Όπως η εφηβεία, έτσι και η εμμηνόπαυση είναι ένα κεφάλαιο στη ζωή κάθε γυναίκας άρρηκτα συνδεδεμένο με σημαντικές ορμονικές αλλαγές, ο αντίκτυπος των οποίων «καθρεφτίζεται» και στην επιδερμίδα. Καθώς πλησιάζουμε στα 40, τα ωοθυλάκια στις ωοθήκες αρχίζουν να μειώνονται, γεγονός που οδηγεί αρχικά, ως αντίδραση του οργανισμού, σε αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων. Στη συνέχεια, όμως, το φαινόμενο αντιστρέφεται, η παραγωγή τους μειώνεται και σταδιακά τα ωοθυλάκια εξαφανίζονται, με αποτέλεσμα να σταματάει και η περίοδος, γεγονός που επηρεάζει εμφανώς ολόκληρο το σώμα αλλά και την ψυχολογία της γυναίκας.
Κατά την περιεμμηνόπαυση, δηλαδή την περίοδο που μεσολαβεί ανάμεσα στις πρώτες ορμονικές αλλαγές μέχρι την οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσης, ο ρυθμός της περιόδου διαταράσσεται, παρουσιάζονται εξάψεις και αναψοκοκκίνισμα, ενώ ενδεχομένως να εκδηλωθεί και ακμή. Περνώντας στην εμμηνόπαυση, όπου πλέον η περίοδος έχει σταματήσει εντελώς, οι ορμονικές αλλαγές που διαδραματίζονται, είναι αυτές που καθορίζουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στην επιδερμίδα, τα μαλλιά, τη σιλουέτα μας. «Οι ορμόνες συγκαταλέγονται στους ενδογενείς παράγοντες του εκθεσιώματος, το οποίο σχετίζεται άμεσα με τον επιδερμιδικό φραγμό, την παραγωγή μελανίνης και τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος», εξηγεί η δερματολόγος Παναγιώτα Ρήγα και προσθέτει: «Η μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση μας στερεί και την προστατευτική δράση τους. Επιπλέον, έχουμε μείωση και της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης αλλά και αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης, με συνέπεια να μεταβάλλονται σημαντικά οι ανάγκες του δέρματος».
Τι αλλάζει στην επιδερµίδα
Όπως αναφέραμε πιο πάνω, η πτώση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση επηρεάζει καταλυτικά τη δομή της επιδερμίδας. «Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που παρατηρείται σε αυτήν τη φάση είναι η ξηρότητα. Τα οιστρογόνα λειτουργούν ως φυσικά ενυδατικά boosters της επιδερμίδας καθώς υποστηρίζουν την παραγωγή των κεραμιδίων, του υαλουρονικού οξέος και του σμήγματος», σημειώνει η δερματολόγος. «Η κατακόρυφη μείωσή τους συνεπάγεται και έντονη απώλεια υγρασίας από την επιδερμίδα, η οποία γίνεται ξηρή και εμφανίζει τάση κνησμού και ερεθισμών», συμπληρώνει – κι αυτή δεν είναι η μόνη επίπτωση των ορμονικών αλλαγών. Όπως μας λέει η κυρία Ρήγα, τα οιστρογόνα είναι απαραίτητα για την παραγωγή του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που δίνει στην επιδερμίδα την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά της. Αν και απώλεια κολλαγόνου παρατηρείται ήδη από την ηλικία των 30 –υπολογίζεται ότι χάνουμε περίπου 1% από τα φυσικά αποθέματά του κάθε χρόνο–, στη φάση της εμμηνόπαυσης το δέρμα στερείται περίπου το 30% του κολλαγόνου του και στη μετεμμηνόπαυση ακόμα περισσότερο. Αποτέλεσμα: οι ρυτίδες γίνονται πιο βαθιές και το περίγραμμα του προσώπου εμφανίζει όλο και πιο έντονα σημάδια χαλάρωσης.
