Σύμφωνα με το World Heart Federation, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο κύριος αναστρέψιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επηρεάζει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια παγκοσμίως, σκοτώνοντας περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο. Χωρίς θεραπεία, η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και άλλων σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επειδή δεν εκδηλώνεται συνήθως με συμπτώματα, ο πρώιμος και συχνός έλεγχος κατά τη διάρκεια των τακτικών εξετάσεων θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπισή της.

Ωστόσο, μια νέα επιστημονική μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Johns Hopkins Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συνήθεις τρόποι τοποθέτησης του χεριού του ασθενούς κατά τη διάρκεια μέτρησης της πίεσης μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το αποτέλεσμα, αυξάνοντας τις πιθανότητες λανθασμένης διάγνωσης υπέρτασης.

Διαφορετικές θέσεις; Διαφορετικές μετρήσεις

Στην έκθεσή τους, που δημοσιεύθηκε στο στο JAMA Internal Medicine, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα τριών διαφορετικών θέσεων του χεριού για την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης:

  • Το χέρι στηρίζεται στο γραφείο.
  • Το χέρι στηρίζεται στην αγκαλιά ή τα πόδια του ασθενούς.
  • Το χέρι δεν υποστηρίζεται και κρέμεται στο πλάι.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν το χέρι ήταν στην αγκαλιά του ασθενούς, η συστολική πίεση φάνηκε να είναι κατά σχεδόν 4 mmHg υψηλότερη από το πραγματική ενώ όταν το χέρι έμενε ελεύθερο στο πλάι, φάνηκε να είναι κατά σχεδόν 7 mmHg υψηλότερη από την πραγματική.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Δρ Tammy Brady από το Johns Hopkins University School of Medicine, τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η θέση του χεριού μπορεί να κάνει «μεγάλη διαφορά» όταν πρόκειται για την ακριβή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και υπογραμμίζουν την σημασία τήρησης των συστάσεων ειδικών, που προτείνουν την υποστήριξη του χεριού του ασθενούς σε ένα γραφείο ή μια σταθερή επιφάνεια για την πιο ακριβή μέτρηση.

Τι έδειξε η έρευνα

Στα πλαίσια της νέας μελέτης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν 133 ενήλικες συμμετέχοντες μεταξύ 9 Αυγούστου 2022 και 1 Ιουνίου 2023. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι κυμαίνονταν από 18 έως 80 ετών, ταξινομήθηκαν τυχαία σε μία από τις έξι ομάδες.

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης μεταξύ 9 π.μ. και 6 μ.μ. Πριν από αυτές, όλοι οι συμμετέχοντες περπάτησαν για δύο λεπτά για να μιμηθούν ένα τυπικό κλινικό σενάριο στο οποίο οι άνθρωποι μπαίνουν σε μια κλινική ή ένα γραφείο πριν από τη διεξαγωγή του προληπτικού ελέγχου.

Στη συνέχεια κάθισαν για πέντε λεπτά, έχοντας υποστήριξη στην πλάτη και τα πόδια. Κάθε άτομο έλαβε τρία σετ τριπλών μετρήσεων με διαφορά 30 δευτερολέπτων.

Μετά την ολοκλήρωση κάθε σετ τριών μετρήσεων, οι συμμετέχοντες περπατούσαν για δύο λεπτά και ξεκουράζονταν για άλλα πέντε. Στην συνέχεια υποβλήθηκαν σε ένα τέταρτο σετ τριπλών μετρήσεων με το χέρι τους να στηρίζεται σε ένα γραφείο.

Όλες οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε έναν ήσυχο και ιδιωτικό χώρο και ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να μην μιλήσουν με τους ερευνητές και να μην χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνά τους κατά τη διάρκεια των μετρήσεων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μετρήσεις όταν το χέρι ήταν στην αγκαλιά του ασθενούς ή στο πλάι ήταν σημαντικά υψηλότερες από εκείνες που ελήφθησαν όταν ο βραχίονας του ασθενούς στηριζόταν στο γραφείο μπροστά του.

Πιο συγκεκριμένα όταν το χέρι ήταν στην αγκαλιά, η συστολική πίεση (ο πρώτος αριθμός) υπερεκτιμήθηκε κατά 3,9 mmHg και η διαστολική πίεση κατά 4,0 mmHg. Όταν το χέρι του ασθενούς ήταν στο πλάι κατά την μέτρηση, η συστολική πίεση υπερεκτιμήθηκε κατά 6,5 mmHg και διαστολική κατά 4,4 mmHg.

Πώς θα μετράτε σωστά την πίεση

Σύμφωνα με τις πρόσφατες συστάσεις της American Heart Association, αυτά που πρέπει να έχετε κατά νου για να μετράτε σωστά την αρτηριακή σας πίεση, περιλαμβάνουν:

  • Επιλέξτε το κατάλληλο μέγεθος περιχειρίδας.
  • Κατά την μέτρηση καθίστε σωστά, με την πλάτη σας να στηρίζεται στην καρέκλα και τα πόδια σας να πατούν στο έδαφος.
  • Αφού τοποθετήσετε την περιχειρίδα στο χέρι, ακουμπήσετε το στο γραφείο μπροστά σας ή σε μια σταθερή επιφάνεια.

Θυμηθείτε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους, η υγιεινή διατροφή και η άσκηση, καθώς και η θεραπευτική αγωγή εάν κριθεί απαραίτητη από τον γιατρό σας, μπορούν να διατηρήσουν την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο.