Οι πτώσεις μεταξύ των ηλικιωμένων είναι ένα σχετικά κοινό πρόβλημα που φαίνεται να εντείνεται όσο μεγαλώνουν. Τώρα, μια νέα επιστημονική μελέτη αποκάλυψε την ανησυχητική σύνδεση των πτώσεων με την άνοια.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, υποδηλώνει ότι μια πτώση θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι γνωστικής εξασθένισης, που πιθανώς να οδηγήσει στην εμφάνιση άνοιας λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital και άλλα ιδρύματα, εξέτασε δεδομένα για περισσότερους από 2,4 εκατομμύρια ενήλικες 66 ετών και άνω που υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς μεταξύ 2014 και 2015.

Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο οι πτώσεις;

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι ηλικιωμένοι που υπέστησαν πτώσεις φάνηκαν να έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια μέσα στο επόμενο έτος σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τραυματισμούς εξαιτίας διαφορετικών τύπων ατυχημάτων.

Από τους 1,2 εκατομμύρια ασθενείς που έπεσαν και τραυματίστηκαν, το 10,6% έλαβε διάγνωση άνοιας μέσα σε 12 μήνες. Αντίθετα, μόνο το 6,1% των τραυματιών από άλλα ατυχήματα διαγνώστηκε με άνοια την ίδια περίοδο.

Ακόμη και μετά τον υπολογισμό παραγόντων όπως η ηλικία, τα υποκείμενα νοσήματα και η σοβαρότητα του τραυματισμού, οι πτώσεις συσχετίστηκαν με 21% υψηλότερο κίνδυνο διάγνωσης άνοιας.

Πώς συνδέονται άνοια και πτώσεις;

Η ερευνητική ομάδα υποθέτει ότι η σχέση μεταξύ πτώσεων και άνοιας θα μπορούσε να εξηγηθεί με δύο τρόπους. Πρώτον, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν αδιάγνωστη άνοια τη στιγμή της πτώσης τους, η οποία ανακαλύπτεται μόνο κατά την ιατρική αξιολόγηση μετά το περιστατικό.

Από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς που πέφτουν μπορεί να έχουν εμφανίσει ήδη ήπια γνωστική εξασθένιση – πρόδρομος της άνοιας – που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσεων και με την πάροδο του χρόνου να εξελιχθεί σε άνοια.

«Η σχέση μεταξύ πτώσεων και άνοιας φαίνεται να είναι αμφίδρομος», προσθέτει η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Δρ Molly Jarman, επίκουρη καθηγήτρια στο Department of Surgery και αναπληρώτρια διευθύντρια στο Center for Surgery and Public Health at the Brigham.

«Η γνωστική έκπτωση μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα πτώσεων, αλλά το τραύμα από αυτές τις πτώσεις μπορεί επίσης να επιταχύνει την εξέλιξη της άνοιας και να κάνει τη διάγνωση πιο πιθανή στη συνέχεια. Έτσι, οι πτώσεις μπορεί να λειτουργήσουν ως πρόδρομα γεγονότα που μπορούν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε άτομα που χρειάζονται περαιτέρω γνωστικό έλεγχο» καταλήγει η ίδια.