Νομίζω ότι οι γυναίκες υπερβάλλουμε όταν λέμε «Αχ, τι ωραία που μεγαλώνουμε!». Δεν είναι ωραίο το να μεγαλώνεις. Μπορείς, όμως, να μεγαλώνεις όμορφα. Επειδή εγώ έτυχε να γίνω μητέρα σε σχετικά μεγάλη ηλικία, έχω τρομερή ενέργεια και περνάω καταπληκτικά αυτή την περίοδο λόγω του γιου μου. Δεν πιστεύω ότι θα περνούσα τόσο ωραία εάν δεν είχα ένα πολύ μικρό παιδί.

Οι σωµατικές και οι συναισθηµατικές αλλαγές ειναι πολλές

Αρχικά έχω παχύνει, ενώ η αλήθεια είναι ότι τρώω ανεξέλεγκτα. Πηγαίνω σε μια διατροφολόγο για να με βοηθήσει σε αυτό γιατί δεν μπορώ να το ισορροπήσω μόνη μου. Ωστόσο, είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσει αρκετά το φαγητό, και έτσι δυσκολεύομαι στο συγκεκριμένο θέμα.

Τη νύχτα, επίσης, ξυπνάω κάθε μισή ώρα περίπου. Επομένως, δεν απολαμβάνω καλό ύπνο και νιώθω μια μόνιμη πείνα. Ακόμα, έχω πάρα πολλές εξάψεις, συχνουρία καθώς και πολύ εκνευρισμό και κυκλοθυμία – αν και ούτως ή άλλως είμαι κυκλοθυμικό άτομο. Αντιμετωπίζω και θέμα με το ασβέστιο και αρχή οστεοπόρωσης, η οποία, φυσικά, επιδεινώνεται σημαντικά με την εμμηνόπαυση. Με βοηθούν κάποια φυσικά υποκατάστατα ορμονών.

Επιπλέον, γυμνάζομαι, έκανα πιλάτες από παλιά, τώρα κάνω και ενδυνάμωση με βάρη, κάτι που δεν διανοούμουν ποτέ στη ζωή μου, αλλά η αλήθεια είναι ότι αποτελεί πολύ σημαντική άσκηση για τις γυναίκες. Αυτό είναι μια ωραία αλλαγή για μένα.

Θέλω να αντέξω γιατί έχω παιδί 5 ετών

Και, φυσικά, όλα αυτά συνδέονται με το γεγονός ότι θέλω να αντέξω, καθώς στα 56 μου έχω παιδί 5 ετών. Το παιδί είναι ένα καθοριστικό σημείο σε αυτήν τη μετάβαση. Αν δεν είχα αποκτήσει το γιο μου, θα ήμουν σε κατάθλιψη, γιατί έχω και μια τάση.

Το παιδί με έχει βοηθήσει να περνώ αυτήν τη δύσκολη περίοδο με κέφι, τραγούδι, χορό και χαρά. Στο σπίτι ακούμε συνέχεια το «Mamma Mia» των ABBA – επειδή με λένε και Μία – και χορεύουμε μαζί. Εκείνος, μάλιστα, πιστεύει ότι είμαι η μελαχρινή τραγουδίστρια του συγκροτήματος και η νονά του η ξανθιά, και μου λέει χαρακτηριστικά ότι η νονά του έχει αλλάξει, ενώ εγώ παραμένω ίδια.

Από την άλλη, και η καλή σχέση με το σύντροφό μου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι πολύ καλός πατέρας, τον γουστάρω και με γουστάρει, αν και γενικά οι άντρες δεν μπορούν να καταλάβουν τι περνάμε.

Η εικόνα µου µε απασχολεί

Κάνω PRP στο πρόσωπο για να αισθάνομαι πιο φρέσκια, συχνά κάποιο οξύ και προσέχω πολύ περισσότερο. Παράλληλα με τη διατροφή, θα κάνω και κρυολιπόλυση, για ταυτόχρονο αδυνάτισμα. Με απασχολεί η εικόνα μου, αλλά δεν θα τολμούσα κάτι επεμβατικό. Θέλω να είμαι αυτή που είμαι, αλλά πιο φρέσκια. Το καλό είναι ότι δεν έχω τριγλυκερίδια και χοληστερίνη.

Οι ειδικοί είναι το κλειδί

Θα συμβούλευα τις γυναίκες να εμπιστευτούν τους ειδικούς. Να απευθυνθούν σε ψυχολόγο, γυναικολόγο, ενδοκρινολόγο, διατροφολόγο… Να κάνουν τις εξετάσεις που θα τους προτείνει ο ενδοκρινολόγος, για να δουν τι έχουν και να βοηθηθούν ουσιαστικά. Να ξεκινήσουν γυμναστήριο. Να μη στηριχτούν στο τι κάνει η κάθε γυναίκα και να μην το αφήσουν ούτε μία μέρα.