Η ώρα είναι 4 μ.μ. και δεν βλέπεις από τη νύστα. Πρέπει να ανακτήσεις την ενέργεια και τη συγκέντρωσή σου το συντομότερο δυνατόν για να βγάλεις τη μέρα…

Ίσως μια ακόμη κούπα καφέ να αυξήσει τη νευρικότητά σου, αλλά ο μεσημεριανός ύπνος σε κάνει να ξυπνάς ζαλισμένος/η. Ωστόσο, ο συνδυασμός τους μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόσουν!

Ο εγκεκριμένος από το TikTok «coffee nap» έχει εκατομμύρια αναρτήσεις στην πλατφόρμα, αλλά δεν πρόκειται για ένα απλό ανούσιο trend. Η αποτελεσματικότητά του επιβεβαιώνεται από τους επιστήμονες.

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο – άλλωστε το δέλεαρ της καφεΐνης είναι η τονωτική της δράση, ενώ ο ύπνος είναι… ακριβώς το αντίθετο. Η ιδέα είναι ότι ο υπνάκος τελειώνει ακριβώς τη στιγμή που η καφεΐνη αρχίζει να δρα, δίνοντάς μας διπλή ώθηση εγρήγορσης.

Το timing είναι το παν

Σύμφωνα με το Sleep Foundation, η ιδανική διάρκεια του ενδιάμεσου ύπνου για τους ενήλικες έχει αποδειχθεί ότι είναι περίπου 20 λεπτά. Όταν κοιμόμαστε περισσότερο από 20-30 λεπτά, μπαίνουμε στο βαθύ στάδιο ύπνου, με αποτέλεσμα να ξυπνάμε αποπροσανατολισμένοι και κακοδιάθετοι.

Παράλληλα, η καφεΐνη χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να απορροφηθεί πλήρως από τον οργανισμό.

Στην ουσία ξυπνάμε μόλις αρχίσουν να επιδρούν τα οφέλη της και ακριβώς πριν μας πλακώσει το πάπλωμα.

Το εγκρίνουν οι επιστήμονες

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Loughborough παρατήρησαν ότι όταν οι κουρασμένοι συμμετέχοντες έπιναν καφέ πριν κοιμηθούν για 15 λεπτά, έκαναν λιγότερα λάθη στην οδήγηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Ergonomics, οι συμμετέχοντες που έπιναν καφέ πριν τον ενδιάμεσο ύπνο είχαν καλύτερη εγρήγορση και λογική σκέψη σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν χωρίς καφέ.

Τα «coffee naps» έχουν, επίσης, δοκιμαστεί από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία σε εργαζόμενους με νυχτερινή βάρδια και φάνηκε ότι ήταν η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη βελτίωση του χρόνου αντίδρασης, της προσοχής, της λεκτικής ευχέρειας και άλλων γνωστικών δεξιοτήτων των συμμετεχόντων.

Μάλιστα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Sports Physiology and Performance έδειξε ότι οι άυπνοι αθλητές που συνδύασαν την καφεΐνη με έναν υπνάκο είχαν καλύτερες επιδόσεις στο σπριντ.