Μια νέα μόδα φαίνεται να κάνει τον γύρο των social media, προτρέποντάς μας να κοιμηθούμε κυριολεκτικά σαν μωρά με σκοπό να έχουμε όνειρα γλυκά κάθε βράδυ… Το «adult swaddling» ή αλλιώς το «φάσκιωμα ενηλίκων» δεν είναι ωστόσο τόσο καινούριο όσο πιστεύεται. Υπάρχει από το 2015, οπότε και άρχισε να απογειώνεται ως τάση στην Ιαπωνία. Τώρα βέβαια, κερδίζει δημοτικότητα ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένους χρήστες να ισχυρίζονται ότι μπορεί να μας προσφέρει ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα, να συμβάλλει στη μείωση του άγχους, να βελτιώσει τη στάση του σώματος και ως εκ τούτου να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα.

Ας ρίξουμε μια βαθύτερη ματιά στο τι είναι και στο αν τελικά αξίζει να το δοκιμάσουμε.

Τι είναι το «adult swaddling»

Το 2015, μια Γιαπωνέζα μαία χρησιμοποίησε το «adult swaddling» ως τεχνική ανακούφισης της μυϊκής δυσκαμψίας και βελτίωσης της στάσης του σώματος. Η πρακτική άρχισε να απογειώνεται στις ΗΠΑ στα τέλη του 2020 μετά την εμφάνιση του προϊόντος Hugsleep Swaddle Blanket στο αμερικανικό σόου Shark Tank. Ένα προϊόν που αναδείχθηκε ως λύση για προβλήματα ύπνου, όπως η αϋπνία και το άγχος.  Πλέον, έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δημοτικότητα στα social και ειδικά στο TikTok.

Πρόκειται για το τύλιγμα με ένα ελαστικό ύφασμα από το κεφάλι μέχρι τα πόδια, σε στάση εμβρύου, ενώ ταυτόχρονα το σώμα μπορεί να κινείται ήπια, δημιουργώντας μια αίσθηση ασφάλειας και χαλάρωσης. Οι χρήστες του TikTok δείχνουν πώς εφαρμόζουν την πρακτική αυτή, αγκαλιάζοντας τον εαυτό τους με ένα ύφασμα πριν τον ύπνο, όπως ακριβώς γίνεται στα μωρά.

Υπάρχουν οφέλη;

Τα πλεονεκτήματα του «adult swaddling» συνδέονται στενά με τη θεωρία της βαθιάς απτικής πίεσης, η οποία έχει να κάνει με το πώς το σώμα μας λαμβάνει αισθητηριακές πληροφορίες. Αυτή η τεχνική επιτυγχάνει την ηρεμία και τη χαλάρωση μέσω συμπίεσης των μυών και του δέρματος, χωρίς απαραίτητα να εφαρμόζεται μεγάλη πίεση.

Το 2020, μελέτη έδειξε στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι βαριές κουβέρτες, οι οποίες θεωρούνται επίσης μια μορφή βαθιάς απτικής πίεσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους. Την ίδια χρονιά, άλλη μελέτη έδειξε ότι η ευχάριστη πίεση μια αγκαλιάς ή ενός μασάζ μπορούν να ενεργοποιήσουν τις νευρικές οδούς και να λειτουργήσουν καταπραϋντικά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επιστημονικά στοιχεία που να έχουν διερευνήσει τα πιθανά οφέλη από το «φάσκιωμα των ενηλίκων».

Παρά λοιπόν τα υποσχόμενα οφέλη, το adult swaddling δεν έχει ακόμη την πλήρη υποστήριξη της επιστημονικής κοινότητας. Αν και η αρχή της βαθιάς απτικής πίεσης,  έχει βάση, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μεθόδου  χρειάζονται περισσότερη έρευνα.