Μέσα στη μέρα σας, λογικά, περνάτε από διάφορα στάδια, εκτελείτε διαφορετικές εργασίες και ταυτόχρονα αλλάζετε περιβάλλοντα. Δεν σας έχει περάσει, όμως, από το μυαλό ότι κάθε φορά που συμβαίνει μια αλλαγή ο εγκέφαλος αλλάζει παράλληλα, “ανοίγοντας” ένα νέο κεφάλαιο.
Για παράδειγμα, αν βλέπετε τηλεόραση και ξαφνικά βγείτε έξω για τρέξιμο, ο εγκέφαλός σας καταχωρεί μια νέα ιστορία ή ένα καινούργιο κεφάλαιο.
Ποιοι είναι, όμως, οι παράγοντες που επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας, ώστε να χωρίσει τα γεγονότα μέσα στη μέρα, με αποτέλεσμα να μπορούμε να τα θυμηθούμε ξεχωριστά; Για να διερευνήσουν το ενδιαφέρον θέμα, επιστήμονες με επικεφαλής τον Christopher Baldassano, αναπληρωτή καθηγητή Ψυχολογίας, και την Alexandra De Soares, τότε μέλος του εργαστηρίου του, πραγματοποίησαν μια έρευνα.
Τι ακριβώς έκαναν οι επιστήμονες
Ίσως, τα νέα κεφάλαια προκαλούνται από τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στην καθημερινότητα του ατόμου. Ωστόσο, υπάρχει και το ενδεχόμενο, ο εγκέφαλος να διαχωρίζει τα γεγονότα με βάση προηγούμενες εμπειρίες που δεν σχετίζονται με το παρόν.
Κατά τη διάρκεια της εργασίας, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύνολο 16 ηχητικών αφηγήσεων, η καθεμία διάρκειας περίπου τριών έως τεσσάρων λεπτών.
Κάθε αφήγηση διαδραματίστηκε σε έναν ξεχωριστό τόπο μεταξύ ενός εστιατορίου, ενός αεροδρομίου, ενός παντοπωλείου και μιας αίθουσας διαλέξεων.
Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες είχαν να αντιμετωπίσουν και τέσσερις διαφορετικές κοινωνικές καταστάσεις, ένα χωρισμό, μια πρόταση, μια επιχειρηματική συμφωνία και μια ευχάριστη συνάντηση.
Ο εγκέφαλος καταχωρεί τα γεγονότα με βάση της δικής μας προσοχή
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι διαπιστώθηκε πως ο εγκέφαλος διαιρεί μια εμπειρία σε μεμονωμένα γεγονότα, ανάλογα με το τι του κεντρίζει την προσοχή και τι τον ενδιαφέρει. Οι ερευνητές αναφέρουν, ότι τη στιγμή που ένα άτομο, για παράδειγμα, ακούει για μια πρόταση γάμου, ο προμετωπιαίος φλοιός οργανώνει την ιστορία σε γεγονότα που σχετίζονται με την πρόταση, η οποία εξελίσσεται μέχρι το τέλος σε ναι ή όχι.
Ωστόσο, σημειώνουν πως υπάρχει τρόπος να καθοδηγήσουν τον προμετωπιαίο φλοιό, ώστε να στήσει διαφορετικά την ιστορία. Γι’ αυτό, θα έπρεπε να ζητήσουν από τους συμμετέχοντες στη μελέτη να επικεντρωθούν σε όσα ήθελαν να παραγγείλουν στο τραπέζι τους στο εστιατόριο. Έτσι, ο εγκέφαλος θα ξεχώριζε νέα κρίσιμα κεφάλαια στην ιστορία. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο σοφός ανθρώπινος εγκέφαλος οργανώνει τις εμπειρίες μας σε ξεχωριστά κεφάλαια μόνο όταν έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμάς.
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα μετρήθηκαν μέσω μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου, ενώ από μια άλλη ομάδα συμμετεχόντων ζητήθηκε να πατήσουν ένα κουμπί για να υποδείξουν πότε σκέφτονται ότι ένα νέο μέρος της ιστορίας μπορεί να ξεκινά.
Κάτι ανάλογο συνέβη και στις περιπτώσεις του αεροδρομίου και της επιχειρηματικής συμφωνίας. Συγκεκριμένα, ένα άτομο που ακούει μια ιστορία για έναν χωρισμό σε ένα αεροδρόμιο θα μπορούσε, εάν του ζητηθεί να επικεντρωθεί στην εμπειρία του αεροδρομίου. Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο θα έφτιαχνε νέα κεφάλαια στον εγκέφαλό του όταν περνούσε από τον έλεγχο, όταν ψώνιζε στα duty free καταστήματα και όταν περνούσε την πύλη.