Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται σε περισσότερες γυναίκες κάτω των 50, αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη από την American Cancer Society.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο CA: A Cancer Journal for Clinicians, παρουσιάζει λεπτομερώς την κατάσταση των διαγνώσεων και της θνησιμότητας του καρκίνου του μαστού στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία.

Ενώ το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού έχει μειωθεί κατά 44% από την κορύφωσή του το 1989, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο αριθμός των διαγνώσεων αυξήθηκε κατά περίπου 1% ετησίως μεταξύ 2012 και 2021.

Η επίπτωση για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών ήταν ακόμη υψηλότερη, φτάνοντας στο 1,4 %, έναντι 0,7% για τις γυναίκες άνω των 50. Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθιστούν σαφές ότι οι νεότερες γυναίκες είναι σημαντικό να γνωρίζουν για τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Γιατί εμφανίζεται σε περισσότερες γυναίκες κάτω των 50 ο καρκίνος του μαστού;

Μέχρι την ηλικία των 50 ετών, μία στις 50 γυναίκες στις ΗΠΑ θα αναπτύξει διηθητικό καρκίνο του μαστού, τον πιο κοινό τύπο, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Κι ενώ στην έρευνα αναφέρεται ότι οι διαγνώσεις καρκίνου του μαστού παρουσιάζουν διπλάσια αύξηση στις γυναίκες κάτω των 50 ετών, το ποσοστό για τα άτομα στα είκοσί τους αυξήθηκε πιο απότομα, στο 2,2%.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αρκετοί παράγοντες ευθύνονται για την αύξηση των διαγνώσεων στις νεότερες γυναίκες.

«Αυτές οι αυξήσεις είναι πιθανό να οφείλονται σε μεταβαλλόμενους παράγοντες κινδύνου σε ολόκληρο τον πληθυσμό, όπως η αύξηση του υπερβολικού βάρους και η μείωση της γονιμότητας, ειδικά μεταξύ των νεότερων γενεών», δήλωσε η Angela Giaquinto, ερευνήτρια στην American Cancer Society (ACS) και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Ο αυξημένος καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί επίσης να συμβάλει, καθώς το 7% των καρκίνων του μαστού αποδίδεται στη σωματική αδράνεια» συμπληρώνει η ίδια.

Η κατανάλωση αλκοόλ παίζει επίσης ρόλο.

«Η κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για το 16% των περιπτώσεων, και έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα η βαριά κατανάλωση αλκοόλ, σε γυναίκες τριάντα και σαράντα ετών», εξήγησε η Δρ Angela Giaquinto.

Πώς θα μειώσουμε τον κίνδυνο

Τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι γνωστά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού που συμπεριλαμβάνει τη διενέργεια μαστογραφίας μετά την πάροδο 12 μηνών από την τελευταία εξέταση, συστήνεται για την ηλικία ομάδα των 45 – 74 ετών.

Από την άλλη, το American College of Radiology συνιστά οι ετήσιοι έλεγχοι να ξεκινούν από την ηλικία των 40 ετών και έπειτα ενώ οι ειδικοί από το Preventive Services Task Force των ΗΠΑ συνιστούν τον διετή προληπτικό έλεγχο από την ηλικία των 40 ετών μέχρι και τα 74 έτη.