Το «sountrack» της σύγχρονης ζωής είναι σαν ένας σχεδόν συνεχόμενος θόρυβος… Μια βαβούρα από σκέψεις και άγχη που μας κρατούν άγρυπνους τα βράδια.
Πατήστε παύση
Τα σιωπηλά «διαλείμματα» στη ζωή μας μπορεί να μας προσφέρουν τις μικρές στιγμές διαυγείας που χρειάζεται το μυαλό μας. Και ενώ συνηθίζουμε να χαλαρώνουμε με θορυβώδεις ασχολίες, όπως το σκρολάρισμα στο κινητό, το να «ξεκλέψουμε» στιγμές σιωπής είναι πολύ σημαντικό.
Η σιωπή μπορεί να δημιουργήσει μια σωστή «βάση» για την άσκηση της ενσυνειδητότητας (mindfulness) η οποία με την σειρά της βοηθάει σημαντικά την βελτίωση της ψυχικής μας υγείας. Το να έχουμε συνειδητή επίγνωση του τι συμβαίνει στην παρούσα στιγμή μπορεί να μειώσει, σε μεγάλο βαθμό, το άγχος, να αυξήσει την ηρεμία στις σκέψεις που έχουμε ενώ καταπραΰνει, γενικότερα, το νευρικό μας σύστημα.
Μάλιστα, ερευνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό Annual Review of Clinical Psychology υποδηλώνουν ότι η πρακτική της ενσυνειδητότητας μπορεί να είναι ευεργετική ακόμη και για άτομα με αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη ή χρόνιο πόνο.
Αποσυνδεθείτε
Έχετε δοκιμάσει να κάνετε αποτοξίνωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
- Περιορίστε τη χρήση της τεχνολογίας σε συγκεκριμένες ώρες και κάντε αποτοξίνωση ώστε να ξεκουραστεί και να επαναφορτιστεί το μυαλό σας.
- Συμμετέχετε σε δραστηριότητες χωρίς οθόνες, όπως ο διαλογισμός, η απόλαυση της φύσης, η άσκηση, το διάβασμα και η τέχνη. Τα σκόπιμα συχνά διαλείμματα ενισχύουν τη συγκέντρωση.
- Κάντε παύσεις για να επικεντρωθείτε σε μια μόνο εργασία και να αποφύγετε το multitasking. Μια καλή στρατηγική που μπορείτε να εφαρμόσετε είναι η τεχνική pomodoro.
- Διαγράψτε εφαρμογές που σας τρώνε χρόνο και ενέργεια. Ανακτήσετε τον έλεγχο.
Σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking, οι άνθρωποι που σταματούν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και για μόνο μία εβδομάδα εμφανίζουν σημαντική βελτίωση στην ψυχική τους υγεία.
Όταν όλα γύρω μας τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, ο καθένας μας αποζητά να βρει το κέντρο ηρεμίας του για να ισορροπήσει ανάμεσα στο στρες για το παρελθόν και την αγωνία για το μέλλον.
Μην ξεχνάτε ότι το μόνο που έχουμε είναι η παρούσα στιγμή, το «τώρα». Βάλτε, λοιπόν, τους περισπασμούς στο αθόρυβο και ζήστε!