Εάν σκέφτεστε να κόψετε το κάπνισμα αλλά νιώθετε ότι είναι ήδη αργά, νέα έρευνα δείχνει ότι πάντα υπάρχει χρόνος για αυτήν την εξαιρετικά ωφέλιμη αλλαγή. Όπως αποκαλύπτει, η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να παρατείνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής σας. Ακόμα και εάν είστε στα 60 ή τα 70 χρόνια, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν είναι αργά.

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, η ερευνητική ομάδα από το University of Michigan ποσοτικοποίησε τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος σε διαφορετικές ηλικίες, παρέχοντας νέα στοιχεία ότι είναι πάντα καλή ιδέα να κόψετε το τσιγάρο, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Preventive Medicine, προσφέρουν ελπίδα στους καπνιστές όλων των ηλικιών και παρέχουν νέα κίνητρα για να σταματήσουν το κάπνισμα ανά πάσα στιγμή.

Πόσα χρόνια θα κερδίσετε εάν κόψετε το κάπνισμα στα 35 και στα 65

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα ήταν ότι ένας καπνιστής που θα κόψει το τσιγάρο στα 35 του μπορεί να αναμένει να κερδίσει κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια ζωής, σε σύγκριση με το προσδόκιμο ζωής του εάν συνεχίσει να καπνίζει.

Και τα οφέλη παραμένουν ακόμα και για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας καπνιστής που θα κόψει το κάπνισμα στα 65 του μπορεί να αναμένει να κερδίσει κατά μέσο όρο 1,7 χρόνια ενώ ένας 75χρονος μπορεί να προσθέσει 0,7 χρόνια στη ζωή του.

Κι εάν αυτό το διάστημα σας φαίνεται μικρό, θυμηθείτε ότι όταν πρόκειται να ζήσετε παραπάνω, κάθε μέρα μετράει.

«Το όφελος διακοπής δεν περιορίζεται σε νεαρούς και ενήλικες στην μέση ηλικία που καπνίζουν. Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τα οφέλη και για τους ηλικιωμένους. Ενώ τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να φαίνονται χαμηλά σε απόλυτες τιμές, αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό του υπολειπόμενου προσδόκιμου ζωής ενός ατόμου», σημειώνουν οι ερευνητές, οι οποίοι δεν εξέτασαν μόνο τους μέσους όρους.

Υπολόγισαν επίσης την πιθανότητα να κερδίσει κανείς διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα, το 52,8% των 35χρονων που θα το κόψουν αναμένεται να κερδίσουν τουλάχιστον 1 χρόνο ζωής, ενώ το 14,2% των 75χρονων που θα το κόψουν αναμένεται να κερδίσουν τουλάχιστον 1 χρόνο ζωής.

Η μεθοδολογία πίσω από τα ευρήματα

Για να κατασκευάσουν το μοντέλο τους, οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από διαφορετικές πηγές. Ξεκίνησαν με τα ποσοστά θνησιμότητας από τη Μελέτη Πρόληψης Καρκίνου II (Cancer Prevention Study II), στα πλαίσια της οποίας παρακολουθήθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες για χρόνια για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων του τρόπου ζωής στην υγεία.

Στην συνέχεια, τα συνδύασαν με τα δεδομένα για τον επιπολασμό του καπνίσματος από την έρευνα National Health Interview Survey 2018, με δεδομένα πληθυσμού των ΗΠΑ και ποσοστά θνησιμότητς από το 2018.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, δημιούργησαν πίνακες ζωής – στατιστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να συνοψίσουν τα πρότυπα θνησιμότητας ενός πληθυσμού – για τους μη καπνιστές, τους σημερινούς καπνιστές και τους πρώην καπνιστές που κόβουν το κάπνισμα σε διαφορετικές ηλικίες.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτούς τους πίνακες ζωής για να υπολογίσουν το προσδόκιμο ζωής για κάθε ομάδα και να τα συγκρίνουν.

Κι ενώ τα παραπάνω ευρήματα παραμένουν ενθαρρυντικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα θνησιμότητας από το 2018 και σε εκτιμήσεις σχετικού κινδύνου από μια παλαιότερη μελέτη. Ενώ οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι αυτές οι εκτιμήσεις ισχύουν και σήμερα, πιο πρόσφατα δεδομένα θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποφέρουν ελαφρώς διαφορετικά αποτελέσματα.