Άλλη μια χρονιά που οι προετοιμασίες για το Spetses mini Marathon είναι πυρετώδεις. Για ένα ακόμα τριήμερο (4-6 Οκτωβρίου), ο αγαπημένος θεσμός θα μεταμορφώσει τις κοσμοπολίτικες Σπέτσες σε έναν αθλητικό παράδεισο, φιλοξενώντας ξανά μια από τις πιο πολυαναμενόμενες διοργανώσεις στην Ελλάδα. Χιλιάδες δρομείς και φίλοι του αθλητισμού θα καταφθάσουν στο πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού για να λάβουν μέρος σε μια μεγάλη γιορτή με μότο «Νίκη είναι η συμμετοχή». Οι εθελοντές, η τοπική κοινωνία και η οργανωτική επιτροπή ανυπομονούν να υποδεχθούν τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες.

Η Μαρίνα Κουταρέλλη, εµπνεύστρια και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, δήλωσε σχετικά: «Το Spetses mini Marathon είναι µια µεγάλη γιορτή του αθλητισµού και αυτό το αποδεικνύουν η αγάπη και η τεράστια ανταπόκριση του κόσµου που κάθε χρόνο λαµβάνει µέρος. Είναι, όµως, και µια πρόκληση για κορυφαίους αθλητές από όλο τον κόσµο να δοκιµάσουν τα όριά τους διεκδικώντας υψηλότερες επιδόσεις και φέτος, που είναι ολυµπιακή χρονιά. Τους ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Σας περιµένουµε όλους στις Σπέτσες, όπου, µε τη συµβολή των χορηγών και των εθελοντών, όλοι µαζί θα ζήσουµε µια ακόµα µοναδική διοργάνωση!»

Με το ίδιο πνεύµα χαράς και προσµονής µιλούν και οι Έλληνες Ολυµπιονίκες και πρωταθλητές για το φετινό Spetses mini Marathon, που για τους ίδιους είναι κάτι πολύ περισσότερο από άλλη µια αθλητική πρόκληση.

Οι αθλήτριες πανηγυρίζουν στον τερματισμό του αγώνα.

Οι Έλληνες Ολυµπιονίκες και πρωταθλητές για το φετινό Spetses mini Marathon

«Συµµετέχω στο Spetses mini Marathon τα τελευταία πέντε χρόνια, και µακάρι να συµµετείχα και στο Spetsathlon, αλλά συµπίπτει µε την αγωνιστική µου σεζόν. Ο θεσµός αποτελεί, πια, ένα σύµβολο της γιορτής του αθλητισµού. Απολαµβάνω πολύ τη διοργάνωση, γιατί περνά το µήνυµα ότι µπορείς να αθλείσαι, όποιος κι αν είσαι, απ’ όπου κι αν προέρχεσαι, όσο χρονών κι αν είσαι. Είναι ένα event που σπάει τα στερεότυπα. Είναι µεγάλη έµπνευση το να βρίσκεσαι στη γραµµή εκκίνησης του τρεξίµατος και να βλέπεις, άτοµα µε αναπηρία, ηλικιωµένους και γονείς να τρέχουν µε τα παιδιά τους. Συνειδητοποιείς ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι γιορτάζουν τον αθλητισµό. Στο Spetses mini Marathon θα δεις από Ολυµπιονίκες και Παραολυµπιονίκες µέχρι απλό κόσµο, µικρούς και µεγάλους. Όλες οι δραστηριότητες που στήνονται µπροστά από το ξενοδοχείο Ποσειδώνιο είναι ωραίες, όπως και τα events των χορηγών, όπου µπορείς να δεις τους ανθρώπους µε τους οποίους υπογράφεις συµφωνίες πίσω από τα γραφεία σε ένα πιο χαλαρό και ευδιάθετο κλίµα. Το Spetses mini Marathon για µένα είναι πολύ σηµαντικό και από τις εκδηλώσεις που δεν χάνω, γιατί περνάω πολύ ωραία», λέει η Δώρα Γκουντούρα, πρωταθλήτρια της ξιφασκίας.

