Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές δραστηριότητες και να παραμένουμε υγιείς. Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι αν ένα βράδυ δεν κοιμηθείτε καλά, την επόμενη μέρα θα αισθάνεστε κουρασμένοι και δεν θα μπορείτε να λειτουργήσετε σωστά.

Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που μπορεί να κοιμάστε καλά αλλά να νιώθετε εξάντληση. Αν δεν ταλαιπωρείστε από κάποιο υποκείμενο νόσημα ή έλλειψη θρεπτικών συστατικών, ίσως να χρειάζεστε άλλου είδους ξεκούραση που συνδέεται με το πνεύμα και την ψυχή σας, τη δημιουργικότητα και τη χαρά. Όλα αυτά ανατροφοδοτούν την ενέργειά σας και σας ανανεώνουν.

Ύπνος VS ανάπαυσης

Παρατηρήστε αν είστε εξαντλημένοι σε κάποιους τομείς της ζωής σας, με αποτέλεσμα να σας λείπουν διάφορα άλλα πράγματα. Μπορεί να έχετε ρίξει όλο το βάρος στη δουλειά και να μην έχετε χρόνο να δείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα, να ταξιδέψετε, να κάνετε μια δημιουργική δραστηριότητα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπάρχουν 7 διαφορετικά είδη ξεκούρασης που μπορείτε να διερευνήσετε:

  1. Φυσική
  2. Διανοητική
  3. Αισθητηριακή
  4. Δημιουργική
  5. Συναισθηματική
  6. Κοινωνική
  7. Πνευματική

Πολλά από τα παραπάνω μπορεί να μοιάζουν αλλά δεν είναι ίδια. Φυσικά, τα νοητικά και συναισθηματικά κομμάτια συνδέονται με τον εγκέφαλο, αλλά είναι τελείως διαφορετικά. Οπότε, χρειάζεστε και διαφορετικούς τρόπους για να τα ξεκουράσετε.

Ποιο είδος ξεκούρασης έχετε ανάγκη;

Μόνο εσείς οι ίδιοι μπορείτε να δείτε τι έχετε πραγματικά ανάγκη ως ανάπαυση βλέποντας τη ζωή σας από μια απόσταση. Ενδεχομένως να έχετε εξαντληθεί με διάφορους τρόπους και σε διαφορετικούς τομείς, οπότε ο ύπνος μπορεί από μόνος του να μην είναι αρκετός.

Με ειλικρίνεια κοιτάξτε κατάματα τον εαυτό σας και δείτε που διοχετεύετε το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειάς σας. Αν το έλλειμα βρίσκεται σε παραπάνω από μία πτυχές της ζωής σας, στραφείτε εκεί που παρουσιάζετε το μεγαλύτερο έλλειμα.

Για να αρχίσετε να καλύπτετε κάποιους τομείς δεν χρειάζεται να πάτε ένα μακρινό ταξίδι, αν δεν μπορείτε. Φροντίστε να εντάξετε μικρά πράγματα στην καθημερινότητά σας. Μια διανοητική ενέργεια, δραστηριότητες ενσυνειδητότητας, περπάτημα, τζόκινγκ, γιόγκα ή διαλογισμό.

Επίσης, οι κοινωνικές επαφές με τους φίλους σας μπορεί να σας βοηθήσουν. Πάρτε τον χρόνο σας και σιγά σιγά αναδιοργανώστε τη ζωή σας. Η ανάπαυση που χρειάζεστε είναι πολυπαραγοντική και πρέπει να καλυφθεί ποικιλοτρόπως. Όλοι οι τομείς της ζωής σας χρειάζονται ισορροπία και ενασχόληση.