Δεν γνωρίζουν όλοι τα πάντα για το γενεαλογικό τους δέντρο… Αυτό, όμως, μπορεί να σημαίνει ότι αγνοούν πληροφορίες που σώζουν ζωές!

Τα μέλη μιας οικογένειας μοιράζονται τα ίδια γονίδια, το ίδιο περιβάλλον και τις ίδιους τρόπους συμπεριφοράς. Λόγω αυτών των παραγόντων, συχνά, μπορεί να εμφανίσουν τα ίδια προβλήματα υγείας.

Η κληρονομικότητα είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να ευνοήσουν την εμφάνιση καρκίνου. Σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα από 120 γονίδια που σχετίζονται με κληρονομικές μορφές καρκίνου.

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Talker Research σε 2.000 Αμερικανούς, το 48% δεν έχει ψάξει το ιστορικό καρκίνου της οικογένειάς του.

Μόλις το 22% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα γνώριζαν ποιος είχε ή δεν είχε καρκίνο στην οικογένειά τους – αλλά δεν ήταν σίγουρες για τον πραγματικό τύπο.

Το ένα πέμπτο των γυναικών δεν γνώριζαν τίποτα για το ιστορικό καρκίνου της οικογένειάς τους. Όταν τους ζητήθηκε να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν είναι ενημερωμένες για τους υγειονομικούς ελέγχους, το άγχος και ο φόβος ήταν οι συνήθεις απαντήσεις.

Ο καρκίνος των ωοθηκών, για παράδειγμα, είναι ένας από τους σοβαρότερους γυναικολογικούς καρκίνους, συχνά επειδή διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη θεραπεία του. Όταν όμως εντοπίζεται νωρίς, πριν εξαπλωθεί, η πιθανότητα επιτυχούς θεραπείας αυξάνεται σημαντικά.

Αυτό καθιστά τη γνώση του οικογενειακού ιστορικού ζωτικής σημασίας.

Το εργαλείο που σώζει ζωές

Το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό είναι, σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, ένα απλό, ανέξοδο και πολύ χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο για την εκτίμηση πιθανών κινδύνων.

Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο για να:

  • Συστήσει θεραπείες ή αλλαγές στη διατροφή ή άλλες συνήθειες με σκοπό την πρόληψη παθήσεων.
  • Καθορίσει ποιες εξετάσεις χρειάζεστε.
  • Αποφασίσει ποια πρέπει να είναι η συχνότητα των τσεκ-απ.
  • Καθορίσει αν τα μέλη της οικογενείας σας χρειάζονται ειδικό γενετικό έλεγχο.
  • Διαγνώσει κάποια πάθηση που δεν θα είχε μπει στη διαφορική διάγνωση χωρίς το οικογενειακό ιστορικό.
  • Ταυτοποιήσει άλλα μέλη της οικογενείας που πιθανώς διατρέχουν κίνδυνο.
  • Καθορίσει την πιθανότητα να μεταβιβάσετε κληρονομικές παθήσεις στα παιδιά σας.

Pro tip: Καθώς νέες παθήσεις εμφανίζονται στα μέλη της οικογένειάς σας είναι σημαντικό να ενημερώνετε το οικογενειακό σας ιστορικό. Όταν τα ιατρικά σας αρχεία ενημερώνονται, μπορείτε να τα ελέγξετε μαζί και ο γιατρός σας να παρατηρήσει τυχόν μοτίβα ή άλλες σημαντικές λεπτομέρειες που θα σας καθοδηγήσουν στην καλύτερη θεραπεία, εφόσον χρειαστεί.