Ο Δημήτρης Μάρκος, πρωταθλητής κολύμβησης στο Spetses mini Marathon.

Η Σοφία Μαλκογεώργου, πρωταθλήτρια καλλιτεχνικής κολύµβησης, εκφράζει τη µεγάλη χαρά της για τη διοργάνωση που προσκαλεί τον κόσµο να εντάξει µε κάποιον τρόπο τον αθλητισµό στη ζωή του. «Πήγα πρώτη φορά στο Spetses mini Marathon το 2016 και µετά το 2017. Είναι ένα τριήµερο που ο κόσµος καλείται να περάσει καλά και να συµµετάσχει στα αθλητικά δρώµενα. Σκοπός είναι οι επισκέπτες να γνωριστούν µεταξύ τους. Αποτελεί ένα ωραίο κίνητρο µετά το καλοκαίρι για να περάσουµε καλά και να αθληθούµε ταυτόχρονα. Κι εγώ επιδιώκω να χαρώ και να ξεκουραστώ, εφόσον και το πρόγραµµά µου µετά τους Ολυµπιακούς Αγώνες το επιτρέπει. Επιπλέον, µου αρέσει πολύ που βλέπω µικρά παιδιά να το ευχαριστιούνται, καθώς και ανθρώπους µεγαλύτερης ηλικίας. Είναι πολύ ενθαρρυντικό. Μακάρι όλοι να έχουµε µε κάποιον τρόπο τον αθλητισµό στη ζωή µας, όχι µόνο τον πρωταθλητισµό, αλλά κάθε µορφή άσκησης».

Δώρα Γκουντούρα, Γιώργος Λέντζας, Ευαγγελία Πλατανιώτη.

«Συµµετέχω στο Spetses mini Marathon από το 2016 και κάθε φορά το λατρεύω όλο και περισσότερο. Έχοντας ζήσει όλες τις κορυφαίες διοργανώσεις, παγκόσµια και ευρωπαϊκά πρωταθλήµατα, Ολυµπιάδες, αυτή η διοργάνωση είναι κάτι τελείως διαφορετικό, µια γιορτή του αθλητισµού», επισηµαίνει ο Δηµήτρης Μάρκος, πρωταθλητής κολύµβησης που ανυποµονεί και φέτος να ξεκινήσει για τις Σπέτσες. «Το Spetses mini Marathon έχει µια αύρα χαράς, συνδυάζοντας τα χαµόγελα µε τον αθλητισµό, κάτι πολύ σπουδαίο. Συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα επαγγελµατίες αθλητές και ερασιτέχνες, άτοµα µε αναπηρία κ.ά., επικοινωνεί ένα πολύ όµορφο µήνυµα, ότι ο αθλητισµός ενώνει και νίκη είναι η καθηµερινή προσπάθεια για τους στόχους που θέτει ο καθένας, παρακινώντας τον κόσµο να ασχοληθεί µε τον αθλητισµό. Είναι και για µένα, πια, θεσµός».

Η Σοφία Μαλκογεώργου, πρωταθλήτρια καλλιτεχνικής κολύμβησης.

Τη χαρά της για τη διοργάνωση µας µεταδίδει και η Άννα Ντουντουνάκη, κολυµβήτρια, πρωταθλήτρια Ευρώπης και χρυσή Μεσογειονίκης. «Χαίροµαι πολύ που θα πάρω για ακόµα µία φορά µέρος στο Spetses mini Marathon. Πρόκειται για µια διοργάνωση µε πολλά διαφορετικά αγωνίσµατα, όπου συµµετέχουν άτοµα όλων των ηλικιών, ερασιτέχνες και επαγγελµατίες, και η οποία προάγει σε όλους µας το µήνυµα ότι το πιο σηµαντικό είναι η συµµετοχή ανεξάρτητα από το αποτέλεσµα. Είναι µια πολύ ωραία εµπειρία στο όµορφο νησί των Σπετσών, αλλά και µια ευκαιρία τόσο για να αθληθείς όσο και για να περάσεις όµορφα».

