Προηγούμενες έρευνες είχαν αναφέρει ότι ο δείκτης στρογγυλότητας σώματος (BRI), που αντικατοπτρίζει το κοιλιακό λίπος και το σχήμα του σώματος, μπορεί να συμβάλλει στην πρόβλεψη του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Τώρα, νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, το ανοιχτής πρόσβασης περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι η ύπαρξη υψηλού BRI για μια περίοδο 6 ετών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου για ενήλικες άνω των 45 ετών.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, με σχεδόν 20 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με Ενημέρωση των Στατιστικών Καρδιοπαθειών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για το 2024.

Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κοιλιακή παχυσαρκία μπορεί να είναι ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου συγκριτικά με την γενική παχυσαρκία.

Τι είναι ο δείκτης BRI;

Πρόκειται για δείκτη που σχετίζεται με την κοιλιακή παχυσαρκία και συνδυάζει στοιχεία όπως η περίμετρος της μέσης και το ύψος, αντικατοπτρίζοντας την αναλογία του κοιλιακού και του σπλαχνικού λίπους. Ο γνωστός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) από την άλλη, μετρά μόνο το βάρος σε σχέση με το ύψος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει στο παρελθόν ότι το BRI είναι ένας πολύτιμος προγνωστικός παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και ότι μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της παρουσίας αντίστασης στην ινσουλίνη και μεταβολικού συνδρόμου.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συσχέτιση του BRI με την καρδιαγγειακή νόσο μεταξύ των συμμετεχόντων στη China Health and Retirement Longitudinal Study (CHARLS), μια εθνικά αντιπροσωπευτική μελέτη μεσήλικων και ηλικιωμένων ενηλίκων στην Κίνα.

Τι έδειξε η έρευνα για την καρδιαγγειακή νόσο

Οι ερευνητές ανέλυσαν μετρήσεις BRI από το 2011 έως το 2016 και εξέθεσαν την διακύμανση των επιπέδων BRI των συμμετεχόντων στη μελέτη. Αντί να βασίζονται σε μία μόνο μέτρηση του δείκτη στρογγυλότητας σώματος, ανέλυσαν τις διακυμάνσεις στο BRI με την πάροδο του χρόνου, παρέχοντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου που μεταβάλλονταν τα επίπεδα στους συμμετέχοντες.

Τα άτομα με παρόμοιες διακυμάνσεις κατηγοριοποιήθηκαν στην ίδια ομάδα. Η πρώτη ομάδα είχε χαμηλό και σταθερό BRI, η δεύτερη ομάδα είχε μέτριο και σταθερό BRI, και η τρίτη ομάδα είχε υψηλό και σταθερό BRI.

Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, το υψηλό και σταθερό BRI συσχετίστηκε σημαντικά με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ενώ στις αυξανόμενες και επίμονα υψηλότερες μετρήσεις BRI, ήταν εμφανής ο υψηλότερος κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού ή καρδιακών επεισοδίων, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή άλλες μεταβλητές.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια της περιόδου παρακολούθησης, από το 2017 έως το 2020, καταγράφηκαν 3.052 καρδιαγγειακά συμβάντα και 894 θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα. Στα ευρήματα αναφορικά με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο συγκαταλέγονται:

  • Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στην ομάδα χαμηλού και σταθερού BRI, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου στην ομάδα με μέτριο και σταθερό BRI αυξήθηκε κατά 61%, και ο κίνδυνος στην ομάδα με υψηλό και σταθερό BRI αυξήθηκε κατά 163%.
  • Όταν οι ερευνητές υπολόγισαν τις δημογραφικές μεταβλητές, το ιατρικό ιστορικό και το ιστορικό καρδιακών φαρμάκων, σημαντικές διαφορές στην καρδιαγγειακή νόσο συνέχισαν να υπάρχουν στις ομάδες μέτριου και σταθερού αλλά και υψηλού και σταθερού BRI, συγκριτικά με την ομάδα χαμηλού και σταθερού.
  • Μετά από περαιτέρω υπολογισμούς για παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης, της γλυκόζης στο αίμα και των επιπέδων χοληστερόλης, οι συμμετέχοντες στην ομάδα μέτριου και σταθερού BRI και υψηλού και σταθερού BRI εξακολουθούσαν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο διάγνωσης καρδιαγγειακής νόσου κατά την περίοδο της μελέτης.
  • Η συχνότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων και των καρδιακών επεισοδίων ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερη μεταξύ των συμμετεχόντων στις ομάδες μέτριου και σταθερού BRI και υψηλού και σταθερού BRI.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι 6 χρόνια μέτριας έως υψηλής σταθερότητας BRI φάνηκαν να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, υποδηλώνοντας ότι οι μετρήσεις BRI μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως προγνωστικός παράγοντας για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων», καταλήγουν οι ερευνητές.