Μια από τις πιο πολυσυζητημένες περιόδους για τη ζωή μιας γυναίκας είναι η εμμηνόπαυση. Ενώ πολλά λέγονται δεν είναι όλα αλήθεια και συχνά οι ανακρίβειες μπορεί να μας τρομάξουν, με αποτέλεσμα να υποθέτουμε ή ακόμα και να αναμένουμε τα χειρότερα. Στην πραγματικότητα όμως, δεν ισχύουν ενώ οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα.

Πολλά από αυτά που λέγονται λοιπόν είναι απλώς μύθοι, τους οποίους καταρρίπτουν οι ειδικοί της Mayo Clinic.

4 κοινοί μύθοι για την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση δεν αρχίζει πριν τα 50

Στις ΗΠΑ, τα 51 έτη είναι η μέση ηλικία που οι γυναίκες περνούν στην εμμηνόπαυση. Αλλά όπως ακριβώς η ηλικία έναρξης της περιόδου μπορεί να ποικίλλει, το ίδιο ισχύει και για το πότε θα σταματήσει.

Ορισμένες γυναίκες μπαίνουν σε εμμηνόπαυση μεταξύ 40 και 45 ετών, γεγονός που θεωρείται πρώιμη εμμηνόπαυση. Πρόωρη εμμηνόπαυση είναι όταν μπαίνεις σε εμμηνόπαυση πριν κλείσεις τα 40 χρόνια.

Δεν μπορείς να κατευνάσεις τα συμπτώματα

Η ίδια η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική κατάσταση που δεν απαιτεί ιατρική θεραπεία. Ωστόσο, τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Υπάρχουν όμως θεραπείες και μέθοδοι που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση.

Εκτός από την ιατρική θεραπεία, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και φυσικές λύσεις ανάλογα με τα συμπτώματα, όπως η άσκηση.

Η σεξουαλική ζωή αλλάζει δραματικά

Είναι αλήθεια ότι τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική σου ανταπόκριση. Τα καλά νέα είναι όμως ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ενισχύσεις τη σεξουαλική σου υγεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως:

  • Χρήση κολπικών λιπαντικών.
  • Να κάνεις ασκήσεις που βοηθούν στην ενίσχυση του πυελικού σου εδάφους, καθώς οι μύες αυτοί συμμετέχουν στον οργασμό.

Είναι επίσης αλήθεια ότι μπορεί να μην παρατηρήσετε καμία αλλαγή στη σεξουαλική σας ζωή ή ακόμη και να αισθάνεστε πιο άνετα με τη σεξουαλικότητά σας.

Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για τις εξάψεις και τις εφιδρώσεις

Πολλές στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν στα δυσάρεστα αγγειοκινητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι νυχτερινές εφιδρώσεις και οι εξάψεις.

Ωστόσο, όταν τα συμπτώματα είναι έντονα ή πολύ συχνά, γίνεται μεγαλύτερο πρόβλημα. Ακολουθούν μερικές στρατηγικές που μπορεί να σας βοηθήσουν:

  • Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά, το αλκοόλ και τα ζεστά ροφήματα όπως ο καφές και το τσάι.
  • Πιείτε δροσερό νερό κατά την έναρξη ενός θερμού επεισοδίου.
  • Επιλέξτε υφάσματα που αναπνέουν για τα κλινοσκεπάσματα και τις πιτζάμες.