Αν οι ικανότητές σας στην οδήγηση έχουν μειωθεί – γεγονός που είναι ιδιαίτερα εμφανές στο παρκάρισμα – και αρχίζετε να ξεχνάτε πράγματα, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθείτε το γιατρό σας…

Όσοι βρίσκονται στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ είναι πιθανότερο να οδηγούν πιο αργά και να εμφανίζουν αισθητές αλλαγές στην οδική τους συμπεριφορά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s Research and Therapy.

Επιστήμονες εξηγούν ότι ο πρώτος ιστός που επηρεάζεται από την ασθένεια είναι ο βρεγματικός λοβός του εγκεφάλου (εμπλέκεται στην επεξεργασία εισερχόμενων ερεθισμάτων). Ως αποτέλεσμα, το άτομο χάνει εύκολα τον προσανατολισμό του και δυσκολεύεται να ευθυγραμμίσει το αυτοκίνητο όταν σταθμεύει.

Το Αλτσχάιμερ επηρεάζει την μνήμη και τον τρόπο σκέψης με τέτοιο τρόπο, που ο ασθενής μπορεί να χάσει το δρόμο του σε οικεία μέρη, όπως για παράδειγμα να ξεχάσει τη διαδρομή από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η εξασθένηση της μνήμης είναι το κύριο σύμπτωμα του Αλτσχάιμερ. Όμως, υπάρχουν και άλλα τέτοια «καμπανάκια», κάποιες μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά που μπορεί να μην είχατε συνδέσει με την άνοια…

Ξαφνική γενναιοδωρία

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease υποστηρίζει ότι εάν κάποιος ηλικιωμένος εμφανίζεται πρόθυμος να δώσει χρήματα σε ξένους, τότε έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει Αλτσχάιμερ.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του University of Southern California και του Bar-Ilan University University παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που έδιναν ευκολότερα χρήματα στον άλλο, είχαν ασθενέστερη νοητική κατάσταση.

Γι’ αυτό άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, συνήθως, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα online απάτης.

Χάνεται το φίλτρο

Η ερευνητική ομάδα του University College London λέει ότι η αλλαγή στην αίσθηση του χιούμορ χωρίς αναστολές, σε συνδυασμό με τη σταδιακή απώλεια μνήμης, πρέπει να μας προβληματίσει.

Καθώς ο εγκέφαλος ενός ασθενή αλλάζει, το άτομο με Αλτσχάιμερ μπορεί να αρχίσει να χάνει το φίλτρο του πώς πρέπει να φερθεί και τι πρέπει να πει. Μπορεί να γίνονται αγενείς χωρίς να το θέλουν και να χρησιμοποιούν ακατάλληλο λεξιλόγιο, ενώ δεν το συνηθίζουν.