Αδιαμφισβήτητα, το έντερο μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας. Το φούσκωμα και η δυσφορία που μπορεί να μας ταλαιπωρούν, δυσχεραίνουν ακόμα και τις πιο απλές δραστηριότητες. Επιπλέον, η υγεία του εντέρου μας αποτελεί ένα δείκτη της συνολικής μας ευημερίας και ευεξίας. Επηρεάζει τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό μας, την υγεία της καρδιάς και τη διάθεσή μας.

Για αυτό είναι σημαντικό να διατηρείτε το γαστρεντερικό σας σύστημα ευτυχισμένο καθημερινά. Αυτές οι 4 απλές συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν:

  1. Πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη

Αν επιθυμείτε να έχετε ενέργεια και να ξεκινάτε ευχάριστα τη μέρα σας, μην παραλείπετε ένα ισορροπημένο, χορταστικό και θρεπτικό πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη. Μια λαχταριστή πουτίγκα με chia, γιαούρτι και φρέσκα φρούτα, ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, σπανάκι και τυρί με χαμηλά λιπαρά ή ομελέτα με ασπράδια αποτελούν μερικές ιδανικές επιλογές.

Με επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης από το πρωί, σταθεροποιείτε το σάκχαρο στο αίμα σας, θέτετε τον μεταβολισμό σας σε λειτουργία και φυσικά μπορείτε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στις δραστηριότητές σας, γιατί δεν θα σκέφτεστε συνέχεια το μεσημεριανό.

  1. Ποικιλία στη διατροφή για υγιές έντερο

Μπορεί να είναι βολικό, αλλά δεν είναι και καλό να τρώτε καθημερινά τα ίδια πράγματα. Φροντίστε να εντάξετε ποικιλία στο καθημερινό διαιτολόγιό σας από τα σνακ μέχρι τα γεύματα.

Στοχεύστε σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, ώστε να προσλαμβάνετε περίπου 20 έως 30 γραμμάρια φυτικές ίνες τη ημέρα. Επίσης, όταν επιλέγετε μια ευρεία γκάμα τροφών, προσλαμβάνετε και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερα από 30 διαφορετικά είδη λαχανικών την εβδομάδα εμφάνισαν και μεγαλύτερη ποικιλία εντερικού μικροβιώματος από εκείνους που έτρωγαν 10 ή λιγότερα είδη την εβδομάδα.

Άλλωστε,  η αύξηση της ποικιλομορφίας της χλωρίδας στο έντερο προστατεύει από πολλές παθήσεις, όπως διαβήτη τύπου 2 ή ακόμα και καρκίνο του παχέος εντέρου.

  1. Απαραίτητη η ενυδάτωση για το έντερο

Η ενυδάτωση είναι κομβικής σημασίας για να λειτουργεί σωστά το έντερό σας και να μπορείτε να είστε τακτικοί στην τουαλέτα. Μην την παραμελείτε. Να πίνετε πολύ νερό, χυμούς και ροφήματα.

  1. Επιδοθείτε σε 15 – 20 λεπτά αερόβιας άσκησης

Ανεβάστε κάθε μέρα για λίγα λεπτά τους παλμούς της καρδιάς σας με τρέξιμο, ποδήλατο, χορό ή γρήγορο περπάτημα. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα.

Η φροντίδα του εντέρου σας, λοιπόν, μπορεί να είναι κάτι απλό και πολύ πιο εφικτό απ’ ότι νομίζατε.