Παρά την πρόοδο της ιατρικής και τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τον υγιεινό τρόπο ζωής, παγκόσμια έρευνα δείχνει πως τα άτομα 50 ετών και άνω έχουν χειρότερη υγεία από ό,τι οι προηγούμενες γενιές στις αντίστοιχες ηλικίες. Συγκεκριμένα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες επηρεάζουν όλα τα άτομα σε μικρότερες ηλικίες, όπως δήλωσαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το University College του Λονδίνου (UCL).

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Journals of Gerontology, τα ποσοστά ασθενειών και αναπηρίας αυξήθηκαν σε διαδοχικές γενιές κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα. Η επικεφαλής συγγραφέας, Λάουρα Γκιμένο του UCL, δήλωσε ότι υπήρξε μια «μετατροπή στην υγεία των γενεών», με τις νεότερες γενιές να τείνουν να έχουν χειρότερη υγεία από τις προηγούμενες στην ίδια ηλικία:

«Ακόμη και με την πρόοδο της ιατρικής και τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την υγιεινή ζωή, τα άτομα που γεννήθηκαν από το 1945 και μετά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και αναπηρίας σε σύγκριση με παλαιότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η έρευνα για την υγεία από γενιά σε γενιά

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας για περισσότερους από 100.000 Βρετανούς, Αμερικανούς και Ευρωπαίους μεταξύ 2004 και 2018, καλύπτοντας αρκετές γενιές ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω στην Αγγλία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αποκαλύπτοντας αυξανόμενα ποσοστά χρόνιων νόσων.

Τα ποσοστά των χρόνιων ασθενειών αυξήθηκαν σε διαδοχικές γενιές σε όλες τις περιοχές, με τους πιο νέους ενήλικες να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο, πνευμονικές παθήσεις, καρδιακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2 και υψηλή χοληστερόλη.

Παρόλο που ο επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 αυξήθηκε με τον ίδιο ρυθμό σε όλες τις περιοχές, οι διαγνώσεις καρκίνου, καρδιακών προβλημάτων και υψηλής χοληστερόλης αυξήθηκαν περισσότερο στην Αγγλία και την Ευρώπη, με τους νεαρούς boomers να έχουν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτά τα προβλήματα από ό,τι οι αντίστοιχες παλαιότερες γενιές.

Τα επίπεδα της δύναμης λαβής που αποτελεί ένα καλό μέτρο για τη συνολική μυϊκή δύναμη και δείκτη υγιούς γήρανσης, μειώθηκαν από γενιά σε γενιά στην Αγγλία και τις ΗΠΑ, αλλά είτε αυξήθηκαν είτε παρέμειναν σταθερά στην Ευρώπη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν εξίσου πιθανό ή πιο πιθανό από τις προηγούμενες γενιές να δυσκολευτούν με εργασίες όπως το μπάνιο, το φαγητό, το περπάτημα σε μικρές αποστάσεις και τα ψώνια.

«Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι πιο πρόσφατα γεννημένες γενιές αντιμετωπίζουν επιδείνωση της υγείας τους καθώς μεγαλώνουν», δήλωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά. Οι χρόνιες ασθένειες και η αυξανόμενη παχυσαρκία μπορεί να μετατραπούν σε σοβαρή αναπηρία για τους boomers. Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής δεν μπορεί να κατηγορηθεί για την αύξηση των ασθενειών, καθώς ο διαβήτης, η παχυσαρκία και άλλες χρόνιες ασθένειες επηρεάζουν τους ανθρώπους σε μικρότερη ηλικία. Εάν το προσδόκιμο ζωής παραμείνει σταθερό ή συνεχίσει να αυξάνεται, αυτές οι ανησυχητικές τάσεις δείχνουν πως οι νεότερες γενιές θα ζουν περισσότερα χρόνια με κακή υγεία», κατέληξαν οι ίδιοι.