Η άσκηση δεν είναι απαραίτητη μόνο για να βρίσκεστε σε φόρμα. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι βελτιώνει την ψυχολογία και διατηρεί το ανοσοποιητικό σύστημα δυνατό. Ωστόσο, ίσως να μην είχατε φανταστεί ότι η τακτική άσκηση υποστηρίζει και το έντερο.

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2023 που δημοσιεύθηκε στο Nutrients αναφέρει ότι όσοι επιδόθηκαν σε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα, παρουσίασαν πολύ καλύτερη υγεία του εντέρου από εκείνους που δεν ασκούνταν τόσο συχνά.

Από την άσκηση δεν ωφελείται μόνο το έντερο, αλλά η πεπτική ευεξία γενικότερα. Και φυσικά, η πέψη είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής υγείας του οργανισμού. Ένα υγιές έντερο και ένα λειτουργικό πεπτικό σύστημα ρυθμίζουν το μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα και τη διάθεση. Αντίθετα, οποιαδήποτε ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας και χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η παχυσαρκία.

Δείτε παρακάτω πώς η έλλειψη άσκησης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο έντερο σας:

  1. Καθιστά την απώλεια βάρους πιο δύσκολη

Η τακτική άσκηση διατηρεί το μεταβολισμό σας ενεργό και έτσι μπορείτε να χάσετε κιλά πιο εύκολα. Μελέτες αναφέρουν ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους σχετίζεται με την καλή μικροβιακή ποικιλότητα.

  1. Επηρεάζει την πρόσληψη υγιεινών υδατανθράκων

Αν ασκείστε τακτικά θα έχετε την ανάγκη να καταναλώσετε περισσότερους υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι πολύτιμες για την ομαλή λειτουργία και την υγεία του εντέρου. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης προάγουν την ομαλή πέψη και το υγιές εντερικό μικροβίωμα. 

  1. Οδηγεί σε ανισορροπία βακτηρίων στο έντερο

Η άσκηση βοηθά στην προώθηση της ανάπτυξης ωφέλιμων βακτηρίων, τα οποία καταπολεμούν τη φλεγμονή, δημιουργώντας έναν ισχυρό εντερικό φραγμό. Αν δεν γυμνάζεστε αρκετά, τα επιβλαβή βακτήρια μπορεί να ευδοκιμήσουν ή δεν βοηθάτε τα ωφέλιμα βακτήρια να αναπτυχθούν. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να συμβάλει σε πεπτικές διαταραχές και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. 

  1. Επιβραδύνεται η πέψη

Η άσκηση προάγει την κινητικότητα το εντέρου και με αυτό τον τρόπο η τροφή μεταφέρεται πιο ομαλά στον πεπτικό σωλήνα. Αντίθετα, όταν κάθεστε πολλές ώρες, μειώνεται η ροή του αίματος με αποτέλεσμα να βιώνετε δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και δυσφορία.

  1. Μπορεί να αυξηθεί η φλεγμονή

Η άσκηση έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη, ειδικά για την υγεία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, όμως, η άσκηση καταπολεμά την φλεγμονή, ενισχύοντας την υγεία του εντέρου

  1. Το στρες αυξάνεται

Με βάση ερευνητικά δεδομένα, το στρες και το άγχος επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του εντέρου, οδηγώντας σε κακή πέψη και ανισορροπία βακτηρίων στο έντερο. Με την άσκηση μπορείτε να μειώσετε το στρες, και έτσι να προστατεύσετε και το έντερό σας. 

Συμπερασματικά, όσο πιεσμένοι και αν είστε από τη δουλειά και τις υποχρεώσεις σας, προσπαθήστε να εντάξετε τη συχνή άσκηση στη ζωή σας. Το έντερό σας θα σας ευγνωμονεί και θα παρατηρήσετε ζωτικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Υποστηρίξτε τη γαστρεντερική σας ευεξία με απλές αλλαγές στη ρουτίνα σας.