Αν κάνετε συχνά ποδήλατο εσωτερικού χώρου, ίσως, να έχετε νιώσει τα πόδια σας να τρέμουν μετά από την έντονη άσκηση. Ανάλογα με την αντίσταση και την ταχύτητα, το ποδήλατο ενεργοποιεί τους μυς στο κάτω μέρος τους σώματος, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα καλό είδος αερόβιας άσκησης. Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις.

Το ερώτημα είναι, αν το ποδήλατο εσωτερικού χώρου αποτελεί άσκηση δύο σε ένα. Δηλαδή, ουσιαστική ενδυνάμωση των μυών και cardio.

Από τη μία πλευρά, κάνοντας ποδήλατο ανεβάζετε τους καρδιακούς σας παλμούς και βελτιώνετε την αντοχή σας. Άρα προστατεύετε τον εαυτό σας από πιθανά καρδιαγγειακά προβλήματα. Ταυτόχρονα, η ποδηλασία εσωτερικού χώρου αναλαμβάνει να γυμνάσει πολύ αποτελεσματικά τους γλουτούς, τους τετρακέφαλους, τις γάμπες και τους οπίσθιους μηριαίους, δηλαδή όλο το πόδι. Φροντίστε να μάθετε τη σωστή τεχνική για να αποφύγετε τραυματισμούς και να έχετε μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Το ποδήλατο αντικαθιστά την προπόνηση των ποδιών;

Σίγουρα, οι μύες των ποδιών σας εργάζονται σκληρά κατά τη διάρκεια ενός session ποδηλασίας εσωτερικού χώρου. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί την προπόνηση με βάρη, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι μύες λειτουργούν τελείως διαφορετικά. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2015, το ποδήλατο μπορεί να αυξήσει το μέγεθος και τη δύναμη των μυών, αλλά δεν συγκρίνεται με τα αποτελέσματα που έχει η προπόνηση με αντιστάσεις. Επιπλέον, απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος για να είναι ορατά τα αποτελέσματα με την ποδηλασία εσωτερικού χώρου.

Με βάση πιο αναλυτικά ερευνητικά δεδομένα του 2023, στην οποία συμμετείχαν ηλικιωμένοι άνδρες, και δημοσιεύτηκε στο Physiological Reports, 12 εβδομάδες ποδηλασίας οδηγήσαν σε δυνατούς τετρακέφαλους, δεν επηρεάστηκαν όμως οι γάμπες τους ή μύες των οπίσθιων μηριαίων.

Τα πόδια χρειάζονται και τα δύο είδη άσκησης

Είναι ξεκάθαρο ότι με το ποδήλατο οι μύες εργάζονται συνεχώς αλλά δεν έχουν την επιβάρυνση των αντιστάσεων για να δυναμώσουν στοχευμένα και γρήγορα. Επιπλέον, η άσκηση με αντιστάσεις κινείται προς μεγαλύτερο εύρος. Το κάθε είδος άσκησης προσφέρει διαφορετικά αποτελέσματα. Αν επιδιώκετε να αυξήσετε τις αντοχές σας, κάντε ποδήλατο. Από την άλλη, η προπόνηση ενδυνάμωσης θα σας βοηθήσει να αποδώσετε καλύτερα και στο ποδήλατο.

Το συμπέρασμα είναι ότι το ένα είδος άσκησης συμπληρώνει το άλλο και καλό είναι εντάξετε και τα δύο στη ζωή σας για να έχετε μια καλή φυσική κατάσταση. Άλλωστε, χρειαζόμαστε 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης ή 75’ έντονης και δύο ή περισσότερες ημέρες προπόνησης ενδυνάμωσης την εβδομάδα.

Το πώς θα διαχειριστείτε τις προπονήσεις σας συνδέεται άμεσα με τους στόχους σας. Ο προπονητής σας θα σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα πρόγραμμα που ταιριάζει με τις ανάγκες σας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σώματός σας.