Το Βραζιλιάνικο φιστίκι ή αλλιώς Brazil nut είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές σεληνίου, ένα μέταλλο απαραίτητο για την αντιοξειδωτική άμυνα, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και το μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών. Τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου στην κυκλοφορία του αίματος σχετίζονται με φλεγμονώδεις καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων υγείας του εντέρου. Πρόσφατα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition υποδηλώνει ότι η κατανάλωση 8 γραμμαρίων των εν λόγω ξηρών καρπών την ημέρα μπορεί να βελτιώσει αυτούς τους δείκτες υγείας, πιθανότατα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σελήνιο.

Εστιάζοντας σε γυναίκες υπέρβαρες ή παχύσαρκες, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις συμμετέχουσες κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας 8 εβδομάδων η οποία περιελάμβανε καθημερινή κατανάλωση βιολογικών φιστικιών Βραζιλίας. Οι γυναίκες που συμμετείχαν ήταν συνολικά 56 με μέση ηλικία τα 34 έτη.

Οι ερευνητές από το Τμήμα Διατροφής και Υγείας του πανεπιστημίου Universidade Federal de Viçosa στη Βραζιλία χώρισαν τις συμμετέχουσες σε ομάδες, η μία εκ των οποίων ακολούθησε προσαρμοσμένες επιλογές μενού με περίπου 500 λιγότερες θερμίδες από τις εκτιμώμενες ημερήσιες ανάγκες τους. Αυτή η ομάδα κατανάλωνε καθημερινά τα 8 γραμμάρια φιστικιών Βραζιλίας για πρωινό.

Η κατανομή των μακροθρεπτικών συστατικών ήταν 50% υδατάνθρακες, 30% λίπη και 20% πρωτεΐνες, σύμφωνα με τις καθιερωμένες οδηγίες διαχείρισης της παχυσαρκίας. Στόχος ήταν οι συμμετέχουσες να χάσουν τουλάχιστον 4 κιλά μέσα σε 8 εβδομάδες.

Ένας διατροφολόγος παρείχε εξατομικευμένη συμβουλευτική και παρακολουθούσε την τήρηση της δίαιτας κάθε δύο εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης αλκοόλ. Οι συμμετέχουσες που δεν συμμορφώθηκαν με το πρωτόκολλο της μελέτης αποκλείστηκαν από το τελικό δείγμα.

Νέα μελέτη: Τα αποτελέσματα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείκτες φλεγμονής στο αίμα και τα επίπεδα σεληνίου. Έλεγξαν επίσης την εντερική διαπερατότητα. Οι ίδιοι σημείωσαν ότι η ομάδα που κατανάλωνε ξηρούς καρπούς Βραζιλίας παρουσίασε σημαντική αύξηση στα επίπεδα σεληνίου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αποδεικνύοντας την τήρηση της πρόσληψης των ξηρών καρπών. Αυτή η ομάδα παρουσίασε επίσης χαμηλότερες τιμές φλεγμονωδών δεικτών, συμπεριλαμβανομένης της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, υποδεικνύοντας βελτίωση της συστηματικής φλεγμονής.

Επιπλέον, οι γυναίκες στην ομάδα που κατανάλωσε καθημερινά Brazil nuts, παρουσίασαν ελαφρώς βελτιωμένους δείκτες εντερικής διαπερατότητας.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα σεληνίου θα μπορούσαν να προβλέψουν αλλαγές στους δείκτες συστηματικής φλεγμονής και διαπερατότητας του εντέρου.

Οι περιορισμοί

Η μελέτη ανέλυσε ένα μικρό μέγεθος δείγματος και είχε μικρή διάρκεια. Περιοριζόταν επιπλέον σε νεαρές και μεσήλικες γυναίκες στη Βραζιλία, επομένως τα ευρήματα ενδέχεται να μην μπορούν να γενικευθούν σε άλλους πληθυσμούς.

Επίσης, η τήρηση της δίαιτας παρακολουθήθηκε κυρίως μέσω αυτοαναφορών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σφάλματα.

«Ένας πιο ελεγχόμενος σχεδιασμός σε περαιτέρω μελέτες θα βοηθούσε στον εντοπισμό του πώς μεμονωμένοι παράγοντες επηρεάζουν ανεξάρτητα τη φλεγμονή και την υγεία του εντέρου», δήλωσαν οι ειδικοί.

«Το σελήνιο δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύοντας τις σεληνοπρωτεΐνες που εξουδετερώνουν το οξειδωτικό στρες και μειώνουν τις προφλεγμονώδεις κυτοκίνες, βελτιώνοντας έτσι την εντερική διαπερατότητα. Οι ξηροί καρποί παρέχουν επίσης πολυακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν τις αντιφλεγμονώδεις διεργασίες και την υγεία του εντέρου, πιθανότατα λειτουργώντας συνεργιστικά με το σελήνιο. Συνολικά, φαίνεται ότι η προσεκτική ενσωμάτωση 1-2 Βραζιλιάνικων φιστικιών την ημέρα στη διατροφή μας μπορεί να είναι ευεργετική», κατέληξαν.