Η ομορφιά δεν είναι μόνο ζήτημα αισθητικής. Είναι μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση βιολογικών σημάτων που καθοδηγούν τις κοινωνικές και σεξουαλικές μας προτιμήσεις. Οι αντιλήψεις μας για την ελκυστικότητα είναι με άλλα λόγια βαθιά ριζωμένες σε βιολογικούς δείκτες, ένας εκ των οποίων είναι η μελάγχρωση των καροτενοειδών, που αποτελεί ένδειξη των διατροφικών μας συνηθειών και συνδέεται με το πόσο υγιές είναι το έντερο και το πεπτικό μας σύστημα.

Τα καροτενοειδή είναι φυσικές χρωστικές ουσίες που βρίσκονται σε διάφορα φρούτα, λαχανικά, φύκια και ορισμένα βακτήρια και μύκητες. Είναι υπεύθυνα για τα έντονα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα πολλών τροφίμων, όπως τα καρότα, οι ντομάτες, οι κολοκύθες και οι γλυκοπατάτες. Εκτός αυτού, παίζουν ρόλο στον καθορισμό του χρώματος του δέρματος, αλλά σε αντίθεση με ορισμένους άλλους δείκτες ελκυστικότητας, τα καροτενοειδή λαμβάνονται αποκλειστικά μέσω της διατροφής. Πιο απλά, δεν παράγονται στον οργανισμό μας, αλλά τα βρίσκουμε στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Αυτά τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία του δέρματος και άλλων ιστών από βλάβες.

Καροτενοειδή και έντερο

Η μελάγχρωση των καροτενοειδών σχετίζεται με την υγεία του εντέρου. Εάν καταναλώνονται σε περίσσεια, «προστίθενται» στο δέρμα μας με την προϋπόθεση πως το έντερό μας είναι υγιές για να τα απορροφήσει. Ένδειξη της ύπαρξης πολλών καροτενοειδών είναι η φυσική κόκκινη και κίτρινη απόχρωση του δέρματος.

Μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών συχνά αξιολογούνται ως πιο ελκυστικά, πιθανότατα επειδή αυτή η μελάγχρωση είναι ένας δείκτης της συνολικής υγείας και της ζωτικότητας. Η παρουσία καροτενοειδών στο δέρμα, δεν έχει σχέση με τα γονίδια ή τα κληρονομικά χαρακτηριστικά. Η ικανότητα του εντέρου να απορροφά αποτελεσματικά τα καροτενοειδή υποδηλώνει ότι ένα άτομο έχει μια σταθερά υγιεινή διατροφή.

Παλαιότερη μελέτη του πανεπιστημίου του St Andrews στη Σκωτία που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLoS One», έδειξε ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ένταξη στην καθημερινή διατροφή ορισμένων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, το δέρμα αποκτά μία υγιή, «αστραφτερή» χροιά.

Τα καροτενοειδή στη φύση

Το ζωηρό ροζ χρώμα των φλαμίνγκο προέρχεται από τα καροτενοειδή που βρίσκονται στα φύκια, τις γαρίδες και άλλα τρόφιμα που καταναλώνουν. Αυτές οι χρωστικές διασπώνται στο πεπτικό σύστημα των φλαμίνγκο και στη συνέχεια απορροφώνται, οδηγώντας σε ροζ ή κοκκινωπή απόχρωση στα φτερά, το δέρμα και το ράμφος τους. Χωρίς αυτές τις χρωστικές στη διατροφή τους, τα φλαμίνγκο θα φαινόταν πολύ πιο χλωμά. Στα πουλιά πλούσια σε καροτενοειδή περιλαμβάνονται οι καρδινάλιοι και τα καναρίνια που είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από τα έντονα κόκκινα και κίτρινα χρώματά τους.

Πηγές καροτενοειδών

Τα καρότα, οι ντομάτες, οι κόκκινες πιπεριές, τα πράσινα λαχανικά, τα μάνγκο, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, η παπάγια και τα εσπεριδοειδή αποτελούν σημαντικές πηγές καροτενοειδών. Το β-καροτένιο βρίσκεται επίσης στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μαρούλι.

Το λυκοπένιο βρίσκεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με κόκκινη σάρκα, όπως η ντομάτα, το καρπούζι, η ροζ γκουάβα και η παπάγια, καθώς και σε πράσινα λαχανικά, όπως τα σπαράγγια και ο μαϊντανός.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι, ο μαϊντανός, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μαρούλι και το μπρόκολο, αποτελούν σημαντική πηγή λουτεΐνης, ενώ οι κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές αποτελούν καλή πηγή ζεαξανθίνης.

Φροντίστε λοιπόν να τρώτε τουλάχιστον δύο φρούτα και μία μεγάλη σαλάτα την ημέρα για λαμπερή όψη αλλά και για την προστασία της υγείας σας.