H χρυσή Παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση Αλεξάνδρα Σταματοπούλου.

Ο Γιάννης Φουντούλης, αργυρός Ολυµπιονίκης και διεθνής Έλληνας αθλητής υδατοσφαίρισης, περιγράφει τη δική του εµπειρία δηλώνοντας πως περιµένει τη στιγµή που θα καταφέρει και ο ίδιος να αγωνιστεί στις Σπέτσες. «Το Spetses mini Marathon προσελκύει πολλούς αθλητές, γιατί το επίπεδο της αγωνιστικότητας είναι υψηλό και όλοι θέλουν να δοκιµάσουν τις αντοχές και τα όριά τους. Προσωπικά, βρέθηκα για πρώτη φορά στη διοργάνωση πέρσι, αλλά δεν συµµετείχα λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων. Θα ήθελα, όµως, κάποια στιγµή να λάβω κι εγώ µέρος σε έναν αγώνα, και είµαι σίγουρος ότι στο µέλλον θα το κάνω. Είναι µια πολύ όµορφη εµπειρία. Και παρόλο που δεν συµµετείχα το 2023, είδα ανθρώπους όλων των ηλικιών να προσπαθούν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και τα όριά τους. Εκεί, νοµίζω, κρύβεται όλο το νόηµα του αθλητισµού».

Χάρης Γιακουμάτος και Δώρα Γκουντούρα.

«Πηγαίνω αρκετά χρόνια στο Spetses mini Marathon, και κάθε χρονιά είναι ξεχωριστή. Το απολαµβάνω πάρα πολύ γιατί έχω ένα πιεσµένο πρόγραµµα µε τις διεθνείς διοργανώσεις και για µένα αυτή είναι µια πολύ όµορφη διοργάνωση εντός Ελλάδας», σηµειώνει ο Απόστολος Χρήστου, αργυρός Ολυµπιονίκης κολύµβησης, µεταφέροντας ένα δυναµικό και αισιόδοξο µήνυµα. «Συµµετέχω για να το χαρώ µε τα υπόλοιπα παιδιά και τους αθλητές, είτε είναι ερασιτέχνες είτε επαγγελµατίες. Είναι ένα τριήµερο γιορτής και έχει σηµασία να περάσουµε το µήνυµα ότι νίκη είναι η συµµετοχή και ότι όταν προσπαθούµε είµαστε ήδη νικητές και γινόµαστε καλύτεροι άνθρωποι. Έτσι το αισθάνοµαι κι εγώ».

Στον παλμό της διοργάνωσης με τη Μαρίνα Κουταρέλλη, εμπνεύστρια και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Spetses mini Marathon.

Αδράξτε την ευκαιρία για να απολαύσετε λίγο ακόµα καλοκαίρι στο νησί τον καπεταναίων…

Το πρόγραµµα του Spetses mini Marathon 2024 περιλαµβάνει τρεις δροµικές διαδροµές, 5 χιλιόµετρα Garmin Run Series, 10 χιλιόµετρα και 25 χιλιόµετρα, καθώς και δύο κολυµβητικές διαδροµές, 1.500 µέτρα και 3.000 µέτρα (ο διάπλους των Σπετσών), ενώ, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος µέρος µπορούν να λάβουν και µαθητές όλων των τάξεων, συµµετέχοντας σε έναν από τους παιδικούς αγώνες. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισµού και του Δήµου Σπετσών.

Αδράξτε την ευκαιρία για να απολαύσετε λίγο ακόµα καλοκαίρι στο νησί τον καπεταναίων, που γιορτάζει, µαζί µε αθλητές και µη, τη χαρά της ζωής και του αθλητισµού.