Για να διατηρήσουμε τα κιλά μας υπό έλεγχο, δεν είναι σημαντικό να προσέχουμε μόνο τι τρώμε αλλά και τις ώρες που επιλέγουμε να καταναλώνουμε τα γεύματά μας.
Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, υπάρχουν δύο συγκεκριμένες συνήθειες που σχετίζονται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μακροπρόθεσμα: η διατήρηση μεγαλύτερης νηστείας κατά τη διάρκεια της νύχτας και η κατανάλωση πρωινού νωρίς μέσα στην μέρα.
Στην έρευνα, που διεξήχθη από το Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), συμμετείχαν περισσότεροι από 7.000 εθελοντές ηλικίας 40-65 ετών από το ερευνητικό έργο GCAT | Genomes for Life cohort, με επικεφαλής τους ερευνητές από το Germans Trias i Pujol Research Institute (IGTP).
Το 2018, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τα κιλά και το ύψος τους, τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων των ωρών των γευμάτων, άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής και την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.
Το 2023, μετά από πέντε χρόνια, περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες επισκέφθηκαν ξανά τους ερευνητές και συμπλήρωσαν νέα ερωτηματολόγια ενώ οι ερευνητές κατέγραψαν εκ νέου τις μετρήσεις τους.
Είναι και τα κιλά θέμα… timing;
«Τα αποτελέσματά μας, όπως και εκείνα άλλων πρόσφατων ερευνών, υποδεικνύουν ότι η παράταση της ολονύκτιας νηστείας θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους εάν συνδυαστεί με ένα δείπνο νωρίς το βράδυ και ένα πρωινό νωρίς το πρωί», αναφέρουν οι ερευνητές.
«Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα γεύματα νωρίτερα μέσα στην μέρα ταιριάζουν καλύτερα με τους κιρκάδιους ρυθμούς μας, επιτρέποντας την καλύτερη καύση θερμίδων και την ρύθμιση της όρεξης, παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους» συμπληρώνουν.
«Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουμε τις υποθέσεις μας», σημειώνουν οι ίδιοι.
To ‘chrononutrition’ ανοίγει νέες οδούς
«Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να δοκιμάσει κανείς αυτό που είναι γνωστό ως «διαλειμματική νηστεία» και η έρευνά μας σχετίζεται με έναν από αυτούς, που είναι η ολονύκτια νηστεία. Η μελέτη μας αποτελεί μέρος ενός αναδυόμενου πεδίου έρευνας γνωστό ως «chrononutrition» (“χρονοδιατροφή”), το οποίο επικεντρώνεται όχι μόνο στην ανάλυση του τι τρώμε, αλλά και στις ώρες της ημέρας και στον αριθμό των φορών που τρώμε», εξηγούν οι ερευνητές.
To συγκεκριμένο πεδίο εξερευνά τη σχέση μεταξύ των κιρκάδιων ρυθμών του σώματος και των διατροφικών προτύπων, υποδηλώνοντας ότι όχι μόνο αυτά που τρώμε αλλά και το πότε τα τρώμε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον μεταβολισμό, το βάρος και την υγεία μας γενικότερα.
Η παρούσα μελέτη αποτελεί την συνέχεια σε μια σειρά ερευνών του ISGlobal στο «chrononutrition», με τους ερευνητές τα τελευταία χρόνια να έχουν δημοσιεύσει άλλες δύο μελέτες, με τα ευρήματά τους να δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση.
Σε αυτές τις μελέτες, παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση δείπνου και πρωινού νωρίς μέσα στην μέρα, φάνηκε να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2.