Τα δροσερά ποτά και τα φυσικά αναψυκτικά είναι μια υπέροχη ιδέα για να ολοκληρώσουμε το γεύμα μας ή να συνοδεύσουμε τα υπέροχα τα σνακ που προηγούνται του κυρίως γεύματος.

Ως μαγείρισσα, έχω μεγάλη αγάπη στα σπιτικά αναψυκτικά τα οποία έχουν υπέροχη γεύση που προκύπτει από το συνδυασμό των φρέσκων φρούτων, των μπαχαρικών και των μυρωδικών. Ένα ακόμα πλεονέκτημά τους είναι η εύκολη παρασκευή τους, ενώ μπορούμε να τα ετοιμάσουμε και με ανθρακικό, ανάλογα με τα γούστα του καθενός.

Με φράουλες & δυόσμο

Χρόνος προετοιμασίας: 10΄ Βαθμό δυσκολίας: *

Υλικά για 1 μεγάλη κανάτα

  • 700 γρ. φρέσκες φράουλες
  • 80 ml σιρόπι αγαύης
  • Χυμό από 1 λάιμ
  • ½ φλιτζ. φύλλα δυόσμου
  • 1 λίτρο νερό (με ή χωρίς ανθρακικό)

Εκτέλεση

Πλένουμε τις φράουλες και αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Τις ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη, προσθέτουμε το δυόσμο, το χυμό λάιμ και το σιρόπι αγαύης και χτυπάμε τα υλικά μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο μείγμα.

Αν θέλουμε frozen αποτέλεσμα, μπορούμε να το χτυπήσουμε και με λίγο πάγο, ενώ αν το προτιμάμε πιο γλυκό, συμπληρώνουμε λίγο σιρόπι αγαύης επιπλέον.

Γεμίζουμε μια μεγάλη κανάτα μέχρι τη μέση με το μείγμα και συμπληρώνουμε με ανθρακούχο νερό. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε, αν θέλουμε, πάγο και απολαμβάνουμε.

Με λεμόνι, μέλι & τζίντζερ

Χρόνος προετοιμασίας: 10΄ Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 1 μεγάλη κανάτα

250 ml χυμό λεμονιού φρεσκοστυμμένο

Ξύσμα από 1 λεμόνι

125 ml μέλι ρευστό

10 γρ. φρέσκο τζίντζερ

1 λεμόνι σε φέτες

1 λίτρο νερό (με ή χωρίς ανθρακικό)

Εκτέλεση

Τρίβουμε το τζίντζερ και το ρίχνουμε με το χυμό του στον κάδο του πολυκόφτη. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το μέλι και χτυπάμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.

Ρίχνουμε σε μια μεγάλη κανάτα τις φέτες λεμονιού, το ξύσμα και το χυμό με το μέλι και το τζίντζερ. Προσθέτουμε πάγο, απογεμίζουμε με κρύο νερό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Με ιβίσκο, μύρτιλα & βανίλια

Χρόνος προετοιμασίας: 10΄ Χρόνος αναμονής: 60΄ Βαθμός δυσκολίας: *

Υλικά για 1 μεγάλη κανάτα

8 κ.σ. αποξηραμένο ιβίσκο

1 λίτρο νερό βραστό

190 γρ. μύρτιλα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)

Χυμό από 1 λάιμ

½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

80 ml σιρόπι αγαύης

600 ml κρύο νερό (με ή χωρίς ανθρακικό)

1 λάιμ σε φέτες

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το ζεστό νερό σε μια μεγάλη τσαγιέρα και ετοιμάζουμε το ρόφημα του ιβίσκου. Το αφήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά, να γίνει δυνατό. Προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης, ανακατεύουμε να διαλυθεί και σουρώνουμε το τσάι. Το μεταφέρουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.

Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα μύρτιλα με το χυμό λάιμ, το κρύο νερό και τη βανίλια. Αναμειγνύουμε σε μια μεγάλη κανάτα το χυμό από τα μύρτιλα με το τσάι του ιβίσκου. Προσθέτουμε το κομμένο λάιμ και πάγο και σερβίρουμε.