Η Θέμις Μπαζάκα είναι μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της αλλά και μια ανεξάρτητη γυναίκα με άσβεστο πάθος για τη ζωή. Αεικίνητη και δημιουργική θέλει να είναι σε κάθε ηλικία ενεργή και σε αρμονία με αυτά που πιστεύει, ανεξάρτητα με τι αλλαγές που μπορεί να συμβαίνουν στο σώμα της καθώς μεγαλώνει.
Η εμμηνόπαυση για μένα ήταν κάτι παράξενο καθώς δεν ήμουν προετοιμασμένη. Παλαιότερα δεν υπήρχε η ανάλογη ενημέρωση. Δεν αντιμετώπισα πολύ σοβαρά προβλήματα, αλλά μέσα μου κάτι μετατοπίστηκε. Ώσπου να συνειδητοποιήσεις και να συνηθίσεις αυτή την αλλαγή, περνά κάπως περίεργα ένα διάστημα. Κάποιες γυναίκες μπορεί να το αισθανθούν και πιο υπαρξιακά. Εγώ το προσέγγισα πολύ απλά. Είπα «αυτό συμβαίνει όταν μεγαλώνεις» και προσπάθησα να το διαχειριστώ.
Η ζωή από την αρχή
Ταυτόχρονα, η εμμηνόπαυση αποτέλεσε και μια πολύ μεγάλη απελευθέρωση. Σε αυτό το σημείο, σταματά η έμμηνη ρύση της γυναίκας, η οποία είναι και ταλαιπωρία για την ίδια. Νιώθει πως η ζωή της ξεκινά από την αρχή καθώς μπαίνει στο δεύτερο μισό της και δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος. Κάποιες γυναίκες μπορεί να ερμηνεύουν την εμμηνόπαυση ως μια περίοδο πιο κοντά στο τέλος, άλλες ως μια κατάσταση στην οποία χάνονται τα νιάτα κ.ο.κ. Εγώ αποφάσισα ότι αυτό είναι και αυτό θα αντιμετωπίσω. Νομίζω όμως πως δεν είναι η εμμηνόπαυση που θα σου φέρει την αλλαγή και την ωρίμανση στο πώς βλέπεις τα πράγματα. Σίγουρα περνάς σε μια περιοχή που είναι πιο σταθερή. Είσαι πιο ψύχραιμη, δουλεύει περισσότερο η λογική. Ωστόσο δεν ξέρω αν αυτό συνδέεται με το μεγάλωμα ή με την εμμηνόπαυση. Εγώ, για παράδειγμα, δεν ένιωσα να αλλάζω ούτε ερωτικά.
Τα διαφορετικά συναισθηματικά στάδια
Με δυσκόλεψε πολύ το γεγονός ότι άλλαξε το σώμα μου και οι προσπάθειες που έπρεπε να κάνω για να συνέλθει ήταν διπλάσιες σε σχέση με το παρελθόν. Βέβαια, το σώμα δεν επανέρχεται ποτέ στην κατάσταση στην οποία ήταν προηγουμένως. Κάποιες φίλες μου περνούσαν πολύ πιο δύσκολα – ίδρωναν στον ύπνο τους και δεν μπορούσαν να κοιμηθούν. Εγώ δεν είχα ούτε εξάψεις ούτε αϋπνίες. Οι συναισθηματικές αλλαγές ωστόσο είναι μεγάλες. Αισθανόμουν ελαφριά κατάθλιψη και μελαγχολία. Μπορεί επίσης να νιώθεις μοναχικότητα και θυμό. Εγώ πέρασα από πολλά στάδια. Για ένα-δυο χρόνια, για παράδειγμα, ήμουν πολύ έντονη και μάλωνα με τους ανθρώπους, κάτι που μου πήρε πολύ καιρό να διαχειριστώ. Δεν ήταν εύκολο.
Φωτογράφος: Ολυμπία Κρασαγάκη
Ένα υποστηρικτό περιβάλλον
Θεωρώ πως όταν έχεις υποστήριξη από το σύντροφό σου, τον άνθρωπό σου, τα παιδιά σου, την οικογένεια και τους φίλους σου, είσαι εντάξει. Με τις φίλες μου είμαστε στην ίδια ηλικία, περνάμε τα ίδια, και μιλάμε η μία στην άλλη για αυτά τα ζητήματα. Εγώ δεν πήρα τίποτα βοηθητικό γιατί φοβόμουν τις ορμόνες. Χρησιμοποιούσα βότανα, όπως κουρκουμά, αλλά δεν είδα κάποια μεγάλη αλλαγή. Πιο πολύ με βοήθησε η ενασχόληση με τον εαυτό μου. Ησύχαζα, απέφευγα τη φασαρία, έκανα μασάζ ή διαλογισμό, και κάπως έτσι ήμουν πιο καλά.
Να παραμένουμε ενεργοί
Μετά από 10-15 χρόνια, αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι μεγαλώνεις από το πρόσωπό σου. Όταν μάλιστα είσαι ένας άνθρωπος όπως εγώ, που έχω αρνηθεί να κάνω οτιδήποτε επεμβατικό εκτός από απλά πράγματα, δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο– ούτε όμως αποτελεί θέμα εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, επειδή γυμνάζομαι πολύ και τρώω υγιεινά, έχω καθαρή συνείδηση απέναντι στο θέμα. Κάνω ό,τι μπορώ για τον εαυτό μου ώστε να είμαι καλά και υγιής. Από εκεί και πέρα, η φύση κάνει τη δουλειά της και δεν μπορώ εγώ να πάω κόντρα σε αυτό. Επίσης, η εργασία βοηθά πολύ και δεν πρέπει να την αφήνουμε. Βέβαια, εμείς οι ηθοποιοί έχουμε ένα επιλεκτικό επάγγελμα. Αν θέλω, φέτος δεν εργάζομαι ή κάνω κάτι άλλο. Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως χρειάζονται τη σύνταξή τους. Η ενασχόληση με κάτι είναι απαραίτητη μέχρι να είσαι πια πολύ μεγάλος. Το να παραμένεις ενεργός ωφελεί και ψυχικά και σωματικά.
Πρέπει να είμαστε έτοιμες
Το κοινωνικό περιβάλλον δεν αντιμετωπίζει πάντα πολύ καλά μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση. Επειδή μπορεί να νιώθει εκνευρισμό, ακούμε συχνά να λένε: «Καλά, αυτή είναι στην εμμηνόπαυση!». Δεν είναι ωραίο αυτό. Όταν μπαίνεις στην εμμηνόπαυση και προχωράς στη ζωή σου, σημαίνει ότι είσαι ζωντανή. Κάποιες γυναίκες δεν πρόλαβαν να μπουν γιατί έφυγαν πολύ νωρίς. Πρέπει να διαβάζουμε, να ξέρουμε τι μας συμβαίνει, να πληροφορούμε τους γύρω μας και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για το σώμα και την ψυχή μας. Οι γυναίκες πρέπει να είναι έτοιμες. Να έχουν γνώση του τι έπεται και να μην πιαστούν εξ απροόπτου, όπως συνέβη σε μένα που ούτε ο γιατρός μου με είχε ενημερώσει. Σήμερα οι γιατροί ενημερώνουν και δίνουν εναλλακτικές. Ψάξε και βρες τα, εφάρμοσέ τα και να είσαι πάντα σε αρμονία με αυτό που πιστεύεις.