Συναγερμός σήμανε στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου στη Γερμανία. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία έκλεισε τις γραμμές για ώρες, οι επιβάτες εγκατέλειψαν τις αποβάθρες και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης με πλήρη προστατευτική στολή επιβιβάστηκαν στο τρένο ICE από τη Φρανκφούρτη, καθώς όπως μεταδίδει η Bild, δύο από τους ταξιδιώτες παρουσίασαν συμπτώματα του θανατηφόρου ιού Μάρμπουργκ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο άνδρας είναι Γερμανός φοιτητής ιατρικής 26 ετών. Είχε επιβιβαστεί στο τρένο ICE για το Αμβούργο μαζί με τη φίλη του στη Φρανκφούρτη/Μάιν το απόγευμα της Τετάρτης. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εμφάνισαν και οι δύο συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη. Σύμφωνα με την πυροσβεστική του Αμβούργου, ένας από τους δύο επιβάτες, που φέρεται να νοσούν, εκδήλωσε και εμετούς.

Η Bild μετέδωσε ότι ο φοιτητής είχε φτάσει στο Αμβούργο με απευθείας πτήση από τη Ρουάντα, όπου είχε έρθει σε επαφή με ασθενή, ο οποίος διαγνώστηκε αργότερα με τον ιό Μάρμπουργκ. Η Ρουάντα, περίκλειστη χώρα στην Ανατολική Αφρική, μαστίζεται αυτή τη στιγμή από τον ιό.

Ο άκρως θανατηφόρος και μεταδοτικός ιός Μάρμπουργκ

Ο ιός Μάρμπουργκ είναι μια άκρως επικίνδυνη αιμορραγική ασθένεια. Πιστεύεται ότι προέρχεται από αφρικανικές νυχτερίδες και μεταδίδεται με στενή επαφή με τα σωματικά υγρά των μολυσμένων ατόμων ενώ μεταπηδά σχετικά σπάνια στον άνθρωπο. Η νόσος του ιού Μάρμπουργκ είναι εξαιρετικά θανατηφόρα και μεταδοτική. Προκαλείται από τον ιό Μάρμπουργκ, ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με τον ιό Έμπολα. Ορισμένα από τα συμπτώματα είναι πυρετός, κόπωση, πόνος στο στομάχι, ναυτία, διάρροια, εμετός και αιμορραγία. Η ασθένεια αυτή, όπως και ο Έμπολα, είναι αιμορραγικός πυρετός, κατά τον οποίο τα μολυσμένα άτομα αιμορραγούν από πολλαπλά στόμια. Οι ασθενείς μπορεί να αιμορραγούν από τη μύτη, τα ούλα και τα μάτια, ενώ η εσωτερική αιμορραγία εκδηλώνεται ως αίμα στον εμετό, τα ούρα και τα κόπρανα.

Η περίοδος από τη μόλυνση έως την έναρξη των συμπτωμάτων είναι από δύο ημέρες έως τρεις εβδομάδες. Τα περισσότερα συμπτώματα αρχίζουν εντός μιας εβδομάδας και πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αιμορραγούν για μέρες από διάφορα σημεία του σώματος ενώ ο θάνατος επέρχεται οκτώ έως εννέα ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα λόγω της ακραίας απώλειας αίματος και του σοκ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έως και το 90% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καταλήγει σε θάνατο.

Ακόμη και όταν οι άνθρωποι έχουν αναρρώσει, το αίμα ή το σπέρμα τους μπορεί να παραμείνει μολυσματικό για πολλούς μήνες μετά.

Η μεγαλύτερη επιδημία Μάρμπουργκ που έχει καταγραφεί ως σήμερα ξέσπασε στην Αγκόλα το 2004 με 252 κρούσματα σε διάστημα σχεδόν δύο ετών, από τα οποία το 90% πέθανε.

Ο ιός ανακαλύφθηκε το 1967 έπειτα από σειρά κρουσμάτων στις γερμανικές πόλεις του Μάρμπουργκ και της Φρανκφούρτης και στο Βελιγράδι της τότε Γιουγκοσλαβίας.