H εμμηνόπαυση είναι μια νέα αρχή γιατί συμβαίνει γύρω στη μέση ηλικία. Οπότε, ενδεχομένως μια γυναίκα να έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο και να ξεκινά για εκείνη ένας καινούριος, είτε αφορά τον επαγγελματικό τομέα είτε την οικογένεια ή την ίδια κοινωνικά. Προσωπικά, αισθάνομαι ότι κάνω μια νέα αρχή.

Οι σωματικές και οι συναισθηματικές αλλαγές δεν είναι μύθος

Όσα μας συμβαίνουν τότε, τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία μας, είναι πολύ έντονα και κανείς δεν μας έχει προετοιμάσει για αυτά. Συνήθως, συζητάμε με τις φίλες μας για το θέμα, εκφράζοντας η καθεμία τα δικά της, για να μη νιώθουμε μόνες.

Υπάρχει μια σχετική ενημέρωση, αλλά λείπει μια επιστημονική προσέγγιση βασισμένη στη συλλογή σχετικών στοιχείων από προηγούμενα χρόνια που αφορούν το τι βιώνουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Επιπλέον, επειδή και ο χώρος της γυναικολογίας είναι ανδροκρατούμενος, οι γιατροί δεν έχουν εντρυφήσει τόσο πολύ στο συγκεκριμένο θέμα.

Στην πράξη, πιστεύω ότι το πιο δύσκολο που έχει να διαχειριστεί μια γυναίκα είναι οι εξάψεις, οι οποίες μπορεί να παρουσιαστούν μέσα στη μέρα σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι. Είναι πολύ απότομο, ενοχλητικό και άβολο να σε πιάνουν εξάψεις στο γραφείο σου ή εκεί που πίνεις τον καφέ σου. Ακόμα και τη νύχτα έχεις διαταραχές στον ύπνο σου εξαιτίας τους. Μετά τις εξάψεις, το επόμενο που μπορεί να επηρεάσει πολύ τη γυναίκα είναι η αύξηση του βάρους. Εγώ, επίσης, βίωνα πολλές αλλαγές συναισθημάτων μέσα στη μέρα. Άρχισα να μοιάζω λίγο κυκλοθυμική, που δεν είμαι ως χαρακτήρας.

Ένας απολογισμός µε τον εαυτό µας

Γενικά δεν παίρνω πολλά φάρμακα. Κυκλοφορούν και κάποια φυτικά συμπληρώματα, τα οποία όμως δεν θα κάνουν μεγάλη διαφορά. Κάποιες γυναίκες τις βοηθούν, εμένα ίσως δεν μου ταιριάζουν. Για τις εξάψεις, για παράδειγμα, εγώ έχω μια βεντάλια σε κάθε τσάντα μου. Όλοι πιστεύουν ότι είναι στυλ, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύτιμο εργαλείο!

Γενικά στην εμμηνόπαυση όλα τα συμπτώματα έρχονται μαζί σαν μια βαλίτσα ή μια ντουλάπα με καινούρια πράγματα. Σε αυτό το σημείο σοκάρεσαι και σκέφτεσαι ότι πρέπει να συμβιβαστείς, να αποδεχθείς αυτήν τη νέα κατάσταση και να πορευτείς έτσι. Θα πρέπει να πω, βέβαια, ότι εγώ έχω ένα πολύ υποστηρικτικό περιβάλλον, τόσο από το σύζυγό μου όσο και από τα παιδιά μου. Αν δεν έχεις υποστήριξη από τους δικούς σου ανθρώπους, όλο αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Αισθάνεσαι ότι κανείς δεν σε καταλαβαίνει. Ωστόσο, η εμμηνόπαυση δεν παύει να είναι μια περίοδος που την περνάμε μόνες μας, όπως μόνες μας καλούμαστε να βρούμε και τον τρόπο με τον οποίο θα τη διαχειριστούμε. Είναι μια περίοδος που κάνουμε ένα λογαριασμό και ένα ταμείο με τον εαυτό μας.

Να αποδεχόµαστε την οµορφιά σε µεγαλύτερη ηλικία

Πολύς κόσμος κρίνει με ιδιαίτερη αυστηρότητα τις γυναίκες σε σχέση με την εικόνα τους. Ουσιαστικά, υπάρχει μια απαίτηση για εκείνες που έχουν βρεθεί σε χώρους προβολής να διατηρήσουν την ομορφιά που είχαν στα 25 τους. Αυτό είναι ανέφικτο. Αν μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία, θα χάσουμε μια μάχη που, ούτως ή άλλως, είναι άνιση. Θεωρώ ότι και εμείς οι ίδιες κρίνουμε πολύ αυστηρά τη διπλανή μας και κάνουμε τα πιο δύσκολα σχόλια. Αν οι γυναίκες αλληλοϋποστηριζόμασταν, θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Άλλωστε, η τάση να αποδεχόμαστε πλέον την ομορφιά και σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πολύ διαδεδομένη.

Η ομορφιά δεν τελειώνει στα νιάτα. Όμορφη μπορεί να είναι μια γυναίκα και στα 80 της. Πολλές συνεχίζουν να ασχολούνται με τα καλλιτεχνικά ή τη μόδα και αργότερα στη ζωή τους. Δανείζομαι το παράδειγμα της Μάγια Μασκ, η οποία έκανε διεθνή καριέρα ως μοντέλο σε μεγάλη ηλικία χάρη στα άσπρα μαλλιά της. Και στην Ελλάδα μπορούμε να μιλάμε για ανάλογα πρότυπα γυναικών που έχουν ελπίδες και είναι όμορφες και με ρυτίδες. Άλλωστε, μια γυναίκα μπορεί να αισθάνεται καλά με τις ρυτίδες και τα άσπρα μαλλιά της και μια άλλη να επιθυμεί να διορθώνει όσα σημάδια της ηλικίας την ενοχλούν. Δεν πρέπει να κρίνεται καμία από τις δύο περιπτώσεις.

Μια δηµιουργική νέα ευκαιρία

Θα έλεγα σε όλες τις γυναίκες να έχουν υπομονή, γιατί όσα νιώθουν στην εμμηνόπαυση θα περάσουν. Θα τις συμβούλευα να δουν αυτή την περίοδο ως ένα καινούριο κεφάλαιο στη ζωή τους που μπορεί να τους ανοίξει και μια πόρτα για να κάνουν νέα πράγματα.