πάπρικα

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά στον πολυκόφτη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και το φέρνουμε σε βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 5 λεπτά ανακατεύοντας απαλά. Τη μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βάζο και την αφήνουμε να κρυώσει και να δέσει.

Με τι ταιριάζει

Συνοδεύει ψητά κρέατα (ιδιαίτερα χοιρινό και μοσχάρι), κοτόπουλο, ψητά λαχανικά, όπως καλαμπόκι, γλυκοπατάτα, κρεμμύδι, ντομάτα. Είναι πολύ χρήσιμη σε μαρινάδες και μπορούμε να τη βάλουμε σε μπέργκερ και χοτ ντογκ.

Vegan «μαγιονέζα» με αβοκάντο

Χρόνος προετοιμασίας: 5΄  Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 1 βάζο

  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • 2 κ.γ. μουστάρδα απαλή ή Dijon
  • ¼ κ.γ. ψιλό αλάτι
  • Χυμό από 1-1½ λάιμ
  • 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του πολυκόφτη και τα πολτοποιούμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο, ομοιογενές μείγμα.

Με τι ταιριάζει

Μπαίνει σε μπέργκερ ή χοτ ντογκ, ταιριάζει πολύ με ψητές γαρίδες και άλλα θαλασσινά, όπως ψητό καλαμάρι, μπορεί να συνδυαστεί με ψητή πατάτα και γλυκοπατάτα, συνοδεύει ψητό μαρούλι ή ψητό κολοκύθι και, αν το αραιώσουμε με λίγο κρύο νερό, γίνεται υπέροχο ντρέσινγκ για πράσινες σαλάτες.