Eκτός από τα υπόλοιπα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει τόσο στην υγεία μας όσο και στο πώς νιώθουμε και βιώνουμε την καθημερινότητά μας, η εμμηνόπαυση είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του ύπνου μας.
Αυτό συνήθως οφείλεται στις νυχτερινές εφιδρώσεις που μας ξυπνούν ίσως και περισσότερες από μία φορές, στη συχνουρία που μας αναγκάζει να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι για να επισκεφθούμε την τουαλέτα, στο στρες, στην κακή διάθεση, στον εκνευρισμό και στους πόνους που – ανάλογα με τις συνθήκες και το άτομο – μπορεί να συνοδεύουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την κλιμακτήριο.
Πώς οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις στην εμμηνόπαυση επηρεάζουν τον ύπνο µας
Θεωρούνται από τα συχνότερα συμπτώματα και ταλαιπωρούν περίπου το 75% των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.
Ξεκινούν με ένα αίσθημα ηλεκτρισμού που διαπερνά το σώμα και, στη συνέχεια, μια κοκκινίλα εμφανίζεται στο στήθος, στο λαιμό και στα μάγουλα και προκαλεί εφίδρωση και μια αίσθηση ενοχλητικής ζέστης.
Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι ουσιαστικά εξάψεις που είτε διακόπτουν τον ύπνο μας είτε μας κάνουν να ξυπνάμε με άσχημη διάθεση.
Είτε πρόκειται για συχνουρία είτε για νυχτερινές εφιδρώσεις ή για πόνους και στρες, όλα τα παραπάνω αποτελούν λόγους για τους οποίους οι γυναίκες στην εµµηνόπαυση δυσκολεύονται να απολαύσουν ποιοτικό και επαρκή ύπνο.
Προτού πέσουµε στο κρεβάτι…
Για ποιοτικότερο ύπνο στη διάρκεια της κλιµακτηρίου, αλλά και αφού µπούµε στην εµµηνόπαυση, καλό είναι να:
- Ανοίγουμε τα παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας προτού ξαπλώσουμε, αλλά και να βεβαιωνόμαστε ότι αερίζεται καλά το υπνοδωμάτιό μας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
- Καταναλώνουμε κάποια βότανα που διευκολύνουν τον ύπνο, όπως βαλσαμόχορτο, μελισσόχορτο, βαλεριάνα και πασιφλόρα.
- Έχουμε έναν ανεμιστήρα οροφής για να δροσιζόμαστε.
- Χαμηλώνουμε το καλοριφέρ ώστε να μη ζεσταινόμαστε στη διάρκεια της νύχτας.
- Αποφεύγουμε τα πολλά υγρά τις ώρες πριν από τον ύπνο ώστε να μην αναγκαζόμαστε να σηκωνόμαστε συχνά για να πηγαίνουμε στην τουαλέτα.
- Μην τρώμε βαριά το βράδυ.
- Φοράμε πάντα βαμβακερά εσώρουχα και πιτζάμες ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι νυχτερινές εφιδρώσεις.
- Απευθυνθούμε σε έναν ψυχίατρο και να ζητήσουμε τη βοήθειά του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον ύπνο μας εφόσον αυτά επιμένουν. Σε αυτή την περίπτωση, ο ειδικός μπορεί να μας συνταγογραφήσει αντικαταθλιπτικά, που συμβάλλουν στη διαχείριση πολλών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και κυρίως της αϋπνίας.
- Πίνουμε ένα χαμομήλι ή ένα χλιαρό γάλα προτού ξαπλώσουμε.
- Επιλέγουμε βαμβακερά και ελαφριά σκεπάσματα.
Όταν υπάρχει γενικά πρόβλημα αϋπνίας
Εκτός από όλα τα παραπάνω, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι τρόποι οι οποίοι θα μας βοηθήσουν και δεν αφορούν μόνο γυναίκες που βιώνουν ορμονικές διαταραχές, αλλά και κάθε άνθρωπο με προβλήματα αϋπνίας.
Έτσι, είναι σκόπιμο επίσης να:
- Προσπαθήσουμε να παρατηρήσουμε και να αναγνωρίσουμε ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ξυπνάμε μέσα στη νύχτα. Αν, για παράδειγμα, φοβόμαστε, καλό είναι, προτού ξαπλώσουμε, να ελέγξουμε ότι έχουμε κλείσει και κλειδώσει όλες τις πόρτες και τα παράθυρα. Αν έχουμε στρες, προσπαθούμε να χαλαρώσουμε (μπορούμε να δοκιμάσουμε το διαλογισμό εστιάζοντας στην αναπνοή μας, να ακούσουμε τη μουσική που μας ευχαριστεί και μας ηρεμεί, ακόμα και να μετρήσουμε προβατάκια) ή διαβάζουμε ένα βιβλίο μέχρι να νυστάξουμε.
- Σβήσουμε όλα τα φώτα (από κινητά, υπολογιστή κ.λπ.).
- Φορέσουμε ωτοασπίδες αν μας ενοχλούν οι θόρυβοι.