Οι γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο θα μπορούσαν επωφεληθούν από την τεχνητή νοημοσύνη (AI), η οποία μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ανίχνευση κατεστραμμένων κυττάρων και την ακριβέστερη πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου. Το 2022, η ασθένεια προκάλεσε 670.000 θανάτους παγκοσμίως. Τώρα, η νέα μελέτη από το University of Copenhagen, αποκαλύπτει ότι το AI μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και την έγκυρη διάγνωση, μέσω της σάρωσης κυττάρων με ακανόνιστη όψη για καλύτερη αξιολόγηση του κινδύνου.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Digital Health, υποστηρίζει ότι η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης ήταν πολύ καλύτερη στην πρόβλεψη του κινδύνου του καρκίνου του μαστού συγκριτικά με τα τρέχοντα κλινικά σημεία αναφοράς για την αξιολόγηση του κινδύνου.

AI vs καρκίνου του μαστού

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης βαθιάς μάθησης που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης για να αναλύσουν βιοψίες μαστικού ιστού από δότες για να αναζητήσουν ενδείξεις κατεστραμμένων κυττάρων, δείκτη κινδύνου καρκίνου.

«Ο αλγόριθμος είναι ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός στην ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε αυτά τα κύτταρα. Εκατομμύρια βιοψίες λαμβάνονται κάθε χρόνο και αυτή η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε καλύτερα τους κινδύνους και να προσφέρουμε στις γυναίκες καλύτερη θεραπεία», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Δρ Morten Scheibye-Knudsen από το Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Προβλέπει περιπτώσεις πενταπλάσιου κινδύνου

Μια βασική πτυχή της αξιολόγησης του κινδύνου καρκίνου είναι η αναζήτηση κυττάρων που πεθαίνουν, που προκαλούνται από τη λεγόμενη κυτταρική γήρανση. Τα γηρασμένα κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές, εξακολουθούν να είναι μεταβολικά ενεργά αλλά έχουν σταματήσει να διαιρούνται.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η γηρασμένη κατάσταση μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή της ανάπτυξης καρκίνου. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα γηρασμένα κύτταρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάπτυξη όγκου.

Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη βαθιάς εκμάθησης για την αναζήτηση γηρασμένων κυττάρων σε βιοψίες ιστών, οι ερευνητές μπόρεσαν να προβλέψουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού καλύτερα από το μοντέλο Gail, το τρέχον χρυσό πρότυπο για την αξιολόγηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού.

«Διαπιστώσαμε επίσης ότι αν συνδυάσουμε δύο από τα μοντέλα μας ή ένα από τα μοντέλα μας με τη βαθμολογία Gail, έχουμε αποτελέσματα που είναι πολύ καλύτερα στην πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Ένας συνδυασμός μοντέλων μας έδωσε μια αναλογία πιθανοτήτων 4.70. Είναι σημαντικό να μπορούμε να δούμε κύτταρα από ένα κατά τα άλλα υγιές δείγμα βιοψίας και να προβλέψουμε εάν ο δότης έχει σχεδόν πενταπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του μαστού αρκετά χρόνια αργότερα», λέει η Indra Heckenbach, η πρώτη συγγραφέας της μελέτης.