Μια άλλη δυσάρεστη συνέπεια της πτώσης των οιστρογόνων έχει να κάνει με την εμφάνιση ακμής, μιας δερματικής πάθησης που σχετίζεται στενά με την ορμονική ανισορροπία. «Οι γυναίκες που αντιμετώπισαν κάποια μορφή ακμής κατά την εφηβεία τους έχουν συνήθως μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εξάρσεις της κατά την περιεμμηνόπαυση λόγω της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος που πυροδοτείται από τις ορμονικές αλλαγές. Ωστόσο, στην επόμενη φάση, η απώλεια λιπιδίων φέρνει την επιδερμίδα στο άλλο άκρο, αντιμέτωπη δηλαδή με έντονη ξηρότητα και λέπτυνση», διευκρινίζει η γιατρός. Ακόμα, το πρόσωπο χάνει τη λάμψη του, ενώ οι καφέ κηλίδες, οι λεγόμενες «κηλίδες γήρανσης», κάνουν την εμφάνισή τους σε περιοχές που έχουν υποστεί συσσωρευτικές βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία καθώς η ελάττωση των οιστρογόνων απορρυθμίζει και το φυσιολογικό ρυθμό παραγωγής μελανίνης. Τέλος, παρατηρείται και μείωση του υποδόριου λίπους, γεγονός που επιδεινώνει τη λέπτυνση, την πτώση και τη χαλάρωση της επιδερμίδας.
4 skincare tips για την επιδερμίδα στην εμμηνόπαυση
#1
«Το πρώτο και σημαντικό είναι να κατανοήσετε ότι οι αλλαγές που σας συμβαίνουν σε αυτό το στάδιο είναι αναπόφευκτες, αλλά διαχειρίσιμες», επισημαίνει η ειδικός. «Αφουγκραστείτε την κατάσταση της επιδερμίδας σας και συζητήστε με το δερματολόγο σας τη skincare στρατηγική και τις θεραπείες που θα ακολουθήσετε από την περιεμμηνόπαυση και μετά ώστε να περιορίσετε στο ελάχιστο τις απώλειες και τις φθορές».
#2
Τα βασικά βήματα του skincare παραμένουν ίδια: καθαρισμός με μια ήπια κρεμώδη σύνθεση με υαλουρονικό οξύ, κεραμίδια ή γλυκερίνη για ξηρή επιδερμίδα, serum με υαλουρονικό οξύ για ενίσχυση της ενυδάτωσης ή με νιασιναμίδη για αντιμετώπιση της υπερμελάγχρωσης, αντιγηραντική κρέμα με πεπτίδια, υαλουρονικό οξύ και κεραμίδια, οπωσδήποτε καθημερινή αντηλιακή προστασία με υψηλό SPF και ρετινόλη στη βραδινή ιεροτελεστία φροντίδας.
Vichy Neovadiol Κρέμα Ημέρας Σύσφιξης & Μείωσης Κηλίδων SPF50 ειδικά μελετημένη για την επιδερμίδα στη μετεμμηνόπαυση, με Proxylane, Υαλουρονικό Οξύ, Νιασιναμίδη.
#3
Σταρ συστατικά που υποστηρίζουν σημαντικά την επιδερμίδα στην εμμηνόπαυση και χρειάζεστε στο skincare σας είναι το υαλουρονικό οξύ, τα κεραμίδια, η γλυκερίνη, η βιταμίνη C, η νιασιναμίδη, η ρετινόλη, AHAs και BHAs, τα πεπτίδια, το σαλικυλικό ή το γλυκολικό οξύ αν βρίσκεστε αντιμέτωπες με εξάρσεις ακμής.
#4
Στο ιατρείο του δερματολόγου:
«Η μεσοθεραπεία ενισχύει την ανάγκη για ενυδάτωση, οι ρυτίδες και η χαλάρωση αντιμετωπίζονται αρκετά αποτελεσματικά με θεραπείες που υποστηρίζουν την κολλαγονογένεση, όπως το C02 fractional laser, το dermapen, τα peelings κ.ά. Τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος (υγρό facelift) μπορούν να αποκαταστήσουν τον όγκο που λείπει και να δώσουν πιο νεανική εμφάνιση στο πρόσωπο, ενώ οι ενέσιμοι διεγέρτες κολλαγόνου έχουν ωραίο, φυσικό αποτέλεσμα και μπορούν να δουλέψουν συνεργικά με τις υπόλοιπες θεραπείες», εξηγεί η κυρία Ρήγα.
Trivia
Ο όρος εμμηνόπαυση επινοήθηκε το 1816 από τον Γάλλο γιατρό Charles de Gardanne, στο βιβλίο του «Avis aux femmes qui entrent dans l’age critique («Συμβουλές για τις γυναίκες που εισέρχονται στην κρίσιμη ηλικία).
Vichy, Εμμηνόπαυση – Οδηγός Δράσης