Η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση είναι φυσιολογικές καταστάσεις για μια γυναίκα, που έρχονται με το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, μαζί τους φέρνουν και κάποια συμπτώματα που μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν και να δυσκολέψουν την καθημερινότητά μας, όπως νυχτερινές εφιδρώσεις, εξάψεις, σεξουαλική δυσλειτουργία και μειωμένη λίμπιντο.
Σήμερα, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων, μέχρι το σώμα να κάνει αυτήν τη μετάβαση και να προσαρμοστεί σε μια νέα φάση ζωής. Κάθε γυναίκα οφείλει να παρατηρεί και να ακούει το σώμα και τις μοναδικές του ανάγκες, φροντίζοντας όσο καλύτερα μπορεί τον εαυτό της.
Τα καλά νέα είναι ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει και στην εμμηνόπαυση.
Το κλειδί βρίσκεται στο γεγονός ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία συμβάλλει στην αναγνώριση και τη βελτίωση των αρνητικών προτύπων και συμπεριφορών που βιώνουν οι γυναίκες. Ειδικότερα, νέα έρευνα από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά διαπίστωσε ότι η θεραπεία βελτιώνει, επίσης, τη μειωμένη λίμπιντο και τη σεξουαλική δυσαρέσκεια.
Εμμηνόπαυση και ψυχική – σωματική υγεία
Ας μην ξεχνάμε ότι η μεταβατική περίοδος της περιεμμηνόπαυσης (συνήθως μεταξύ 45-55) μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για ορισμένες γυναίκες και μπορεί να διαρκέσει από 7 έως 14 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διαταράσσεται η παραγωγή οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης και έτσι δημιουργούνται όλα τα γνωστά και ενοχλητικά συμπτώματα.
Με τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, οι γυναίκες φαίνεται να κατανοούν ότι όλα αυτά συμπτώματα, όπως οι εξάψεις, εντείνονται από το άγχος και έτσι μπορούν να δουλέψουν με τον εαυτό τους, ώστε να είναι πιο ήρεμες και χαλαρές.
Δεν είναι τυχαίο, ότι οι γυναίκες που παρουσιάζουν νυχτερινές εφιδρώσεις και εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση τείνουν να αγχώνονται για αυτές και να τις φοβούνται. Αυτό προκαλεί ως φαύλο κύκλο άλλα προβλήματα, όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, μυϊκή ένταση και πεπτικά θέματα.
Βρίσκοντας, λοιπόν, τα εργαλεία μέσα από τη ψυχοθεραπεία μπορούν όχι μόνο να εξομαλύνουν τα συμπτώματα αλλά να μειώσουν και τη συχνότητά τους. Σε μια άλλη μελέτη αναφέρεται ότι με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς και οι διαταραχές ύπνου μαζί με το αίσθημα κατάθλιψης.
Εμμηνόπαυση και σεξουαλική ικανοποίηση
Περίπου 8 στις 10 γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση αναφέρουν προβλήματα γύρω από τη σεξουαλική ικανοποίηση, όπως επώδυνη επαφή, μειωμένη λίμπιντο ή προβλήματα στον οργασμό, θέματα που μπορεί με τη σειρά τους να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας συνολικά αρνητικής εικόνας για τον εαυτό και συναισθηματική δυσφορία, επηρεάζοντας τις σχέσεις και την ποιότητα ζωής της γυναίκας.
Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν, οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν κολπική ξηρότητα, μειωμένη απόλαυση, ακόμη και πόνο. Σε συνδυασμό με τη χαμηλή τεστοστερόνη, η οποία ρυθμίζει και τη λίμπιντο, δημιουργείται μια αρνητική σεξουαλική κατάσταση. Επιπλέον, το σώμα εκείνη την περίοδο αλλάζει αρκετά και αυτό μπορεί να αυξήσει τα αρνητικά συναισθήματα. Πολλές γυναίκες αναπτύσσουν επίσης προβλήματα του ουρογεννητικού συστήματος κατά την εμμηνόπαυση, όπως επηρεασμένη συχνότητα ούρησης και ουρολοίμωξη.
Στη διάρκεια της έρευνας μελετήθηκαν 30 γυναίκες, 40 έως 60 ετών, που βίωναν διαφορετικά επίπεδα περιεμμηνοπαυσιακής κατάστασης, σχετιζόμενης με σεξουαλική δυσαρέσκεια και δυσλειτουργία. Οι ερευνητές ζήτησαν από τις γυναίκες πρώτα να αξιολογήσουν τα ατομικά τους επίπεδα σεξουαλικής απογοήτευσης (σεξουαλική επιθυμία, σεξουαλική δυσφορία, εικόνα του σώματος, ικανοποίηση του ζευγαριού).
Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να συμμετάσχουν σε τέσσερις ατομικές συνεδρίες γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας διάρκειας 90 λεπτών σε διάστημα ενός μήνα. Αποτέλεσμα ήταν να μάθουν να κατανοούν καλύτερα πώς οι σκέψεις τους επηρεάζουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους. Έπειτα από τέσσερις συνεδρίες, οι συμμετέχουσες παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις σε όλα τα παραπάνω.
Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί μια νέα αρχή
Άλλωστε, το μυαλό και το σώμα μας είναι απόλυτα συνδεδεμένα. Άρα, αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε μπορούν να αλλάξουν πολλά στον τρόπο που αντιδρά το σώμα μας σε διάφορες επιβαρυντικές καταστάσεις.
Το ευτυχές γεγονός θα είναι, οι γυναίκες να καταφέρουν μέσα από τη θεραπεία να καλωσορίσουν την γυναικεία περίοδο της ωριμότητας και να μάθουν να μεγαλώνουν όμορφα.
Η ζωή δεν τελειώνει στην εμμηνόπαυση. Αντιθέτως, η μέση ηλικία και η μετάβαση στην εμμηνόπαυση μπορεί να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και μια νέα πορεία ζωής για κάθε γυναίκα που ανακαλύπτει από την αρχή τον εαυτό και τις δυνατότητές της.