Τα αβγά είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πολύτιμη για τον οργανισμό μας. Τα απολαμβάνουμε μόνα τους, ως σνακ, ή συνδυαστικά με πολλά άλλα συστατικά. Ας μάθουμε να τα βράζουμε σωστά.

Στη μαγειρική τα πάντα έχουν τεχνική. Έτσι και τα αβγά. Για να πετύχουμε το ιδανικό βράσιμο, δηλαδή την επιθυμητή υφή στον κρόκο σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας, αλλά και να τα ξεφλουδίζουμε χωρίς να αλλοιώσουμε το τέλειο, σφαιρικό σχήμα τους, οφείλουμε να γνωρίζουμε μερικά πολύτιμα μυστικά:

Τα αβγά δεν «αγαπούν» τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας

Γι’ αυτό και δεν τα βράζουμε αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το ψυγείο, αλλά τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Τα βραστά αβγά διατηρούνται για πολλές ημέρες στο ψυγείο

Είναι προτιμότερο και πιο οικολογικό να βράζουμε όσα χρειαζόμαστε για την εβδομάδα μαζί παρά ένα τη φορά. Βέβαια, στην περίπτωση που χρειαζόμαστε μόνο ένα αβγό, χρησιμοποιούμε ένα μπρίκι και απλοποιούμε τη διαδικασία.

Τι κάνουμε όταν θέλουμε να βράσουμε πολλά αβγά;

Tα τοποθετούμε προσεκτικά μέσα σε μια κατσαρόλα, στη βάση της οποίας έχουμε στρώσει μια απορροφητική πετσέτα. Μερικές σταγόνες ξίδι και λίγο αλάτι θα τα προφυλάξουν από το σπάσιμο.

Οι χρόνοι βρασμού είναι βασικοί

Υπολογίζουμε τα λεπτά βρασμού ανάλογα με το πώς θέλουμε να τα απολαύσουμε. Ακολουθεί πίνακας που προσδιορίζει επακριβώς το χρόνο από το πιο μελάτο ως το πιο σφιχτό αβγό:

Χρόνοι βρασμού

2 λεπτά: Υγρός κρόκος, υδαρές ασπράδι

3 λεπτά: Υγρός κρόκος, ελάχιστα σφιχτό ασπράδι

4 λεπτά: Ρευστός κρόκος, σφιχτό ασπράδι.

6 λεπτά: Μελάτος κρόκος, σφιχτό ασπράδι.

8 λεπτά: Πηχτός κρόκος με ζουμερό κέντρο, σφιχτό ασπράδι.

10 λεπτά: Σφιχτός κρόκος και ασπράδι.

12 λεπτά: Αρκετά σφιχτός κρόκος και ασπράδι

15 λεπτά: Πολύ σφιχτός κρόκος και ασπράδι.

Το ξεφλούδισμα το σωστό

Μόλις αφαιρέσουμε τα αβγά από την κατσαρόλα, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια. Έτσι μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε εύκολα χωρίς να διαλύεται το τσόφλι σε μικρά κομμάτια και να κολλά πάνω στο ασπράδι.